Ίσως υπάρχει ελπίδα: διορθωτική παρέμβαση Τσίπρα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ: Διαλύει τις ομάδες, αποπέμπει τους “προεδρικούς” και αποκλείει από την προοδευτική κυβέρνηση “βαρίδια”, “κομματικούς βαρόνους” και “σκιώδεις υπουργούς”

Του Γ. Λακόπουλου

Είτε αυτό ήταν το σχέδιό του εξ αρχής, είτε διορθώνει λάθη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,  ανατρέπει την απογοητευτική εντύπωση που δημιούργησε η πρόσφατη διαμόρφωση της κομματικής πυραμίδας – στην οποία η ανανέωση  πνίγεται από τους μανδαρίνους του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στην κορυφή και στα όργανα.

Οι αμφιβολίες, τόσο για την πολιτική επάρκεια του δίδυμου που ανέλαβε τη γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής, όσο και για τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας και του Εκτελεστικού  Γραφείου – με  πρόσωπα που δεν έχουν την αποδοχή της κοινωνίας -ή βαρύνονται με προβληματικές συμπεριφορές αποτυχίες του παρελθόντος-  διασκεδάζονται με επεξηγήσεις που αλλάζουν την εικόνα και περιορίζουν τις αρνητικές εντυπώσεις.

Με τις  απαντήσεις που έδωσε στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point» του newsbomb.gr με τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, ο Τσίπρας δείχνει να ανταποκρίνεται στην  κριτική  που δέχθηκε  από πολλές πλευρές για τις αποφάσεις του-  στην οποία το ΑΠ πρωταγωνίστησε.

Επιμένει στην στρατηγική του  για τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά δείχνει και  αποφασισμένος:  αφ ενός να απομονώσει στην πράξη πρόσωπα και συμπεριφορές που δρουν ως τροχοπέδη στην πορεία  προς την εκλογική επικράτηση και αφ’ ετέρου να βάλει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη ιδιότητα του κομματικού αξιωματούχου και του υποψηφίου υπουργού σε ενδεχόμενη κυβέρνησή του.

Το κόμμα διαχωρίζεται από τη συζήτηση για την κυβέρνηση -η σύνθεση της οποίας αποτελεί άλλωστε προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού-  και τα στελέχη του όπως και οι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν έχει πρόκριμα για τα χαρτοφυλάκια που θα ανατεθούν με άλλα κριτήρια.

Το τέλος των ομάδων

Σ αυτή τη συνέντευξη υπάρχουν απτά δείγματα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός,  είναι αποφασισμένος να μετακινήσει  οριστικά το κόμμα του σε νέα φάση, νέα πολιτική λειτουργία, αλλά και νέα ιδεολογική ταυτότητα: ” Όταν λέω Αριστερά συμπεριλαμβάνω και τη Σοσιαλδημοκρατία” – τονίζει για πρώτη φορά- ίσως ως προαγγελία  της ένταξής του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πρώτο: Το  τέλος των ομάδων επέρχεται με γρήγορους ρυθμούς: “Δεν αναγνωρίζω, δεν σκέφτομαι, δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής”.

Προειδοποιώντας τις φράξιες για τις επόμενες αποφάσεις του σ’ αυτό το θεμα,  συνέχισε: ” Το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα είναι είτε να ανασχηματιστούν, είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν.  Το μήνυμα είναι σαφές: αλλιώς θα τις καταργήσει ο ίδιος.

Εκ παραλλήλου εισάγει την έννοια της  κομματικής πειθαρχίας : “Όταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, πλειοψηφίας και μειοψηφίας παίρνει  δημοκρατικά μια απόφαση, την επόμενη μέρα την απόφαση αυτή την υλοποιεί από τον πρώτο έως τον τελευταίο”.

Μ’ αυτές τις διατυπώσεις  περιέγραψεένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και θα επιλέγονται δημοκρατικά”. 

