Με άδεια χέρια μπροστά στην κάλπη ο Μητσοτάκης. Δεν μπορεί να  διαχειριστεί την πίεση των εκλογών. Κλονίζεται από τη ματαίωση των  προσδοκιών του και του… φαίνεται

Toυ Γ. Λακόπουλου

«Δεν κάνει το παιδί»

Κώστας Μητσοτάκης, για τον Γ. Παπανδρέου

Πρέπει να είναι παγκόσμιο ρεκόρ: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από τρία  χρόνια ως επικεφαλής στη ΝΔ,πάει στην πρώτη κάλπη πραγματικής αναμέτρησης με την κυβέρνηση με εντελώς άδεια τα χέρια  και ζητάει από τους πολίτες να τον ψηφίσουν επειδή οι σημαίες της ΝΔ ….έχουν το ίδιο χρώμα με τη Γαλανόλευκη!

Η περιορισμένη ανταπόκριση των πολιτών αποτυπώνεται στις αποτυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις του και στις ισχνές συγκεντρώσεις του και αυτό έχει ορατές συνέπειες στην ψυχολογία του που επιδεινώνει την έτσι κι αλλιώς κακή δημόσια παρουσία του.

Στις τελευταίες εμφανίσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ εγκατέλειψε το επιθετικό ύφος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ως δείγμα… ανωτερότητας -μετά τα κότερα, τα πούρα και τον πατέρα του πρωθυπουργού. «Αυτός έχασε ήδη τις εκλογές και το δείχνει» σχολιάζει έμπειρος πολιτικός παρατηρητής.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τους υψηλούς τόνους που είχε υιοθετήσει στην αρχήν της καμπάνιας του, οι επιτελείς του άλλαξαν  το «κόνσεπτ»και αυτός το… λέει  δημόσια! Ωστόσο πάλι δεν αποδίδει:  είναι προφανής η δυσκολία  ακόμη και να διαβάσει τα κείμενα που του γράφουν, η έκθεσή του στο βήμα γίνεται όλο και μικρότερη και η επιτήρησή όταν  επικοινωνεί με  πολίτες για την ανάγκες του σεναρίου  «επαφή με το λαό»  είναι όλο και πιο ασφυκτική.

Η κακή γενική εικόνα του Κυριάκου είναι θέμα που σχολιάζεται πλέον. Όπως λένε οι γνωρίζοντες, αδυνατεί να διαχειριστεί την πίεση από τις εκλογές -σε συνθήκες που αναιρούν τη βεβαιότητα για την επικράτησή του που διαμόρφωναν οι συνεργαζόμενοι δημοσκόποι. Καθημερινά δείχνει σημάδια αυτοεγκατάλειψης  και με το ζόρι θα φτάσει ως τις εκλογές.

Κατά κάποιο τρόπο του συνέβη αυτό που έλεγε ο Ζαν Πωλ Σαρτρ: «Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τα πάντα περιπλέκονται από την παρουσία της αντίπαλης ομάδας».

Τα κεραυνοβόλα πλήγματα που του επιφέρει καθημερινά  ο  Πρωθυπουργός -μετά την «μαύρη μέρα «που πέρασε Μητσοτάκης στη Βουλή, λόγω της ατυχούς αναφοράς στον πατέρα του  -έχουν αποδιοργανώσει τον επικεφαλής της ΝΔ. Επιπλέον διαπιστώνει ότι  τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ τον έχουν εγκαταλείψει ότι τροχιοδεικτικές βολές για την 26η Μαΐου ρίχνουν από τον Μεϊμαράκη  μέχρι τον Άδωνι.

Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, πρωτίστως -και ανεξάρτητα από την προσωπική του κατάσταση – ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταρρεύσει πολιτικά. Τίποτε από όσα σχεδίαζε δεν του βγαίνει και όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών ακόμη και συνεργάτες  του δέχονται πως ό,τι έπιασε ως τώρα στα χέρια του έγινε κάρβουνο.

Οι πρόωρες εκλογές: Πρόκειται για την ατυχέστερη επιδίωξη αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Μεταπολίτευση. Στην ουσία του υποδείχθηκε από τους μιντιάρχες που τον στηρίζουν προκειμένου να ασκήσουν πίεση  στην κυβέρνηση για  δικούς του λόγους. Οι ίδιοι τώρα δεν κρύβουν και οι  ίδιοι ότι «το  άλογο είναι κουτσό», ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναγκάσθηκε να πάρει προσωπικά ίδιος μέρος στην προεκλογική μάχη.

Το  δήθεν 4ο  Μνημόνιο στο οποίο υπολόγιζε ο Μητσοτάκης για να παραμείνουν δεμένα τα χέρια της κυβέρνησης δεν ήλθε ποτέ. Ο Τσίπρας έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και ο  Μητσοτάκης δεν αντελήφθη καν την ουσία των αλλαγών που  προκύπτουν στη μεταμνημονιακή  περίοδο  .

