Άδωνις Γεωργιάδης: Ο μοιραίος -για τον Κυριάκο- άνθρωπος ψηλώνει

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Αν το σχήμα διάταξης των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της ΝΔ  αποτελεί “σκιώδη  κυβέρνηση”, είναι πράγμα σκιώδης. Με την έννοια ότι έχει σκιές, για τις οποίες δημιουργούνται ήδη απορίες και υπόνοιες. Από τη μια ως προς την επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ και από την άλλη ως προς την απόδοση των προσώπων που τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένους ρόλους απέναντι στην κυβέρνηση.

Αν αυτό είναι το σχήμα με το οποίο θα κυβερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτω που καήκαμε κι εμείς και αυτός. Περιμένει υποτίθεται νέο αίμα  στην επομένη Βουλή και προπαντός περισσότερο αίμα. Εν μεταξύ φροντίζει να αναπαραχθεί  το παλιό.

Η μεγαλύτερη σκιά σ’ αυτό το σχήμα είναι μη αναμενόμενη: ο  Άδωνις Γεωργιάδης.  Μετά τα τελευταία κατορθώματα του αντιπροέδρου με κομμουνιστές και άλλους εχθρούς της πατρίδος, ου μην αλλά- για να  θυμηθούμε και την καθαρεύουσα που του αρέσει-  και με το θαυμασμό του προς τον Τραμπ , αλλά  απο και την αποδοκιμασία που του επιφύλαξαν στελέχη της ΝΔ  κατά καιρούς, πολλοί είχαν την αίσθηση ότι ο Κυριάκος περιμένει ευκαιρία για να τον κοντύνει. Ακόμη και αντικατάσταση του έβλεπαν .

Αντί γι’ αυτό τον ψηλώνει. Εκτός από την αντιπροεδρία του  δίνει και το μόνο που δεν έπρεπε να του δώσει: την ευθύνη για την Άμυνα. Στην ουσία τον βάζει απέναντι στον Καμμένο.

Ο πρώτος που θα χαρεί βέβαια είναι ο Καμμένος. Με τον Άδωνι καθ’ ύλην αντίπαλο έχει εξασφαλισμένη την παρουσία του στην επικαιρότητα και ενδεχομένως την παραμονή του κόμματος του στη Βουλή. Η ιδέα του αντι-Καμμένου, είναι δώρο.

Αν είχε ένα πρόβλημα ο υπουργός Άμυνας -και εταίρος του Τσίπρα -αυτό το διάστημα ήταν ότι με την Ντόρα Μπακογιάννη  να τον αντιπολιτεύεται  από τη ΝΔ, δεν τον έπαιρνε για πολλά. Όχι μόνο γιατί η Ντόρα  …παλιό  μέλος της οικογένειας στην πολιτική και δεν θα ήθελε να τα βάλει μαζί της. Αλλά και γιατί το πολιτικό εκτόπισμα της κυρίας τον έφερνε σε δύσκολη θέση.

ΑΔΩΝΙΣ ΠΛΕΥΡΗΣΜε τον Γεωργιάδη η δουλειά του γίνεται εύκολη. Κατ’ ουσίαν είναι ίδιοι σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία και το ύφος δημόσιας παρουσίας. Ούτε ιδεολογικά  τους χωρίζουν  πολλά. Αν  ψάξει κανείς στα παλιά ο Καμμένος είναι αριστερίζων, συγκρινόμενος με τη θητεία του Γεωργιάδη δίπλα στον Καρατζαφέρη- του οποίου τις ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα υπέγραφε άλλωστε, έστω κατ’ ανάγκην.

 

Ως πορτ παρόλ του ΛΑΟΣ  και συνομιλητής διαφόρων ανθέων της  εγχώριας ακροδεξιάς ο Άδωνις έχει πει πολλά και για πολλούς- από τον Καραμανλή μέχρι τον …. Κυριάκο- σε εποχές που όλα μένουν και ανακαλούνται εύκολα.  Οπως πχ οι  πολεμοχαρείς διαθέσεις τους κατά των Τούρκων, τον καιρό που έκανε καριέρα ως πουλέν του Καρατζαφέρη. .

Οι γνωρίζοντες τους χαρακτήρες των δυο ανδρών υπόσχονται σκηνές άπειρου κάλλους προσεχώς,  καθώς ο  -αθυρόστομος-  Καμμένος  θα έχει στη διάθεση του μπόλικο υλικό για τον “σκιώδη” του.

