Λεβεντόπαιδο Αρίστο ….

 

του Κωστή Χατζηδάκη*

Φωτό: ΑΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
Φωτό: ΑΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Φαίνεται πως τα πράγματα πάνε καλά ! Τουλάχιστον για μία σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης.

  • Πέρσι τον Απρίλιο η Ελλάδα έβγαινε, δοκιμαστικά έστω, στις αγορές, που ήταν το πρώτο βήμα για να απαλλαγεί από τα μνημόνια. Το κλίμα, ωστόσο, δεν ήταν καλό. Ορισμένοι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι φέτος, που φτάσαμε στο χείλος της αβύσσου και υπογράφουμε ένα τρίτο βαρύ μνημόνιο!
  • Το 2014 «έκλεισε», μετά από αρκετά χρόνια, με ρυθμό ανάπτυξης 0,8%. Τότε ήμουν προσωπικά ο υπουργός της ύφεσης. Τώρα η χώρα έπεσε και πάλι σ’ ένα πηγάδι ύφεσης 4%. Η πρόσθετη ανεργία, όμως, θα είναι αριστερή. ‘Αρα αξιοπρεπής και περήφανη!
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ήταν 1,4 δις ευρώ και οι πληρωμές από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2,3 δις ευρώ. Φέτος, για το πρώτο εξάμηνο, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 450 εκ. και 1,1 δις ευρώ. Κάτω από το μισό δηλαδή! Αλλά, ευτυχώς, έχουμε μια κυβέρνηση που δίνει έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις.
  • Στις αρχές του χρόνου οι «θεσμοί» πρότειναν στην κυβέρνηση ένα πακέτο μέτρο 2,5 δις ευρώ. Πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός, όπως είπε ο ίδιος, αποδέχθηκε ένα πακέτο ύψους 8 δις ευρώ. Αλλά προηγήθηκε φυσικά, περήφανη διαπραγμάτευση !
  • Στις αρχές του χρόνου επίσης κατά τον Πρωθυπουργό, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν χαλκευμένη, από εμένα προσωπικά. Τώρα η κυβέρνηση, ενέταξε τόσο την εργαλειοθήκη Ι, όσο και και την εργαλειοθήκη ΙΙ στο νέο μνημόνιο. Μάθαμε βεβαίως ότι η κυβέρνηση εκβιάστηκε. Αλλά, ευτυχώς, φρόντισε να ενδώσει στον εκβιασμό. Γι’ αυτό και τώρα είμαστε χαρούμενοι τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με την εργαλειοθήκη! Πέρσι πώς θα γινόταν να είμαστε ;
  • Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επεδίωκαν να μην κλείνουν οι τράπεζες και να μην εφαρμόζονται «capital controls», γι’ αυτό και φρόντιζαν να μη μένει η χώρα χωρίς πρόγραμμα που θα καλύπτει την ΕΚΤ. Η νέα κυβέρνηση αδιαφόρησε γι’ αυτό και πήγε τη λεβέντικη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους. Αλλά τι μας νοιάζει ; Σάμπως οι ελληνικές επιχειρήσεις ζημιώνονται ; Ο τουρισμός στην Ελλάδα επηρεάστηκε ; Η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση ; Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν καταστροφικό. Αλλά αυτό που μετράει είναι η πρόθεση!
  • Τον περασμένο Απρίλιο, καθ’ ομολογίαν του κ. Τσίπρα, ο κ. Σόϊμπλε έκανε σαφές στον κ. Βαρουφάκη την προτίμησή του για το περιβόητο Grexit. Τρεις μήνες μετά, στις αρχές Ιουλίου, εμείς διοργανώσαμε δημοψήφισμα, απειλώντας με «Κούγκι» αν δεν μας ακούσουν. Τους απειλήσαμε, δηλαδή μ’ αυτό που εύχονταν αρκετοί από τους απέναντι ! Και αφού ψηφίσαμε «Όχι», καταλήξαμε στο «Ναι»! Και τώρα είμαστε ευχαριστημένοι. Προφανώς από τη συνέπεια στην τακτική μας. Και κυρίως, τα αποτελέσματα της !

Ανεξάρτητα, απ’ όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό για τις κρίσιμες στιγμές που περνάμε ότι ο Πρωθυπουργός παραμένει ακόμα δημοφιλής. Είναι, σίγουρα, οι μνήμες της διαχείρισης του μνημονίου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που συντελούν σ’ αυτό. Είναι το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση μόλις έξι μηνών. Είναι το «κοινωνικό κεφάλαιο» της Αριστεράς στην Ελλάδα, που διαχρονικά έχει πείσει ένα τμήμα της κοινωνίας για τις «καλές προθέσεις» της. Φαίνεται πως το «θεατρικό» στυλ της διαπραγμάτευσης έχει μετρήσει σε κάποιους περισσότερο από τα αποτελέσματα. Μας φτάνει το ποιος διαπραγματεύεται! Η κατάληξη είναι δευτερεύον.

Γι’ αυτό και το «Λεβεντόπαιδο Αρίστο, μπες στο μαγαζί και κλείστο», μπορεί τελικά να ισχύει για ορισμένους.

Οσο, όμως ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει αυτή τη δημοφιλία ας κοιτάξει να την εκμεταλλευτεί! Προς όφελος της χώρας. Εχουμε ν’ ανέβουμε μία ανηφόρα που έγινε πολύ πιο απότομη το τελευταίο εξάμηνο. Αφού υπέγραψε, λοιπόν τη συμφωνία, ας φροντίσει να την εφαρμόσει. Η εναλλακτική λύση είναι ο γκρεμός. Από εδώ και πέρα η επικοινωνία μετράει λιγότερο από την ουσία. Από εδώ και πέρα η αποτελεσματικότητα έχει απόλυτη προτεραιότητα.

Η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα!

Η αποτυχία δεν μπορεί να είναι επιλογή. Με σοβαρότητα λοιπόν, εθνική ευθύνη, μακριά από τακτικισμούς, αλλά και στήριξη απ’ όλους εμάς που πιστεύουμε στην Ελλάδα της Ευρώπης ας προσπαθήσει η κυβέρνηση να ανέβει την ανηφόρα. Είναι η μόνη λύση και για την ίδια και για την Ελλάδα.

 

 *Βουλευτής  της  Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών