Αν δεν διώξει τώρα τον Πολάκη ο Πρωθυπουργός, υπογράφει τον διεθνή διασυρμό της χώρας και του εαυτού του

.

Του  Γ. Λακόπουλου

Τι δεν καταλαβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας; Τον Πολάκη τον πληρώνει, ακριβώς όπως πληρώνει τον Καμμένο. Για για τον δεύτερο υπάρχει μια ιστορική δικαίωση: χωρίς την ετερόκλιτη σύμπραξη μαζί του η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είχε αποδειχθεί πράγματι παρένθεση. Από αυτή την άποψη καλώς τον προσεταιρίσθηκε στο 2015.

Κακώς όμως δεν τον απέπεμψε από την κυβέρνηση του τον περασμένο Αύγουστο όταν διαφώνησε δημόσια μαζί του. Εν πάση περιπτώσει τώρα η κυβέρνηση είναι “καθαρή” και κάποια στιγμή θα περάσουν και οι παρενέργειες από αυτή την τοξική συνύπαρξη, που είχε την εξήγηση ότι ήταν για καλό σκοπό.

Η περίπτωση Πολάκη όμως δεν έχει καμιά εξήγηση. Από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, αντί να κάνει τη δουλειά του ως υπουργός, κάνει απαράδεκτες αναρτήσεις στο Ιντερνέτ. Με ελεεινό ύφος, μακριά από την κουλτούρα της Αριστεράς, οι άνθρωποι της οποίας επιχειρηματολογούν και μάχονται, δεν προπηλακίζουν, δεν ασχημονούν, δεν απειλούν δεν επιτίθεται σαν λιμανίσιος. Σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς, τώρα και σε κοινοτικούς επίτροπους.

Θα νιώσει άραγε υπερήφανος πρωθυπουργός αν μάθει το τελευταίο το κατόρθωμα του υπουργού του; Ο Βιτένις Αντριουκάιτις, αρμόδιος κομισάριος για την Υγεία βγήκε από τα ρούχα του με τον υπουργό κοινοτικής χώρας που χόρευε με το τσιγάρο στο στόμα, και που έδινε παλιότερα συνέντευξη καπνίζοντας σαν άξεστος τριτοκοσμικός:

” Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ασκώντας τα καθήκοντά του. Η δήλωση έκανε το γύρο του κόσμου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις Πρωθυπουργός κοινοτικής χώρας πιάνει από το αυτί τον υπουργό του και τον στέλνει στα Σφακιά να ξεχαρμανιάζει στα βουνά και στα λαγκάδια με την ησυχία του. Σε καμία περίπτωση αυτό ο “τύπος”, που λέει κι ο επίτροπος, δεν μπορεί να είναι υπουργός και μάλιστα στον τομέα της Υγείας.

Δεν είναι απλώς αντιαισθητικό και επικίνδυνο να καπνίζει σε κλειστό χωστό. Είναι και παράνομο. Και ο επικεφαλής του υπουργικού Συμβουλίου έχει χρέος να μην επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές στα μέλη του.

Δεν ξέρουμε αν ο Τσίπρας πληροφορήθηκε τα καθέκαστα. Ξέρουμε όμως τον αγροίκο τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Πολάκης.

“Το τσιγάρο θα το κόψω όταν επιλέξω, με ελεύθερη βούληση εγώ …. «Αυτός ο “τύπος” κύριε επίτροπε ασχολείται τρία χρόνια με πιο σοβαρά πράγματα στον χώρο της υγείας, από το τσιγάρο. Μάθε πριν μιλήσεις!”

Κάνει και τον πονηρό: δεν του είπε κανείς να μην καπνίζει, απλώς δεν μπορεί να καπνίζει σε κλειστό χώρο. Και κάνει επίδειξη υποκουλτούρας όταν με ανάγωγο ύφος -και στον ενικό- προβάλλει στον επίτροπο ως κατόρθωμα ότι “δεν φοράει γραβάτα” και ότι “οι γραβατοφορεμένοι χρεοκόπησαν τη χώρα“. Με ύφος μαχαλόμαγκα: “Οκ guy;”.

