Ο Μητσοτάκης χάνει. Ο Τσίπρας κερδίζει; Γιατί δεν αναδεικνύεται η κυβερνητική φθορά και πώς θα την εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Toυ Γ. Λακόπουλου

Με βάση τα πραγματικά δεδομένα η περίοδος Μητσοτάκη είναι περίοδος συμφοράς για τη χώρα.  Γι’ αυτό το μοιραίο επίκειται: τελειώνει.  Υποκύπτει στο πεδίο που επιχείρησε να δοξαστεί, μετατρέποντας την ευθύνη της Πολιτείας για τον κορονοϊό σε μηχανισμό προσωπικής «πολιτικής γιγάντωσης».

Δεν τον ενδιέφερε να υπερασπιστεί την κοινωνία, αλλά η ευκαιρία να κερδοσκοπήσει πολιτικά με το αχρείο σύνθημα «σκέφτεστε να κυβερνούσε ο Τσίπρας;».

Σήμερα αυξάνονται όσοι όχι απλώς το σκέφτονται, αλλά το νοσταλγούν κιόλας.  Ένας απλός σεφ μπορεί να βγει στην τηλεόραση και να κάνει τ’ αλατιού τον πολυπράγμονα Άδωνι. Που δεν βάζει πλέον και το χέρι του   φωτιά, εδώ που τα λέμε.  Προφανώς θέλει να υπάρχει και μετά τον  Μητσοτάκη.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός πήρε το δρόμο που ο ίδιος έστρωσε με ψέματα. Αν προεκλογικά ήταν τερατολογίες για ψηφοθηρία, τώρα είναι συνειδητή εξαπάτηση. Ψεύδεται όπως αναπνέει…

Παίρνει τα σπίτια των ανθρώπων και τους λέει ότι θα τους τα επιστρέψει σε … 12 χρόνια, αν τα πληρώσουν. Τους δίνει για τον lockdown  611 ευρώ και τους λέει ότι τους δίνει 800.  Πουλάει στους επιχειρηματίες ότι τους  ενισχύει οικονομικά και τους δίνει αναγκαστικά δάνεια.

 Έλεγε ότι δεν θα ξανακλείσει τη χώρα και την επομένη την έκλεισε. Λέει ότι το κάνει για να περιορίσει τη διασπορά και τη θνησιμότητα, ενώ το κάνει γιατί δεν είναι σε θέση να νοσηλεύσει στις ΜΕΘ πάνω από 500 ασθενείς ταυτόχρονα.

Λέει ότι ενισχύει το ΕΣΥ και κάνει πλούσιους τους κλινικάρχες.  Ζητάει από τους οπλίτες «ατομική ευθύνη» και δημιουργεί συνωστισμό στα λεωφορεία, στα αεροπλάνα, στα καράβια, στα σχολεία, στις εκκλησίες.

Δεν υπάρχει «διευθέτηση» των υπουργών του χωρίς υπόνοια σκανδάλου και ρίχνει στα ΜΜΕ δημόσιο χρήμα για να εξαγοράσει τη σιωπή και τη συνενοχή τους στην οφθαλμοφανή φαυλότητα του “επιτελικού” κράτους.

Η θεωρία «το εμβόλιο θα φέρνει την ανάπτυξη»

Όταν λήξει ο κορονοϊός θα λήξει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το  ξέρουν πρώτοι οι επικοινωνιολόγοι του και τον έβαλαν να λέει πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο ότι «μόλις βρεθεί το εμβόλιο θα έλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα», με επενδύσεις. 

 Τα επιχειρήματά του είναι απίστευτα: «Στην Ελλάδα οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, που σημαίνει πως ο κόσμος θα θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν η πανδημία τελειώσει».  

Δεν έχει ιδέα τι κάνει ο κόσμος. Κανείς δεν αποταμιεύει, απλώς η κυβέρνηση δίνει τα λεφτά σε όσους δεν έχουν ανάγκη και τα αφήνουν στην τράπεζα.

Δεν έρχονται επενδύσεις.  Ήδη οι επενδυτές τον ζύγισαν και τον βρήκαν ελλιπή.  Για να επενδύει κάποιος -όχι αεριτζής- πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις: διοίκηση που να λειτουργεί,  Δικαιοσύνη που να παίρνει αποφάσεις, διαφάνεια για να μην βάζει συνέταιρο τον πολιτικό,  πάγιο και λιτό φορολογικό σύστημα.

