Το -“φυσικό”- δικαίωμα του Κυριάκου να διαγράψει τον Κων. Μίχαλο

Του Νίκου Λακόπουλου

Όταν οι οπαδοί μιας ποδοσφαιρικής ομάδας αναλαμβάνουν πολιτικό ρόλο -κατά της κυβέρνησης, κάτι δεν πάει καλά. Οι νέοι Αγανακτισμένοι αυτή τη φορά έχουν νέα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τρομάζουν- καθώς η πολιτική μπορεί να περάσει στα χέρια ενός υποκόσμου.

Το πρόσωπο των ημερών όμως δεν είναι ο Λαζαρίδης- ο “Παοκτζής”- όπως είπε ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που φαίνεται να ζει ιστορικές στιγμές καθώς όλα αυτά θυμίζουν άλλες εποχές που δεν έχει ο ίδιος ζήσει- αλλά τις αναπαράγει δημιουργώντας ένα πλαίσιο που θα τον κάνουν με τη ζόρι ηγέτη.

Η τελευταία επίδειξη πυγμής μέσα στο κόμμα του ήταν η διαγραφή ενός προέδρου επιμελητηρίου που διαφωνεί με τις επιλογές του -μέλος της ΝΔ πολύ πριν τον Μητσοτάκη- που εκλήθη στις τρεις το μεσημέρι στο κόμμα να “δικαστεί” όπως ο ίδιος είπε- στις πέντε το απόγευμα για τις δηλώσεις του!

Τα εγκλήματα ήταν πως  χαιρέτισε την έξοδο από το μνημόνιο και τη Συνθήκη των Πρεσπών- αλλά φαίνεται ότι πλήρωσε κι ένα …καφέ που ήπιε με τον υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά! Φαίνεται όμως πως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πλήρωσε την σχέση του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την …Ντόρα Μπακογιάννη.

Διεγράφη ως “Δούρειος Ίππος” με συνοπτικές διαδικασίες που δεν είναι πολύ δημοκρατικές -μάλλον για να τονώσει το ηγετικό προφίλ ενός αδύναμου ηγέτη. Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και το σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τίθεται από σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, εκτός κόμματος.  Την απόφαση έλαβε η Κεντρική Επιτροπή  Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε το απόγευμα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν “Δούρειοι Ίπποι”».

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τι ακριβώς έκανε ο πρόεδρος της ΕΒΕΑ, ούτε εξηγεί την κατηγορία του …Δούρειου Ίππου, αλλά θυμίζει αποφάσεις κομμουνιστικών κομμάτων του παρελθόντος που μερικές φορές διέγραφαν κάποιον λόγω …χαρακτήρος. Την απόφαση δεν την πήρε ο πρόεδρος, αλλά μια επιτροπή και είχε μάλλον προειδοποιητικό χαρακτήρα, αφού δεν είναι λίγοι όσοι δεν συμφωνούν με την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στα θέματα της συμφωνίας με το  Eurogroop και το Μακεδονικό. Θα τους διαγράψει όλους;

«Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ συμμετέχω ex officio, καθώς το καταστατικό του κόμματος προβλέπει τη συμμετοχή στην Πολιτική Επιτροπή, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Δεύτερον, θα πρέπει να διαμηνύσω προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι πολιτικές μου απόψεις είναι γνωστές, καθώς ανέκαθεν ήμουν και εξακολουθώ να είμαι οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού”.

