Όλγα Γεροβασίλη: Επικίνδυνες αποστολές.

Του Γ. Λακόπουλου

 Αιφνιδίασε στο συνέδριο της ΝΔ, στο οποίο εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ- ως τρίτη κατά σειρά  κομματική αξιωματούχος μετά τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Η Όλγα Γεροβασίλη, παραμερίζοντας τους  στρογγυλεμένους δημοσιοσχεσίτικους χαιρετισμούς, που συνηθίζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, έβαλε το χέρι επί τον τύπο των ήλων:

Χωρίς περιστροφές παρουσίασε στο -αντίπαλο- ακροατήριό της ποιες ακριβώς είναι οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο κόμμα της και τη ΝΔ – και τους άφησε το περιθώριο για συγκεκριμένες συγκλίσεις, αν το εννοούν ότι τις θέλουν. Δεν πήγε να κάνει «κονσομασιόν», πήγε να κάνει πολιτική.

Πολύ λίγες από τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών στη Βουλή είχαν την περιεκτικότητα και την ουσία όσων είπε σε λίγα λεπτά η  Όλγα σε μια αρένα που έξυνε τα νύχια της για καυγά με τους Συριζαίους. Στην αίθουσα, που αργότερα θα επευφημούσε τον Σαμαρά, την άκουγαν με το στόμα ανοιχτό. Αποστολή εξετελέσθη.

 Ως το 2012 η  Γεροβασίλη ήταν μια αυτόνομη φιγούρα της ανανεωτικής Αριστεράς στην Άρτα, συνεπής, αλλά χωρίς ιδιαίτερο εκτόπισμα.

Έτσι άρχισε να πολιτεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη. Υποψήφια δήμαρχος, υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, ακτιβίστρια κατά περίπτωση.

Μπήκε στη Βουλή το 2012 και από τότε ο Τσίπρας εκτός από μια συμπατριώτισσα δίπλα του βρήκε και μια σταθερή πολιτική σύμμαχο στην κομματική Βαβυλωνία. Παρότι καμιά φορά σφάζει με το γάντι- και τον ίδιο.

 Πήγε καλά ως πορτ παρόλ του -θέση που προϋποθέτει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ήταν καλή υπουργός Εσωτερικών και έγινε η πρώτη γυναίκα που εγκαταστάθηκε στον 7ο όροφο στον ουρανοξύστη της Κατεχάκη. Επικίνδυνη αποστολή. Αλλά και μια γιατρός μπορεί να είναι αποδοτική σε ένα «ανδρικό» υπουργείο.  

 Για γυναίκα πολιτικό από την περιφέρεια η πορεία της είναι εντυπωσιακή. Και αυτό την έφερε στην πιο δύσκολη δουλειά στο εσωτερικό ενός κόμματος: γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όταν αυτή η ΚΟ είναι του  ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος ανήκει στην κατηγορία των πολυ επικίνδυνων αποστολών της πολιτικής.

Τα καταφέρνει γιατί είναι αντισυγκρουσιακή. Απολύτως γήινη, τύπος έξω καρδιά, καπνίστρια- παρότι ακτινολόγος, με το χορό της – από τις πίστες μέχρι τα πανηγύρια.

Με διαρκές χαμόγελο και το αρτινό αξάν της, έχει τον τρόπο της: συνεννοείται με τους πάντες στη Βουλή, έχει καλές σχέσεις με τους δημοσιογράφους και ισορροπεί στο ναρκοπέδιο της Κουμουνδούρου.

Διαχειριζόμενη  στον κοινοβουλευτικό ΣΥΡΙΖΑ «τάσεις», προσωπικές φιλοδοξίες, κομματικούς γραφειοκράτες, πρόσωπα άλλων χώρων που ενσωματώθηκαν και διαθέσεις για προβολή ή καυγά η Γεροβασίλη προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στον Τσίπρα.

Αλλιώς θα έπρεπε να ασχοληθεί ο ίδιος με αυτό το «πακέτο» καθημερινών διευθετήσεων, σε μια περίοδο που οι προτεραιότητες του εστιάζονται σε άλλα μέτωπα και έχουν και μια ιστορική πλευρά.

 Σ’ αυτήν τη προσπάθεια οι βουλευτές του ως ομάδα είναι σύμμαχός του -και αυτό έχει στην ούγια το όνομα της Όλγας.