Νίκος Δένδιας: Δελφίνος

Toυ Γ. Λακόπουλου

«Όσο εκπροσωπώ την κυβέρνηση σε αυτή την αίθουσα δεν θα γίνει ανεκτή η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή».

Διαβάζεται και αλλιώς: «Όταν θα εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση…» κλπ. Ο εστί μεθερμηνευόμενο: εγώ και όχι ο Μητσοτάκης.

Όπως και αν διαβαστεί η ουσία δεν αλλάζει.

Ο Νίκος Δένδιας έστησε τον… Κυριάκο στον τοίχο: η ΝΔ δεν μπορεί να συγχρωτίζεται με τον φασισμό. Ο ασήμαντος Μπογδάνος ήταν η αφορμή.

Ο Πρωθυπουργός είχε αγνοήσει την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών με τα γεγονότα στη Σταυρούπολη: «Εγκληματικές συμμορίες που συνεχίζουν να προπαγανδίζουν νεοναζιστικές ιδέες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία».

Ο Οικονόμου, η Κεραμέως, ο Συρίγος, ο Άδωνις κάλυπταν τη νεοναζιστική αναβίωση, με τη θεωρία των δύο άκρων.

Με δικαιολογία την «αναγνώριση λάθους», επιφανείς Νεοδημοκράτες – μεταξύ τους ο δήμαρχος Μπακογιάννης – κάλυπταν την επαίσχυντη πράξη του Μπογδάνου, να στοχοποιήσει νήπια με άλλη εθνικότητα.

Για την εμφυλιοπολεμική παρουσία στο Βίτσι, ο Πρωθυπουργός είχε προσφέρει εκ των προτέρων κάλυψη στον κοντοκουρεμένο, αλά Κασιδιάρη, βουλευτή, στέλνοντας δίπλα του την επικεφαλής του Γραφείου του στη Θεσσαλονίκη.

Κι ύστερα ήλθαν οι μέλισσες.

Ο Δένδιας τον έβγαλε από το λαγούμι του σοφίσματος «δεν έχω αριστερόμετρο και δεξιόμετρο». Τον υποχρέωσε να ξαναδιαγράψει τον Μπογδάνο – που είχε διαγράψει ήδη ο ίδιος…

Αυτά συνέβησαν την επομένη της 47ης επετείου από τότε που ο Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ με διακριτό ιδεολογικό στίγμα.

Και λίγο πριν μιλήσει ο νεότερος Καραμανλής, που το επικαιροποίησε. Λέγοντας «η ΝΔ δεν συνεργάζεται με τα άκρα», έδειχνε τον ΛΑΟΣ, με ονόματα και διευθύνσεις.

Άλλοι διάδοχοι του έβαλαν τα «άκρα» στο σαλόνι του κόμματος.

Αυτοί για τους οποίους είπε ο Καραμανλής «αποτάσσομαι», βρίσκονται στη ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης: Ο Βορίδης και ο Πλεύρης υπουργοί, ο Άδωνις υπουργός και αντιπρόεδρος.

Επιπλέον άρχισαν να κλωνοποιούνται. Ο Μπογδάνος, ο Κυρανάκης – που ζητάει… εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη – και άλλοι, είναι καθ΄ εικόνα και ομοίωση τους.

Ο Μητσοτάκης – και ο Σαμαράς πριν – μετέτρεψαν τη ΝΔ των Καραμανλήδων σε Ελντοράντο των ακροδεξιών.

Λίγο πριν η παροικία των ακραίων στην κυβέρνηση επιβάλει την κυριαρχία της στη ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό.

Ο Μητσοτάκης έσπευσε να επαναλάβει τον εαυτό του – όταν αντέδρασε στην τάπα του Δένδια στον Νταβούτογλου – σε ζωντανή μετάδοση.

Τότε είπε ότι ο υπουργός… εκτελούσε οδηγίες του. Τώρα θυσίασε τον Μπογδάνο για να προλάβει αυτό που είδε να έρχεται: την ηγετοποίηση του Δένδια, στο όνομα της νεοδημοκρατικής αυθεντικότητας.

Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα. Στη ΝΔ υπάρχει πλέον ανακηρυγμένος δελφίνος και η μετά Μητσοτάκη εποχή έχει όνομα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR