Του Γ. Λακόπουλου
Παρά τις μεγαλοστομίες των ημερών και την αιφνιδίως πληθωρική μιντιακή κάλυψη, η επιχείρηση να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και στη θέση του μπει ένα δήθεν «κεντροαριστερό» κόμμα, με ηγετική ομάδα της επιλογής καναλαρχών και άλλων παραγόντων εκτός πολιτικής, αρχίζει να δείχνει τα όριά του.
Αντί να «ενοποιηθεί ο χώρος», όπως μηρυκάζουν τα «λιμά» του χώρου και η Φώφη Γεννηματά, επέρχεται πολυδιάσπαση- ίσως και σε πέντε κόμματα. Όπως σχολίασε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όταν ανακοινώθηκε το διορισμένο «Κεντρικό Συμβούλιο» «μυρίζει κιόλας πολιτική πτωμαΐνη».
Ένας αχταρμάς υλικών από κατεδάφιση. Ό,τι παλιό υπήρχε στις επιμέρους ομαδες που συνθέτουν αυτό το άθυρμα, απέκτησε χαρακτήρα «καθοδηγητικού οργάνου» σ’ αυτή την προσπάθεια.
Στο «όργανο» χώρεσαν τα απομεινάρια του νεοπαπανδρεϊσμού, οι οπαδοί του θρυλικού Πόντα – που θέλει εξ ορισμού επικεφαλής «την κυρία Γεννηματά»- και προσωπικοί φίλοι ή ακόλουθοι δακτυλοδεικτούμενων υβριστών του ΠΑΣΟΚ- με θητεία στο κράτος επί Σημίτη.
Αλλά δεν χώρεσε ο Παύλος Γερουλάνος, ο πρώην γραμματέας Στ. Ξεκαλάκης, οι φίλοι του ευρωβουλευτή- και ενδεχομένως υποψηφίου για την ηγεσία- Νίκου Ανδρουλάκη, οι Βενιζελικοί… Ή μεθ΄ ημών ή καθ’ ημών.
Αν η επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με τραγωδία, αυτή η μεθοδολογία συνιστά κωμωδία. Καλούν τον Στ. Θεοδωράκη να συμπράξει όσοι νομιμοποίησαν την αποστασία από το κόμμα του -κάτι που αποτελεί έτσι κι αλλιώς όνειδος για το ΠΑΣΟΚ. Που έφτασε στο τελευταίο σκαλί να μην συναισθάνεται ότι δεν μπορεί να θεωρεί μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κάποιος που εξελέγη από τους πολίτες για να εκπροσωπεί άλλο κόμμα. Η «ομάδα της Φώφης» θα δικαιώσει και την Αποστασία του Μητσοτάκη τελικά- αν δεν τόχει κανει ήδη.
Έχοντας παραβιάσει πάγιους κανόνες της πολιτικής, και τα ιερά και όσια του ΠΑΣΟΚ, οι αρχιτέκτονες του εγχειρήματος αυτοπαγιδεύονται μέρα με την ημέρα. Το πρώτο θύμα το αδιέξοδου τους θα είναι η Φώφη Γεννηματά.
Ήδη ο Γιάννης Ραγκούσης ετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει στην κάλπη ενώ απέναντί της ως υποψήφιος θα βρεθεί και ο σεμνός, με τη δυναμική του νέου προσώπου, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος.
Η κυρία χρησιμοποιείται για την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ και των ιδεών του, αλλά ταυτόχρονα θεωρείται και αναλώσιμη – από την ομάδα Σημίτη και άλλους. Θεωρουν ότι δεν συγκεντρώνει τις προδιαγραφές να ηγηθεί ενός κόμματος σαν αυτό που θέλουν να διαμορφώσουν. Πρακτικά η παγίδα που έστησε για τους άλλους, ήταν παγίδα για την ίδια.
Το πρόβλημα που πρέπει να λύσει αυτή τη στιγμή Γεννηματα είναι ο χαρακτήρας του «νέου κόμματος». Από τις δυο επιλογές που έχει στη διάθεσή της αναιρεί η μια την άλλη. Αλλά και στη μια και στην άλλη περίπτωση η ίδια είναι χαμένη.
Αν καταλήξει σε εντελώς νέο κομμα- που δεν θα ονομάζεται ΠΑΣΟΚ και δεν θα έχει τα σύμβολά του και την ιδεολογία του -οι πραγματικοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσουν.
Αν οδηγηθεί σε ομοσπονδιακό σχήμα με διαφορετικά κόμματα ως συνιστώσες -υποβαθμίζοντας το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα δηλαδή, αφού άλλα κόμματα, πλην της ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν- δεν θα ακολουθήσουν όσοι θέλουν εξαέρωση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Την ιδια στιγμή ο καθένας έχει τις επιμέρους επιδιώξεις του και το αποτέλεσμα θα είναι αντί για ενοποίηση να προκύψουν περισσότερα σχήματα.
Π.χ. Ο Γ. Παπανδρέου δεν δέχεται ενιαίο κόμμα και διάλυση των σημερινών σχημάτων. Στην περιθωριακή ομάδα που τον ακολουθεί επικράτησε η εξής κουτοπόνηρη γραμμή: να μην είναι υποψήφιος ο ίδιος για την ηγεσία, αλλά να προσπαθήσουν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσοτέρους βουλευτές με το συνολικό σχήμα και την επόμενη να αποσπαστούν και να ξαναδημιουργήσου κόμμα με τον ίδιο επικεφαλής. Πιο απλά ψάχνουν για κορόιδα. Ωραίοι εταίροι με ωραία ηθική.
Την ίδια στιγμή η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Στ. Θεοδωράκης ωθούνται σε κοινή κάθοδο στις εκλογές και το σκέφτονται καθώς τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματά έναντι της Γεννηματά και όσων την περιβάλλουν οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα μπουν πιο εύκολα στη Βουλή από το «νέο κόμμα».
Σε αυτόνομη κάθοδο προσανατολίζεται και η «Δημοκρατική Ευθύνη» που ιδρύθηκε από νέα και άγνωστα, αλλά και άφθαρτα, πρόσωπα με πρωτοβουλία του Αλέκου Παπαδόπουλου.
Στον κύκλο των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του «χώρου» ενδέχεται να ενταχθεί και ο Βαγγ. Βενιζέλος και καθώς ο όρος Κεντροαριστερά τον απωθεί και προτιμά ένα σχήμα του «προοδευτικού Κέντρου»- από το 1974 άλλωστε.
Αν μετρήσουμε προκύπτει ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει ένα κόμμα στις επόμενες εκλογές, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουν πέντε. Απόλυτη αμοιβαδοποίηση.
Την ίδια στιγμή ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και νεότεροι θα δώσουν μάχη για διατηρηθεί το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου τα σύμβολα, το όνομα και κυρίως την ιδεολογία του. Αν χάσουν δεν θα ακολουθήσουν.
Πλην του Μιλτ. Παπαϊωάννου και του Δημ. Κρεμαστινού που διαφώνησν δημόσια με την αποπασοκοίηση του ΠΑΣΟΚ και του Παύλου Γερουλάνου-που κατήγγειλε αυτή την διαδικασία-πλήθος στελεχών και οπαδών του Κινήματος περιμένουν την ευκαιρία να δηλώσουν την αντίθεσή τους σ’αυτή την ανίερη επιδίωξη.
Το επιχείρημά της ομάδας Γεννηματά είναι σχιζοφρενικό: τη μια μέρα λένε ότι πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ γιατί «δεν μπορεί να έχει ΑΦΜ» -υποδηλώνοντας ότι ο σκοπός είναι να μην πληρώσουν δάνεια και άλλες υποχρεώσεις- και την άλλη ότι δεν πρέπει να διαλυθεί μέχρι τις εκλογές για να μην χάσουν την … κρατική αποζημίωση. «Για τα λεφτά τα κάνεις όλα» που λέει και ένα καψουροτράγουδο.
Χαρακτηριστικό της Βαβυλωνιακής κατάστασης είναι ότι διάφοροι αλαφροΐσκιωτοι και αποσυνάγωγοι αξιοποιούν προσβάσεις στα ΜΜΕ για να βγουν από την αφάνεια -και αν είναι δυνατόν να μπουν στην επόμενη Βουλή.
Ωστόσο η προοπτική συνύπαρξης στα ψηφοδέλτια -κατά νομό- τόσο ετερόκλητων στοιχείων προδικάζει για πολλούς ότι το εγχείρημα δεν θα φτάσει καν ως τις εκλογές, ή ότι θα μείνει κάτω από το εκλογικό όριο. Ποιος θα ψηφίσει ένα κόμμα που θα έχει ως «ιδρύτρια» την Γεννηματά- αν επιβιώσει- ή επικεφαλής κάποιον από εκείνους εξ αιτίας των οποίων έπαψε να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ;
Στις αντινομίες της υπόθεσης πέραν της πρωτοτυπίας να εκλεγεί ο αρχηγός και μετά να ιδρυθεί το κόμμα και του παραλογισμού να αναγγελθεί η ίδρυση του νέου κόμματος προτού τα επιμέρους κόμματα -βασικά το ΠΑΣΟΚ-αποφασίσουν τη διάλυσή τους, προστέθηκε και η σύνθεση της επιτροπής που θα διαμορφώσει τους κανόνες στις αρχαιρεσίες..
Ανάμεσά τους είναι και ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης και αναθέρμανε τις απορίες για την ανάθεση αυτής της επιτροπής στον Νίκο Αλιβιζάτο, που είναι σημαντική προσωπικότητα, αλλά έχει μάλλον αλλεργία σε ό,τι αφορά τον ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.