Ο διαχωρισμός κόμματος -κυβέρνησης

Δεύτερο: Αναφερόμενος στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ανέδειξε  ότι ο φραξιονισμός εχει συνέπειες.   Ενώ ο ίδιος τον  αποδυνάμωσε ενδοκομματικά  και τον άφησε εκτός  Εκτελεστικού Γραφείου, τώρα, παραβλέποντας τη ” ταξική καταγωγή” του, αναφέρει ότι  ο πρώην υπουργός του  “είναι πολύ χρήσιμος  είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου”.

Τρίτο: Οι λεγόμενοι “προεδρικοί”  – που  για πολλούς  εξελίχθηκαν σε ένα είδος εσωκομματικής ” γάγγραινας” χωρισμένοι και μεταξύ τους σε   φράξιες  που αντιδικούσαν όχι ιδεολογικά αλλά δια των μηχανισμών με την πολυπλόκαμη “Ομπρέλα” –   μπορεί να διασώθηκαν στα όργανα, αλλά άρχισε η πολιτική περιθωριοποίησή τους.

Με πολύ καθαρό τρόπο το πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους αποδοκιμάζει: “Δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι;” Και συμπλήρωσε: “Αυτά αφορούν το χθες”.

Έτσι επιβεβαίωσε εμμέσως την φημολογούμενη άρνηση του να υποκύψει στη πίεση -κυρίως από τους Ν. Παππά,  Χρ. Σπίρτζη, Ρένα Δούρου, να  τους αναθέσει το Νο2 κομματικό αξίωμα, ως …πλειοψηφούσα τάση.  Αντίθετα αγνόησε τις  εσωκομματικες επιδόσεις των μηχανισμών τους  που του ανέδειξαν ψηλά στην ΚΕ  και τους άφησε εκτός του λειτουργικού Ε.Γ.

Εικάζεται ότι η παράταιρη  παρουσία της Δούρου– που  έχει επιπλέον επιβαρύνσεις-  είναι προσωρινή, καθώς το συγκεκριμένο όργανο θα ανασυντεθεί.

Τέταρτο: Όπως προκύπτει από  τα συμφραζόμενα στη συγκεκριμένη συνέντευξη η συμμετοχή σε ανώτατο κομματικό όργανο αποσυνδέεται από την υποψηφιότητα για υπουργείο.  Ο διαχωρισμός του κομματικού μηχανισμού από τις διεργασίες για την διαμόρφωση κυβέρνησης, αναμένεται να επεκταθεί και στους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Είτε παραμείνουν ως έχουν είτε ανασχηματισθούν, δεν τους αναγνωρίζεται  de facto στάτους “σκιώδους υπουργού”, καθώς ο ίδιος διευκρίνισε με νόημα ότι υπουργοί θα είναι “άνθρωποι  που έχουν γνώση και ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας- το επόμενο κυβερνητικό σχήμα,  θα πρέπει να έχει και το στοιχείο της κοινωνίας, περισσότεροι εκπρόσωποι της κοινωνίας.

Ως υπουργήσιμοι φέρονται μόνοι οι επιτυχημένοι των προηγούμενων κυβερνήσεων του και τα νεότερα στελέχη που ο ίδιος ανέδειξε.  Αναφέρει   ως επιτυχημένα παραδείγματα διακυβέρνησης τον Αλ. Χαρίτση και την Έφη Αχτσιόγλου-  η οποία μαζί με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναλαμβάνοντας ρόλου με  ευρύτερη δημόσια απήχηση, θα αποχωρήσουν από το ΕΓ.

Στον ίδιο κύκλο νέων στελεχών προς κυβερνητική αξιοποίηση εγγράφονται οι Κ.. Ζαχαριάδης, Θ. Θεοχαρόπουλος Δανάη Κολτσίδα, Ολυμπία Τελιγιορίδου

Η παρτίδα σώζεται

Από το συνδυασμό των απαντήσεων στη Όλγα Τρέμη προκύπτει ότι τα στελέχη της ΠΓ όπως οι Πολάκης, Φίλης, Τζανακόπουλος, Δούρου, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, Παππάς, – για τα οποία δεν υπάρχει τεκμήριο αποδοχής από τα νεοεγγραφέντα μέλη του κόμματος- έχουν κομματικό αξίωμα, αλλά όχι και πιθανότητες να  ενταχθούν σε ενδεχόμενη κυβερνηση Τσίπρα– που  εκφράζει περισσότερο τα 110.000 νέα μέλη παρά τους 40.000  παλαιούς “Συριζαίους” που μετείχαν στις αρχαιρεσίες για την ΠΓ.

Πέμπτο: Με πολύ διακριτικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι η νέα γραμματέας, Ράνια Σβίγκου – της οποίας μετρίασε την αξία συμμετοχής στους “53+”  και την αντίθεσή της στην διεύρυνση-  έχει την εμπιστοσύνη του, αλλά τελεί υπό την… επιτήρηση του αναπληρωτή της.

Καθώς δεν ήταν η πρώτη επιλογή του, αποκτά αξία η θέση του : “Ο  συνδυασμός της παρουσίας της μαζί με τον Γιώργο Βασιλειάδη αλλά και με όλες τις υπόλοιπες επιλογές που έχουν γίνει, του εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι  το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε αποκλειστικά με την  ανάγκη διεύρυνσης και μαζικοποίησης του κόμματος.

Τέλος, με  εμφανή ενόχληση  ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε από τους κυβερνητικούς λογαριασμους το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. : “Εμείς έχουμε μία στρατηγική από την πρώτη κάλπη να εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση ,-δεν θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης πρωθυπουργό τον Τσίπρα, θα τον κάνει ο λαός”.

Στην ουσία τον κατήγγειλε για τις τοποθετήσεις  που  περιλαμβάνουν ακόμη και προσωπικές  επιθέσεις εναντίον του: “Εχει εκπέμψει αρνητικά μηνύματα και από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, τόσο από την αναπαλαίωση των προσώπων που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε πολύ χαμηλά ποσοστά όσο όμως και από κάποιες εκφράσεις, κάποιες ρητορικές ατάκες, οι οποίες ήταν προσβλητικές για ένα ολόκληρο κόσμο, όχι για μας” .

 Συμπέρασμα: Η παρτίδα σώζεται. Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας -που έχει πάρει πάνω του  το στοίχημα της εκλογικής νίκης- “μαντρώσει” στα  κομματικά όρια τα στελέχη που  δεν συνάδουν με την νικηφόρα  προοπτική  του ΣΥΡΙΖΑ, και αναδείξει την υπόθεση της προοδευτικής κυβέρνησης ως σύνθεση νέων και άφθαρτων στελεχων του ΣΥΡΙΖΑ και προσώπων από την κοινωνία,  η εικόνα αλλάζει. Μαζί και οι εκλογικές προοπτικές του. 

ΥΓ:  Χαρακτηριστικός των  διαθέσεων του Αλέξη Τσίπρα  απέναντι στην  κομματική γραφειοκρατία  είναι ο ακόλουθος διάλογος με τη συνομιλήτρια του:

“Ο. ΤΡΕΜΗ; Θα δούμε λιγότερα από εκείνα τα οποία καλώς ή κακώς είχαν ταυτιστεί με αρνητικές πτυχές της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Θα δούμε ενδεχομένως τεχνοκράτες; Γιατί βλέπουμε ότι έχετε ήδη συγκροτήσει μια taskforce τέτοιου τύπου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά το λέτε…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Α, ευχαριστώ!

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα εκπλαγείτε! Γνωρίζετε ότι μου αρέσουν οι εκπλήξεις.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Διασκεδάζετε κιόλας με τις εκπλήξεις. Αυτό κατάλαβα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διασκεδάζω πολύ, ναι, είναι αλήθεια αυτό. Και με τους αιφνιδιασμούς. Όμως, όλοι οι αιφνιδιασμοί και όλες οι εκπλήξεις έχουν μια λογική, δεν παίζω”.