Του Γ. Λακόπουλου
Το λένε συγκεκριμένοι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη: όταν τον ρωτούν γιατί δεν έχει επαφή με τον Πρωθυπουργό απαντάει ” γιατί πρόσβαλε τη σύζυγό μου”. Άλλωστε και δημοσίως κάποια στιγμή προσπάθησε να κοπιάρει τον… Ανδρέα Παπανδρέου: “Χτυπήστε εμένα, όχι τη γυναίκα μου”.
Αν έτσι προσπαθεί να προστατεύσει τη σύζυγό του, τον εαυτό του -ή και τους δυο -είναι θέμα εκτίμησης. Πάντως όσοι γνωρίζουν η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη λένε ότι είναι συγκροτημένη γυναίκα και δραστήρια επιχειρηματίας και δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα.
Αν ήλθε στο προσκήνιο για την επιχειρηματική ατζέντα της έχει τον τρόπο να το αντιμετωπίσει μόνη της, ή με τους δικηγόρους της. Και έναντι των Αρχών εφόσον υπάρχει θέμα και έναντι των ΜΜΕ που θεωρεί ότι την ενοχλούν.
Παρόλα αυτά ο Κυριάκος θα είχε όλα τα δίκια του κόσμου να ενοχλείται με την δημοσιότητα που σχετίζεται με τη σύζυγό του και την οικογένειά εν γένει,αν δεν ήταν ο πρώτος που την… προκάλεσε. Εκτός αν θεωρεί ότι η δημοσιότητα οφείλει να είναι μονίμως επαινετική σε ό,τι τον αφορά.
Από το 2004 που βρίσκεται στην πολιτική κανείς δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με την οικογένειά του. Ίσως κάποια κουτσομπολίστικα περιοδικά να αναφέρθηκαν στο διαζύγιό του, αλλά κανένα σοβαρό ΜΜΕ. Ούτε κανείς πολιτικός, φίλος του ή αντίπαλος έκανε την παραμικρή νύξη. Μέχρι που το έκανε ο ίδιος βούκινο. Με πρωτοβουλία του και με τον χειρότερο τρόπο: σε …μεσημεριανάδικο.
Για την ακρίβεια τον Οκτώβριο του 2015 πήγε στην εκπομπή της κυρίας Τατιάνας Στεφανίδου -που ενίοτε κινείται στα όρια του τρας τι-βί και άρχισε τις εξομολογήσεις για την οικογενειακή ζωή του. Και για άλλα προσωπικά του θέματα, όπως π.χ. ότι…προέκυψε από τύχη -καθώς οι γονείς του δε σκόπευσαν να κάνουν και άλλο παιδί. (https://www.youtube.com/watch?v=2Lo5urobR_k)
Εκείνη την εποχή ήταν υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ. Και είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι με αυτό το περιεχόμενο στις δημόσιες εμφανίσεις του υπηρετούσε στην επιδίωξη του να εκλεγεί. Καθ’ υπόδειξη κάποιων συμβουλών ενδεχομένως, ενέταξε στο πολιτικό μάρκετινγκ της καμπάνιας του, αυτοβούλως και με πρωτοβουλία του οικογενειακά του. Σε μια εποχή που δεν ήταν παρά ένας απλός βουλευτής.
Αν ήταν στιγμιαίο λάθος προφανώς δεν θα το έκανε ξανά. Αλλά όπως απεδείχθη ήταν επικοινωνιακή επιλογή. Η γνωστή αμερικανική πατέντα με την ευτυχισμένη οικογένεια του πολιτικού με τον σκύλο στη γωνία της φωτογραφίας.
Έκτοτε κάθε τόσο εκθέτει στην κοινή γνώμη τα αισθήματα του και συχνά τις κοινές δραστηριότητες του με την οικογένεια του. Δεν είναι κάποιοι “παπαράτσι” που σπεύδουν να τον φωτογραφίσουν. Ο ίδιος ανεβάζει στους λογαριασμούς του περιστατικά και σχέσεις με τους οικείους του, ακόμη και όταν δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Για ποιο λόγο π.χ. να ευχηθεί δημοσίως από τα σόσιαλ μίντια στη σύζυγό του για τα γενέθλιά της; ΄
Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Αυτά προκύπτουν από ένα επικοινωνιακό μοντέλο που έχουν επιβάλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι σύμβουλοι του- όπως δείχνει η εν γένει σκηνοθεσία της δημόσιας παρουσίας του.
Σ’ αυτό το πλαίσιο τον είδαμε πρόσφατα να επανέρχεται αιφνιδίως στα οικογενειακά του: αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του έτσι κι αλλιώς περιορισμένου τηλεοπτικού χρόνου στη συνέντευξη του προς την Έλλη Στάη -στο OPEN.
Αν η δημοσιογράφος είχε λόγους να προκαλέσει μια τέτοια συζήτηση, ο ίδιος θα μπορούσε να το κόψει, αντί να παρουσιάζει την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή του -που σε τελευταία ανάλυση δεν ενδιαφέρει κανέναν άλλον.
Όποιος θέλει να προστατεύσει την οικογένειά του δεν την εμφανίζει στα ΜΜΕ, ώστε να έχει το έρεισμα να αντιδράσει όταν το κάνουν άλλοι με τον δικό τους τρόπο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ωφεληθεί αν βγάλει από το προφίλ του τα στοιχεία οικειοθελούς αναφοράς στην οικογένειά του. Δεν το έκαναν ποτέ άλλωστε σύγχρονοι του πολιτικοί όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Αντ. Σαμαράς, ο Αλ. Τσίπρας, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Κ. Καραμανλής.
Εν ανάγκη ας απομακρύνει τους συμβούλους που του εισηγούνται εμφανίσεις με αυτό το περιεχόμενο. Δεν αφορούν την πολιτική, ούτε τους πολίτες.
ΥΓ. Η υποκατάσταση της πολιτικής επικοινωνία βλάπτει. Σε σημείο που να θεωρεί κανεις χιουμορ να ρωτάει αν ένας παπαγάλος μπορει να πει <ψηφίζω Κυριάκο>.