Νάτο, ΝΑΤΟ, παππού μου ! NORTH AEGEAΝ TRANSPORT ORGANISATION

Του Γιώργου Μαρκάκη

ΜΑΡΚΑΚΗΣΟ παππούς μου ο Γιώργος μεγάλωσε απέναντι από το Μοσχονήσι στον Αι Γιώργη στο Αιβαλί , ο πατέρας μου γεννημένος στην Σπάρτη Πισιδίας λίγο πιο πέρα απ’ την Σινασό. Και από τους δυο έπαιρνα απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που τους έθετα από μικρός για το γύρω μου.

-Παιδί μου το ΝΑΤΟ κατα κύριο λόγο φτιάχτηκε και έχει σαν μέλημα να κοντράρει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

-Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας;

– Αυτό έχει ορθώσει συρματοπλέγματα και τοίχους διαμέοου ολης της ευρωπαικής ηπείρου έτσι για να σταματήσει τους πολίτες όλων αυτών των καταπιεσμένων λαών να δραπετεύσουν στην Δύση μια και βλέπουν τα πράγματα απο την αριστερή πλευρά.

Σύμφωνοι για το Σύμφωνο; καλά μέχρι εδώ;

Ωραία !

Ο παπούς που έχασε όλη την περιουσία με το σπίτι του και τα κτήματα του αλλά και ο πατέρας μου του μείνε καημός να δει την γειτονιά που δεν θυμόνταν καλά , με τα ξύλινα σπίτια στην Σπάρτα στην ενορία τους Αγίου Χαραλάμπους κοντά στο ποτάμι, αφού μεγάλωσε ξεριζωμένος στα προσφυγικά στου Κουντουριώτη.

Μας φέρανε με καραβιές σαν σαρδέλες από την Μικρά Ασία στο Φάληρο. Εκεί μετά απο βδομάδες και αφού δεν μας επέτρεπαν να βγούμε στην στεριά και ο κόσμος πέθαινε από δυσεντερία μας πήγαν στην Ρόδο. Τα ίδια και εκεί. Ξανά προς τα εδώ κίνησαν τα καράβια. Μετά μόλις φτάσαμε στον Πειραιά μας μας βγάλανε στην παραλία. Κάτσαμε λίγο καιρό σε σκηνές με κρύο και λιοπύρι αλλά μας είπαν ‘δεν θα μείνετε εδώ’. Μας πήγαν στην Ύδρα. Τελικά με τα πολλά σούρτα- φέρτα καταλήξαμε στον μαχαλά στα προσφυγικά, πίσω από εκεί που είναι σήμερα το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στου Κουντουριώτη , και η περιοχή έγινε γνωστή σαν Αμπελόκηποι αφού υπήρχαν ακόμα αμπέλια εκεί γύρω.

-Μπαμπά, ο Κουντουριώτης ποιος ήταν; Είχε εταιρία μεταφορών; Αυτός σας έφερε και σας έδωσε σπίτι στον μαχαλά;

– Όχι παιδί μου πολεμιστής ήταν… Ναύαρχος!

Πέρασαν χρόνια πολλά και τελικά δεν έχω ευκαιρία σήμερα να τους ρωτήσω τόσα ερωτήματα. Και πριν από όλα…Ήταν πρόσφυγες ή μετανάστες…

Τα πράγματα αλλάξανε αλλά πολλά μένουν τα ίδια. Η Δύση όταν έδυσε η Ανατολή και δεν υπήρχε φόβος για πόλεμο μεταξύ τους ρίξανε την μάντρα στο Βερολίνο και μετά έπεσε και όλη η υπόλοιπη που χώριζε την Ευρώπη. Σήμερα όμως όλες αυτές οι χώρες σήκωσαν νέα συρματοπλέγματα στα σύνορα τους. Το παλιό Σύμφωνο σήκωσε νέους μαντρότοιχους με τα ίδια υλικά αφού πλέον είχαν δυτικοποιηθεί όλοι τους και τα σύρματα αυτή τη φορά που σήκωσαν είχαν τα συρμάτινα τους αγκάθια όχι απο την μέσα πλευρά, αλλά από την έξω ! Δεν φοβούνται πια να μην φύγουν οι πολίτες όλων αυτών των παλιών χωρών μελών, αλλά τρέμουν να μην έρθουν ξένοι από έξω στα μέρη τους !

Παππού μου σειρά μου, να σου εξηγήσω…

-Το πρώτο φαινόμενο περιγράφεται στην Πολιτική Θεωρία ως Κοινωνική κλειστοφοβία, το δεύτερο ως Οικονομική αγοραφοβία.

-Διαφορές;

-Περίπου τα ίδια αποτελέσματα…Σύμφωνοι;

Το πλέον τρελό βέβαια είναι πως όσα χρόνια υπήρχε το Σύμφωνο αυτοί ήταν σύμφωνοι μεταξύ τους. Με το που τέλειωσε το Σύμφωνο αρπάχτηκαν μεταξύ τους. Από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία μπουμ μπουμ και πάλι μπουμ.

-Τρελό;

Αμ δεν είναι το μόνο. Περίμενε να ακούσεις κι άλλα…

Διάλυσαν τις παλιές χώρες τους και αιματοκύλισαν τους λαούς τους. Ανεξαρτοποιήθηκαν όλες οι περιοχές και οι επαρχίες τους, φτιάξανε καινούργιες σημαίες με άλλα χρώματα και άλλα εμβλήματα και μετά με τα πάλι αγορασμένα εισαγωγής ντουφέκια και τανκς ‘περήφανοι και ανεξάρτητοι’ … κάνανε αίτηση να να συνταχθούν κάτω από μια Κοινή σημαία που προωθεί την διαφορετικότητα !

Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως όταν οι μαντρωμένοι πίσω από το Σύμφωνο εκείνη την περίοδο κάνανε όνειρα για να γίνουν ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Το να ήσουν μέλος της σήμαινε πολλά και είχε αξία…

Σήμερα όταν όλοι σχεδόν έχουν μπει μέσα στην Κοινή Ευρώπη οι περισσότεροι σκέπτονται να φύγουν.

Ε, ρε, μπέρδεμα

-Και η διαφορετικότητα και ελευθερία κυκλοφορίας που διαφημίζει η Κοινότητα;

– Αυτή ξεχάστηκε. Μπήκε στο συρτάρι κλειδώθηκε και πετάξανε το κλειδί…

-Και το ΝΑΤΟ γιόκα μου; τι έγινε το ΝΑΤΟ;

-Αααα, παππού μου, σύμφωνα με το αντικείμενο του μετονομάσθηκε λόγω δραστηριοτήτων σε North Aegean Transportation Organisation.

Ααα, πάλι μεταφορές κατάλαβα…