Όλα εδώ πληρώνονται: Ο Σαμαράς ανατίναξε το συνέδριο της ΝΔ με τον Μητσοτάκη μαζί

Του Γ. Λακόπουλου

Σε ένα κανονικό κόμμα ο Σαμαράς θα είχε πάρει ήδη το δρόμο προς την έξοδο.

Πρώην πρωθυπουργός και εν ενεργεία βουλευτής που επιτίθεται σκαιά, αν δεν καταγγέλλει -περί αυτού πρόκειται– τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα επίτροπο, τον διάδοχό του και βασικές κυβερνητικές επιλογές, δεν  μπορεί να θεωρείται μέλος της Κ.Ο τουλάχιστον. Αλλά η  ΝΔ έπαψε να είναι κανονικό κόμμα από καιρό.

Η μισαλλόδοξη επιμονή του πρώην Πρωθυπουργού στο «λαθρομεταναστευτικό» και τους «λαθρομετανάστες» διανθίστηκε με ευθείες βολές στην ρητορική Μητσοτάκη και ας απηχούσε προσεγγίσεις επιπέδου Βορίδη, Βελόπουλου, Μπογδάνου. 

Εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος του… λαού που «δεν τα εγκρίνει αυτά», καταλογίζοντας στον Μητσοτάκη «δισταγμό να πει την αλήθεια».   Παρότρυνε αντιδράσεις στην εγκατάσταση μεταναστών -ενώ ο Πρωθυπουργός ζήτησε «αποδοχή»  τους αφού «το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει».

Για τον Σαμαρά «υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι».

Χωρίς δισταγμό πυροβόλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον συμμετέχοντα στο συνέδριο Μαργαρίτη Σχοινά  -θεωρώντας προφανώς ότι του πήρε τη θέση.

Με εθνικιστική αργκό τα έβαλε με την «ευρώ-γραφειοκρατία, η οποία «καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις». Ως  Έλληνας Σαλβίνι ξεσπάθωσε:

«Μαθήματα από «ανεύθυνους παρατηρητές», που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε».

Βρίσκει ότι «η ΕΕ κοιμάται την ώρα που εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή». Άλλα λέει ο Μητσοτάκης.

Επέμενε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα στις αρχές του 2015» – θέση που εγκατέλειψε ο Μητσοτάκης – και πέρασε σε παραλήρημα :

«Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό. Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο».

Εκεί που τίναξε τον αέρα τον Μητσοτάκη ήταν στο Μακεδονικό. Διαφοροποιούμενο πλήρως τον κατήγγειλε: «Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη» και τον κάλεσε να αποδεσμευτεί αφού επιπλέον η συμφωνία «δεν περπατάει».

Υποσχέθηκε να συνεχίσει την υπονόμευση γιατί «δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί σε μια μάχη που -το ξέρεις- έχει τη μεγάλη αξία της.»

Απρεπής σχεδόν ήταν απέναντι σε μια εύστοχη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου- του οποίου εποφθαλμιά τη θέση- για τη συμφωνία  Τουρκίας- Λιβύης  λέγοντας: “Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή…Είναι ευθεία απειλή!”

Ανάλογα  αντιμετώπισε τον  Πρωθυπουργό: «Χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί…Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!».

Στον ίδιο τόνο αντιτάχθηκε σε κάθε έννοια συναίνεσής και επιτέθηκε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που τον ξεμπροστιάζει κατά καιρούς.

Κάπως έτσι το συνέδριο -που είχε στρογγυλέψει ο Πρωθυπουργός- τινάχτηκε στο αέρα και ο ίδιος απέχτησε πλέον έναν εσωκομματικό αντίπαλο που του έριξε το γάντι.  Η ΝΔ κόπηκε στη μέση…

Από προστάτης και χειραγωγός του έγινε σφοδρός επικριτής -και ασφαλώς δεν θα μείνει εδώ. Το χούι φεύγει τελευταίο. Ακόμη και το χούι να ρίχνει κυβερνήσεις Μητσοτάκηδων…

Όσοι προέβλεπαν ότι ο Κυριάκος θα πληρώσει την ανοίκεια σχέση του με τον  άνθρωπο που κατέστρεψε τον πατέρα του δικαιώνονται. Όλα εδώ πληρώνονται.