Πολλοί θεωρούν ότι  ο Άδωνις τοποθετήθηκε εκεί εξ οφίτσιο: ο Κυριάκος ήθελε να εκπορθήσει τη Ντόρα από τα ισχυρά πολιτικά οχυρά την Άμυνας και της Εξωτερικής πολιτικής. Αλλά αυτό είναι κάτι που προφανώς μας απασχολήσει αργότερα, εφόσον η μεγάλη αδελφή δεν αισθάνεται και πολύ καλά απομακρυνόμενη από θέματα που ξέρει, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Είτε αυτός είναι ο λόγος είτε όχι, η γενική απορία είναι τι συνδέει τον Κυριάκο με τον Άδωνι και τον προωθεί ακόμη και από τη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται ότι  ο αντιπρόεδρος  θεωρεί τον εαυτό του δελφίνο -και από  αυτή την άποψη μόνο η  εκλογική νίκη του Μητσοτάκη δεν τον εξυπηρετεί.

Κάποιοι πιο ενημερωμένοι σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για προσωπική προτίμηση, αλλά για ψυχρή πολιτική επιλογή, στα πλαίσια ενός σχεδιασμού  “ειδικών”, τον οποίο ο πρόεδρος ΝΔ απλώς υλοποιεί. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό για να επικρατήσει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές  πρέπει να πετύχει αμφίπλευρη διεύρυνση: στο κέντρο και  την ακροδεξιά.

Σε ό,τι αφορά το κέντρο θεωρούν ότι τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα: θα το κατακτήσουν -θα το λεηλατήσουν για την ακρίβεια- απορροφώντας λίγο πριν τις εκλογές, τις “κινήσεις” και τα “κόμματα” που δημιουργούνται αυτή την περίοδο από πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και άλλες που ενδέχεται να δημιουργηθούν.Γι’ αυτό το λόγο μπήκε ειδική διάταξη στο άρθρο 39 του καταστατικού στο πρόσφορο συνέδριο. Δείχνει λίγο άσκηση επί χάρτου αλλά είναι μια επιλογή που θα κριθεί στη πράξη.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι γίνεται εκ δεξιών της ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή αντέχει και ενδέχεται να ενισχυθεί με ψήφους της Δεξιάς που θα μπορούσαν να καταλήξουν στη ΝΔ. Επίσης κυοφορούνται και νέα σχήματα τα οποία δεν έχουν δυναμική, αλλά αποτελούν παράγοντες  ανάσχεσης της συσπείρωσης από αυτή την πλευρά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, γι’ αυτόν το ρόλο προορίζει τον Άδωνι ο Κυριάκος: του ακροδεξιού κόφτη- αλλά και του ακροδεξιού κράχτη.  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές κρίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν στεγανοποιείται από δεξιά, αλλά αντίθετα νομιμοποιεί την μετακίνηση προς σχήματα εκείθεν της ΝΔ, καθόσον  ο Άδωνις από ένα τέτοιο  σχήμα προέρχεται.

Οι ίδιοι βέβαια διακρίνουν και τα σχόλια των ανθρώπων από τις ξένες πρεσβείες – στρατιωτικοί ακόλουθοι κ.λ.π.-  όταν για υπηρεσιακούς λόγους θα πρέπει να συναντήσουν κάποιον που το προηγούμενο βράδυ  είχε εμφανιστεί σε περιθωριακά κανάλια, με το γνωστό ύφος του.

Η πιο εύστοχη παρατήρηση όμως είναι ότι ο Άδωνις προκειμένου να θεμελιώσει του μελλοντικούς υψηλούς στόχους του δεν προτίθεται να παίξει το ρόλο του ακροδεξιού. Δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από ό,τι η φυσική πολιτική ταυτότητα του επιτρέπει. Απλώς χρησιμοποιεί τους ρόλους για να ενισχύσει την υπόστασή του ως στέλεχος, σε ένα κόμμα στο οποίο προσχώρησε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και είναι ήδη αντιπρόεδρος.

Από αυτήν την άποψη αν η δημόσια παρουσία του ως τώρα τον καθιστούσε μοιραίο για έναν πολιτικό με το προφίλ που θέλει να διαμορφώσει ο Κυριάκος,  αναβαθμιζόμενος αποκτά χαρακτηριστικά  …Ηρόστατου, για να καταφύγουμε στην αγαπημένη του αρχαία ελληνική γραμματεία.