Κανένα από αυτά δεν έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη,  σε επίπεδο διεθνών στάνταρτς. Αντίθετα η διαφθορά π.χ. διευρύνεται και τα διεθνή ΜΜΕ την ξεμπροστιάζουν ήδη…

Η θεωρία «το εμβόλιο θα φέρνει την ανάπτυξη» είναι «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του». Ματαίως προσπαθούν να τη στηρίξουν ορισμένοι αναλυτές με την αεριτζίδικη λογική ότι η επιδημία του κορονοϊού σε κάθε περίπτωση θα αποβεί προς όφελος του Μητσοτάκη γιατί είναι… εισαγόμενος! Ο κορονοϊός ναι. Η πολιτική Μητσοτάκη όμως όχι.

 Είναι αφελής ο ισχυρισμός ότι για να καταρρεύσει η κυβέρνηση πρέπει να καταρρεύσει η χώρα. Η χώρα υπήρξε πριν από τον Μητσοτάκη και θα υπάρχει  και μετά από αυτόν.

Χρειάζεται ένα σοκ ανανέωσης

Αυτό το έργο κατεβαίνει. Ο Μητσοτάκης χάνει. Ποιος  όμως κερδίζει; Είναι ο Τσίπρας που εκ της θέσης του εισπράττει τη φθορά Μητσοτάκη; Στρέφονται στον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες;

Δεν το ξέρουμε. Αξιόπιστες δημοσκοπήσεις  δεν υπάρχουν, ως τροχιοδείκτες. Η εμπειρική παρατήρηση δεν είναι επαρκής.

Ξέρουμε όμως τι χρειάζεται ο πρώην Πρωθυπουργός για να αρχίσει να εισπράττει: νέο κόμμα, νέο πρόγραμμα, νέα ηγετική ομάδα.

Με το μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον συνθηματολογικό αυτοπροσδιορισμό και τους καμένους της προηγουμένης περιόδου και την αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία της Κουμουνδούρου  στη μαρκίζα δεν πάει μακριά.

Αποστρέφει άλλος το πρόσωπό του από το σύστημα  Μητσοτάκη και γυρίζοντας αντί για εναλλακτική λύση, τι βλέπει μπροστά του  από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ; Τα «τρία Πι», τη «σημιτική συνιστώσα» και την «ομάδα των βόρειων προαστίων». Αυτούς θα εμπιστευθεί;

«Είναι απολύτως αναγκαίο το δεύτερο κύμα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είπε –στον Βασ. Σκουρή στο iEidiseis -ο Νίκος Παππάς. Ποιο δεύτερο κύμα, όταν στα κομματικά πράγματα έχουν λόγο ακόμη εκείνοι που εμπόδισαν στο πρώτο;

Ο «υπαρκτός» ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει. Είναι καταδικασμένος να σέρνει την μιζέρια του και να ανακυκλώνει τις εξωτερικές αδυναμίες του.  Η αξιωματική αντιπολίτευση χρειάζεται σοκ ανανέωσης.

Προς το παρόν η ελπίδα αρχίζει και τελειώνει στον Αλέξη Τσίπρα.  Αλλά όλοι συγκλίνουν ότι ο Μητσοτάκης δεν στέκεται μόνο γιατί έχει ακόμη απόθεμα επικοινωνιακής στήριξης από το κατεστημένο.

Στέκεται γιατί δεν αναδεικνύεται εναλλακτική λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα «δεν αρέσει», δεν μπορεί και σε ένα τμήμα του δεν θέλει. Αυτό  κρατάει τη σημερινή κυβέρνηση ζωντανή.

Μόλις ο Τσίπρας αρχίζει να αλλάζει την εικόνα του κόμματός του το κυβερνητικό οικοδόμημα θα καταρρεύσει από  τις ανομίες του -υπό την πίεση της κοινωνίας.  Αλλά πρέπει να το κάνει. Εμπράκτως. 

Δεν αρκεί να καταρρέει η κυβέρνηση. Πρέπει να αναδυθεί και ο νέος  ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ούτε αντιπολίτευση γίνεται, ούτε κυβερνητική προοπτική θεμελιώνεται όταν βρίσκουν χώρο -και ρόλο- παρακμιακοί, απεχθείς και σαλεμένοι…