Ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Η εφετινή διοργάνωση του Φόρουμ των Δελφών έχει έναν ξεχωριστό συμβολισμό γιατί είναι αφιερωμένη στη σπουδαία επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821, γιατί τιμά και προβάλλει τον εορτασμό της διακοσιετηρίδας της σύγχρονης Ελλάδας» ανάφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην ομιλία της στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει η επέτειος, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής στην τοποθέτησή της, αφορά στη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον και, ειδικότερα, «στο πώς το κοινό μας παρελθόν, η κοινή μας πορεία αυτούς τους δύο αιώνες, μπορεί να αποτελέσει πηγή διδαγμάτων αλλά και έμπνευσης στο σήμερα, δίνοντας μια νέα πνοή στο συλλογικό εγχείρημα της δημιουργίας ενός κοινού μέλλοντος». Όπως τόνισε, η απάντηση στο ερώτημα αυτό προϋποθέτει μια διαδικασία ειλικρινούς αναστοχασμού και ψύχραιμης αξιολόγησης της διαδρομής των 200 ετών, «έτσι ώστε με εφόδιο αυτήν τη νέα αυτογνωσία, έχοντας συναίσθηση των ισχυρών αλλά και αδύναμων σημείων μας, να χαρτογραφήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

«Αυτήν ακριβώς τη διάσταση της επετείου ως μιας μοναδικής ευκαιρίας να αντλήσουμε δύναμη από το παρελθόν για να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον και να σχεδιάσουμε το αύριο, επιχείρησε να αναδείξει ως κεντρικό διακύβευμα του εορτασμού η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», από την αρχή της λειτουργίας της», συμπλήρωσε η κυρία Αγγελοπούλου, σημειώνοντας ότι το διακύβευμα αυτό εξειδικεύτηκε μέσα από τους τέσσερις άξονες που προσδιόρισαν το περιεχόμενο των δράσεων και των εκδηλώσεων της επετείου, τις οποίες συντονίζει η Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι αυτές αφορούν: α) Το 1821 στην Ελλάδα και τον κόσμο, β) η Ελλάδα στην πορεία των 200 χρόνων, γ) οι Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο, δ) το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.

«Με την καταλυτική συμβολή εκατοντάδων φορέων, συλλόγων, Δήμων, ενεργών πολιτών, δημιουργήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιούνται, από το ξεκίνημα της χρονιάς, επετειακές πρωτοβουλίες που τιμούν την ιστορία των 200 χρόνων και αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του παρελθόντος, αλλά και δράσεις που φιλοδοξούν να ανοίξουν ένα παράθυρο στο μέλλον, να πυροδοτήσουν ένα διάλογο για το αύριο, να αφήσουν μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους, σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, οι εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αναμένεται να συμβάλουν, με το δικό τους τρόπο, προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση της σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον, καθώς στο πλαίσιο της εφετινής διοργάνωσης οι εκλεκτοί συμμετέχοντες —πολιτικοί, πρέσβεις, επιστήμονες, διανοητές, καθηγητές, μεταξύ αυτών και πολλά μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»— θα επιχειρήσουν μια αντικειμενική ανασκόπηση της πορείας της χώρας από την Επανάσταση μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, όμως, «θα επιδιώξουν να φωτίσουν και να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας και σχετίζονται με τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε. Mεταξύ αυτών, τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν, τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και τα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια, τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και το μέλλον της εργασίας» .

Κλείνοντας την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής ευχήθηκε παραγωγικές εργασίες και καλή επιτυχία σε όλους του συμμετέχοντες και κατέληξε: «Είμαστε βέβαιοι ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος από τις πλούσιες συζητήσεις θα προκύψουν πολύ σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα. Η Ελλάδα μπαίνει τολμηρά στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας της».