Το 5ο φάουλ

Του Κωνσταντίνου Ν. Φουντουλάκη

 

ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

 

Ανήκω σε μια από τις γενιές που αποθέωσαν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη παρότι διαφωνούσαν κάθετα με τις πολιτικές του τοποθετήσεις. Σίγουρα επίσης ανήκω στη γενιά που «τα πιο ωραία λαϊκά σε σπίτια με μωσαϊκά τα είχαμε χορέψει»… Εδώ όμως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο υπουργών που είναι ακατάλληλοι, δεδηλωμένα απρόθυμοι ενώ άλλοι έχουν ανεπανόρθωτα εκτεθεί με ανοησίες που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφατα οι υπουργοί συναγωνίζονται ποιος θα πει το μεγαλύτερο τούβλο και ποιος θα προκαλέσει περισσότερο το κοινό αίσθημα. Κι όμως δε φαίνεται να είναι αμιγώς κομματικό ενδεχομένως ούτε καν πολιτικό θέμα μόνο. Συνέβη και με υπηρεσιακό υπουργό που επιλέχθηκε με «ουδέτερες» διαδικασίες. Φαντάζεται κανείς τι συμβαίνει με τις κομματικές κυβερνήσεις….

Τώρα, μετά τη λήξη του αγώνα μπορούμε πλέον ελεύθερα να κάνουμε όση κλαψοκριτική θέλουμε για τον προπονητή. Στη μπασκετομάνα Ελλάδα, τα 5 φάουλ είναι ή θα έπρεπε να είναι φαρμακερά. Κι όμως:

Πρώτο φάουλ: Κάποιος επιλέγει για υπουργό τουρισμού μια καταξιωμένη καλλιτέχνιδα, η οποία όμως φαίνεται να μην έχει ούτε πραγματική γνώση του αντικειμένου ούτε διάθεση να αφοσιωθεί στα του υπουργείου αφήνοντας το ιδιωτικό της επάγγελμα μεσούσης ακόμα της τουριστικής περιόδου. Με ποια κριτήρια λοιπόν έγινε η επιλογή; Πρώτο φάουλ για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Δεύτερο φάουλ: Η κα Πρωτοψάλτη ειλικρινά και με αφοπλιστική γνησιότητα φέρεται ότι όταν της προτάθηκε η υπουργική θέση δήλωσε ότι έχει σημαντικές επαγγελματικές υποχρεώσεις (συναυλίες) τις οποίες δε μπορεί να αναβάλλει και γενικά φαίνεται ότι εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρακτική της δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης. Περίπου «ένιψε τας χείρας της» για την όποια ανεπάρκεια και αμέλεια ήδη πριν να αποδεχτεί τη θέση και πριν ορκιστεί. Παρόλα αυτά επιλέχθηκε για υπουργοποίηση. Δεύτερο φάουλ για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Τρίτο φάουλ: Η κα Πρωτοψάλτη παρότι γνώριζε τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα και ειδικά την ευαίσθητη θέση που βρίσκεται σήμερα η τουριστική της βιομηχανία, και παρότι όπως λέει η ίδια έχει πιεστικές επαγγελματικές υποχρεώσεις οι οποίες έχουν προτεραιότητα για την ίδια, δέχεται την προτεινόμενη θέση υφυπουργού. Φάουλ για την κα Πρωτοψάλτη.

Τέταρτο φάουλ. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών η νεοορκισμένη υφυπουργός Τουρισμού με αφέλεια δηλώνει τα σχετικά με τα τρία προηγηθέντα φάουλ. Τέταρτο φάουλ λοιπόν πάνω στην ίδια η οποία χρεώνεται και συμμετοχή στα προηγούμενα και το χειρότερο, κάνει συνένοχο στην ιστορία αυτή τον Ελληνικό λαό που το ανέχεται και εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους την επέλεξαν και την υπουργοποίησαν. Η συμμετοχή της στη συναυλία του Μαραθώνα την επόμενη μέρα θα μπορούσε να είναι μια συμπαθητική ή ακόμα και «πρωτοποριακή» πράξη ως η πρώτη υπουργός παγκοσμίως που δίνει συναυλία (ο Μπόρις Γέλτσιν τραγουδούσε μεθυσμένος και δε μετράει) όμως με τα τέσσερα φάουλ στην πλάτη απλά εμφανίζεται σα μια ακόμα πράξη ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών. Οι δηλώσεις Ψινάκη που συνοδεύουν τη συναυλία απλά επιβεβαιώνουν τον «αντιαθλητικό χαρακτήρα» των φάουλ.

Πέμπτο φάουλ και φαρμακερό: Κανείς ουσιαστικά δε ζήτησε την παραίτηση της υφυπουργού εκτός από μερικές σποραδικές φωνές. Πέμπτο φάουλ για τη λαβωμένη δημοκρατία μας που για άλλη μια φορά ανέχεται αντιαθλητικό παιχνίδι στο παρκέ.

Ελπίζω τουλάχιστον όταν ο Γιοκαρίνης ορκιστεί υπουργός Υγείας να έχει σεμνότητα, σεβασμό και διάθεση και χρόνο να ασχοληθεί με τα κοινά και να μη νοσταλγεί τις ουρές του ΙΚΑ.

 

*Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

[email protected]