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ως εθνική λύτρωση και διεθνές  διεθνές επίτευγμα επίλυσης διακρατικής διαφοράς, πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον Τσίπρα – και  μπορεί να του φέρει και το Νόμπελ. Αντίθετα ο  Μητσοτάκης ενώ μπορούσε να μετάσχει στη λύση, οδηγήθηκε στα δίχτυα των εθνικισμών και των μισαλλόδοξων και απομονώθηκε. Στην ουσία δούλεψε για την Ακροδεξιά.

Τα  κυβερνητικά σκάνδαλα… επί χάρτου:  Όσες φορές ο Μητσοτάκης επιχείρησε να σηκώσει καπνό σκανδάλων, πνίγηκε ο ίδιος στις αναθυμιάσεις: Δεν αποτελούν καν προεκλογικά του επιχειρήματα, καθώς αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός. Μετά τις μπίζνες με τον Μαδούρο, τον Καλογρίτσα, τον Πετσίτη, το… εν όψει σκάνδαλο Καμμένο με τα βλήματα, το Θριάσιο Πεδίο, το Αεροδρόμιο, εξέπεσε στο… κότερο  της Παναγοπούλου και τα πούρα. Εν τω μεταξύ τα μόνα σκάνδαλα που ερευνά η Δικαιοσύνη είναι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι “συνωμοσίες” της  Ευρώπης: Για περισσότερο από τρία χρόνια ο Μητσοτάκης,  προσπαθεί να βρει προγεφύρωμα στην Ευρώπη και του γυρίζουν την πλάτη. Ακόμη και ο διαβόητος Βέμπερ τον αδειάζει όπου βρει ευκαιρία. Τελικά προκάλεσε θυμηδία με την…καταγγελία  ότι   ο Γιούνκερ, η Μέρκελ και άλλοι… συνωμότησαν με τον Τσίπρα, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Η έξοδος στις αγορές για… χάρη του: Το ανέκδοτο της περασμένης περιόδου ήταν ο ισχυρισμός του  επικεφαλής της ΝΔ ότι η Ελλάδα μπορεί να βγήκε  στις αγορές- ενώ ο ίδιος προέβλεπε το αντίθετο- αλλά αυτό συνέβη επειδή οι αγορές προεξοφλούν ότι θα γίνει ο ίδιος Πρωθυπουργός.

Οι… Λωτοφάγοι:  Σαν να απευθύνεται σε κατοίκους άλλης χώρας -ή σαν οι Έλληνες να υπερκαταναλώνουν λωτούς- ο  Μητσοτάκης έκανε αιχμή  της προπαγάνδας του ότι ο Τσίπρας αύξησε τους και μείωσε μισθούς και συντάξεις, ενώ ο ίδιος θα κάνει το αντίθετο. Για τον συνδράμει η Γεννηματά προσθέτει ότι … «ο ΣΥΡΙΖΑ μας αλυσόδεσε στα Μνημόνια».

Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει και τα στοιχεία άλλα λένε. Στη χρεοκοπία του 2009-10 και τα Μνημόνια οδήγησαν οι κυβερνήσεις του  ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μεταξύ 2010 και  2014  έγινε -από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις των δύο κομμάτων -η μεγάλη σφαγή μισθών και συντάξεων και η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Πώς αλλιώς θα υπήρχε δημοσιονομική προσαρμογή; Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ  ενώ εκτοξεύθηκε η ανεργία. Ως εδώ δεν υπάρχει  Τσίπρας.

Επί ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη φάση η περιοριστική πολιτική συνεχίσθηκε -ηπιότερα – και στη δεύτερη αρχίζει η ανάκαμψη: οι φόροι μειώνονται, οι μισθοί και οι συντάξεις ανεβαίνουν, οι μικρομεσαίοι ανακάμπτουν, το κράτος πρόνοιας ενισχύεται, η ανεργία περιορίζεται.  Πόσο πιο καθαρό να το κάνει  κανείς;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προσπαθεί να πείσει ότι το κακό άρχισε το 2015 σαν να μην υπήρχαν πριν κυβερνήσεις.  Και ενώ ψηφίζει τα μέτρα αποκατάστασης των απωλειών,  ισχυρίζεται ότι… δεν υπάρχουν ή θα τα καταργήσει. Παράνοια.

Στην πραγματικότητα αυτά τα μέτρα τον έχουν αφήσει με άδεια χέρια. Η απήχησή τους στην κοινωνία του δημιουργεί την κακή ψυχολογία που δεν κρύβεται με την επιτηδευμένη σκηνοθεσία της παρουσίας του.

Συμβαίνει στις κούρσες να «κλατάρει»  το άλογο, όταν  δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς και της απαιτήσεις της διαδρομής.  Η  εσωκομματική συμπάθεια που εκδηλώνεται πλέον γι’ αυτόν περιορίζεται σ’ αυτό που έλεγε στην Αμερική ο ηθοποιός Μπομπ Χοπ για τον Κάρτερ:

“Δεν καταλαβαίνω τι έχουν εναντίον του. Ο άνθρωπος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε”…