Ελλάδα του 2019. Υπουργός της σύγχρονης αριστεράςΠαραμένει –ακόμη– υπουργός Υπουργός Υγείας κάποιος που έχει κάνει στο κεφάλι του μια ιεράρχηση των καθηκόντων του κατά βούληση, και έχει αποφασίσει ότι η εφαρμογή του νόμου για το τσιγάρο μπορεί να περιμένει. Θα κρίνει ο ίδιος πότε καθίσταται υποχρεωτική η νομοθεσία στον τομέα του. Εν τω μεταξύ μπορεί να ντουμανιάζει ο ίδιος ασκώντας “δικαίωμα“. Ή γιατί προέχει ο καυγάς του με τον Γεωργιάδη για το ΚΕΛΠΝΟ, όπου μέχρι στιγμής είναι μεγάλες κουβέντες για τα σκάνδαλα του παρελθόντος: Όλο λάδι και από τηγανίτα τίποτε..

Η συμπεριφορά Πολάκη προσβάλλει τους πολίτες. Είναι η ντροπή αυτής της κυβέρνησης. Πώς θα εφαρμοσθεί η απαγόρευση του καπνίσματος, που είναι νόμος του ελληνικού κράτους από χρόνια όταν την παραβιάσει με… κρητική υπερηφάνεια ο αρμόδιος υπουργός;

Πώς θα τολμήσει ο καταστηματάρχης να πει στον πελάτη να μην καπνίσει στο μαγαζί του, όταν δίνει το σύνθημά της παρανομίας η κυβέρνηση; Και αφού καπνίζει ο υπουργός γιατί να μην καπνίζει ο υπάλληλος στο γραφείο του, ο οδηγός στο ταξί του, ο γιατρός στο νοσοκομείο του;

Για να είμαστε δίκαιοι δεν έχει μόνο ο Πολάκης αυτή την ελεεινή και παράνομη συμπεριφορά από τους πολιτικούς. Είναι κι άλλοι που κάνουν το ίδιο. Ακόμη και μέσα τη Βουλή. Ξεδιάντροπα. Τα τελευταία χρόνια ο μόνος βουλευτής που έθετε το θέμα ,διαρκώς- χλευαζόμενος από τους άλλους-, ήταν ο Ανδρέας Ψυχάρης. Οι άλλοι αδιαφορούν για την παράβαση, ή είναι κι αυτοί παραβάτες.

Ο Πολάκης ευλόγως ανακηρύσσεται προστάτης και οδηγός του. Οδηγεί ολόκληρη τη χώρα σε διεθνή εξευτελισμό-απλώς δεν το καταλαβαίνει. Αλλά πλέον το θέμα ξέφυγε από την Πολιτική. Ασχολήθηκε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος. Ασχολήθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ. Ασχολούνται οι πολίτες που θέλουν τη νομιμότητα και την προστασία της υγείας τους. Δε πάει άλλο. Ο λόγος πλέον ανήκει στον Πρωθυπουργό, τον οποίο επίσης διασύρει διεθνώς, ως αδιαφορούντα για υπουργό με σοβαρό παράπτωμα κατά της δημόσιας υγείας. Συνιστά πολιτικό κυνισμό να θεωρείται αυτό το θέμα άνευ αξίας.

Αν ο Τσίπρας θελει να προσφέρει υπηρεσία στη χώρα και την κοινωνία, αλλά και στον εαυτό του και την παράταξή του- να αποπέμψει σήμερα τον προκλητικό καπνιστή υπουργό. Ακριβώς γι’ αυτή τη συμπεριφορά του. Αυτό σημαίνει πολιτισμός και η αριστερά ήταν πάντα δύναμη πολιτισμού, αλληλεγγύης και προστασίας των δημοσίων αγαθών. Αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς.