Αντώνης Σαμαράς: Περιθώριο

Του Γ. Λακόπουλου

Ένα  ερώτημα ήλθε ξανά στον αφρό λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στον Έβρο: θέλει ο  Σαμαράς να ρίξει τον Μητσοτάκη; Για την ακρίβεια  να ρίξει και δεύτερο Μητσοτάκη; Απάντηση: Ουουουου…

Αν όταν έριξε τον πατέρα του «υποκινήθηκε από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα» και τα λοιπά που του καταλόγισε τότε ο ανατραπείς σήμερα έχει προσωπικούς λόγους.

Ο νεότερος Μητσοτάκης ευεργετήθηκε από τον ίδιο, αλλά τον πούλησε. Κάτι σαν αυτό που είχε κάνει ο ίδιος με τον παλιό Μητσοτάκη δηλαδή.

Από την πλευρά του ο Μεσσήνιος  πολιτικός πιστεύει ότι χωρίς αυτόν ο Κυριάκος θα ήταν ακόμη ένας απλός βουλευτής. Τον έβαλε στην κυβέρνησή του. Για να μην βάλει την Ντόρα και να δώσει περισσότερο πόνο στο Μητσοτακέικο. Στην συνέχεια τον έκανε αρχηγό της ΝΔ.

Πρώτα ο μηχανισμός Σαμαρά τίναξε στον αέρα τις αρχαιρεσίες που θα έβγαζαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον πρώτο γύρο. Στις επαναληπτικές  ενεργοποίησε ως λαγό τον Άδωνι Γεωργιάδη και κινητοποίησε το στράτευμά του υπέρ του Κυριάκου.

  Ίσως τον θεωρούσε αναλώσιμο και παρένθεση- έχοντας ακόμη την ιδέα της επιστροφής. Ίσως το εννοούσε όταν έλεγε τον πρώτο καιρό ότι ο πρώην υπουργός του θα εργαστεί για να τον δικαιώσει.

Αποδείχθηκε ότι ο Μητσοτάκης είχε το δικό του σχέδιο. Πήρε ό,τι ήταν να πάρει, απορρόφησε τους Σαμαρικούς με αξιώματα στο κόμμα και στην κυβέρνηση και τον πέταξε στα αζήτητα… 

Ο Σαμαράς είδε ότι Μητσοτακέικο ραδιουργεί καλύτερα από το ίδιο.  Κατέστρεψε τον πατέρα και την κόρη, αλλά τον κατέστρεψε κι’ αυτόν ο γιος.

Εγκατέλειψε τα σχέδια για επάνοδο και ζήτησε  από τον άνθρωπο που ο ίδιος ανέδειξε  στην ηγεσία του κόμματος στοιχειώδη ανταλλάγματα.

Πρώτα τη θέση του Επιτρόπου. Κόπηκε λόγω την ευρωπαϊκών αντιδράσεων. Μετά το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κόπηκε γιατί ο Μητσοτάκης ήθελε στο Προεδρικό Μέγαρο κατάσταση σαν αυτή που βλέπουμε: υπό έλεγχο. Δεν σκόπευσε να βάλει κεχαγιά το κεφάλι του.

Περιθωριοποιώντας τον Σαμαρά εκδικείται για ό,τι έκανε το 1993 τον πατέρα του. Στο τέλος τη ημέρας προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιούσε ο Σαμαράς αυτόν, αλλά αυτός τον  Σαμαρά. Απίστευτο;

Ο ιντριγκαδόρος πρώην αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός φέρεται ορκισμένος να «πάει ως το τέλος» την εκδίκηση.  Έκτισε ήδη το άλλοθι κατεβάζοντας τη δική του πλατφόρμα στο συνέδριο της ΝΔ.  Το υλικό του είναι αυτό που του καταλόγισε ο Δένδιας: πατριδοκαπηλία.

Λέγεται ότι η υγεία του περιορίζει τις κινήσεις του. Αλλά δεν περιορίζει καθόλου το μίσος του. Αντίθετα τώρα είναι περισσότερο αποφασισμένος από κάθε άλλη φορά. 

Στη ΝΔ λένε ότι ο Σαμαράς δεν έχει πλέον δυνάμεις να κάνει πολλά πράγματα κατά του πανίσχυρου Μητσοτάκη.  Έτσι το αρχικό ερώτημα τροποποιείται.  Μπορεί ο Σαμαράς να ρίξει τον Μητσοτάκη;

Θα το ξέρουμε μετά τον πρώτο ανασχηματισμό.