H απολογία του “εκτός γραμμής” στελέχους έγινε …τηλεφωνικά, όταν του ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες. ” Έκρινα θετικά με δηλώσεις μου ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια!  Δήλωσα σε συνεντεύξεις μου ότι πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η πολιτική σταθερότητα και ως εκ τούτου η αποφυγή μακροχρόνιων προεκλογικών περιόδων και πρόωρων εκλογών! Τάχθηκα υπέρ μιας λύσης στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική θέση της ΝΔ, πριν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει απόψεις.  Συμμετέχω στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ακόμη και αυτό θεωρείται μείζον ατόπημα από τον κ. Μητσοτάκη!”.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που λένε πως ο Δούρειος Ίππος δεν είναι ο Μίχαλος, αλλά ο Μητσοτάκης. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ευ. Αντώναρος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! Αυτή η συμμορία των Μητσοτάκηδων, των Σαμαράδων, των Αδώνιδων και των Αυγενάκηδων δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή. Είναι σφετεριστές μιας εξουσίας που δεν τους ανήκει. Είναι όργανα εξωπολιτικών συμφερόντων. Είναι οργανωτές πολιτικής ανωμαλίας στην οποία έχουν μακρά προσωπική εμπειρία. Είναι προδότες αρχών, αξιών και διαδικασιών”.

Η διαγραφή αυτή δεν έχει σχέση με άλλες -πολιτικές- διαγραφές γιατί πέρα από τα ιδεολογικά στοιχεία της και την πρακτική της συνοπτικής τηλεφωνικής διαδικασίας η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε μια εποχή που κατηγορείται για ακροδεξιά στροφή διέγραψε τον εκπρόσωπο ενός κοινωνικού χώρου -του επιχειρηματικού κόσμου- που τολμά να βλέπει στον αντίπαλο θετικά σημεία της πολιτικής του. Διέγραψε τον μετριοπαθή οπαδό, έναντι του “αγανακτισμένου” όχλου- πιθανόν και την εκλογική του νίκη.

Μέσα στην πορεία του χρόνου ο κ. Μίχαλος -που μάλλον είναι περισσότερο Νέα Δημοκρατία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- θα μείνει στο πολιτικό και κοινωνικό παιχνίδι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι. Πιθανόν να διέγραψε το μέλλον του με μια κίνηση “αψυχολόγητη” κατά τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ -που συνιστά “ψυχραιμία”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει πως είναι ξένο σώμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Η συμπόρευση με την Ακροδεξιά των Σαμαρά -Βορίδη- Γεωργιάδη εκφράζει πέρα από την ανασφάλειά του την πρόθεση να αποδείξει ότι είναι αρκετά δεξιός- ώστε να γίνει ηγέτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να πάρει απλώς την εξουσία, αλλά την ολική επιστροφή της Δεξιάς με έναν λόγο που συχνά γίνεται αντικομμουνιστικός.

Η νοοτροπία του από την πρώτη στιγμή που διέλυσε με μια κίνηση την ΟΝΝΕΔ δεν είναι απλώς αντιδημοκρατική. Δείχνει μια φεουδαρχική αντίληψη για το κόμμα του πατέρα του που εξηγώντας στον Αλέξη Παπαχελά το τι έγινε με την Αποστασία -σε μια συνέντευξη για να δοθεί μετά θάνατον- έδωσε την εξής καταπληπτική ερμηνεία:

“Ήμουνα ίνδαλμα. ‘Ημουνα ο φυσικός διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου”. Και αμέσως μετά εξήγησε πως ο Καραμανλής τον πρόδωσε γιατί ήταν κι ο δικός του φυσικός διάδοχος! Ο νεώτερος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε γιατί διεκδικεί την ηγεσία απάντησε με τον ίδιο τρόπο: “Γιατί είμαι ο καλύτερος!”.

Η διαγραφή του Μίχαλου -που προέρχεται από την κοινωνία και την υπερασπίζεται έναντι του κόμματος- αποκαλύπτει την βαθύτερη αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το κόμμα, τους θεσμούς και την δημοκρατία. Θεωρεί φυσικό του δικαίωμα να τον διαγράψει αφού εμποδίζει το άλλο του φυσικό- κληρονομικό δικαίωμα στην πρωθυπουργία ως ο Καλύτερος.

Είναι ο ίδιος που ως υπουργός διέγραψε το “πλεονάζον” προσωπικό ή θα απολύσει όσους προσέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτός που είπε καθαρά: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση».