Αγορά χρόνου και πολιτική αβεβαιότητα

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια για το Μακεδονικό ολοκληρώθηκε, βγάζοντας ένα αμφίσημο αποτέλεσμα όσον αφορά την τελική του έκβαση, αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Το θετικό νέο για την συμφωνία των Πρεσπών, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά το ανασταλτικό στοιχείο που φρενάρει τους βαθμούς ελευθερίας, είναι η χαμηλή συμμετοχή που κινήθηκε κάτω από το 40% και δημιουργεί μία αίσθηση περιορισμένης νομιμοποίησης του αποτελέσματος.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δημιουργεί σίγουρα νέα εμπόδια στον δρόμο προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η κύρωσή του από την ελληνική Βουλή. Αυτό το γεγονός σίγουρα κάνει την κυβέρνηση να κερδίζει πολιτικό χρόνο για το 2019, καθώς δεν θα πιεστεί άμεσα να πείσει ανεξάρτητους βουλευτές στο να ψηφίσουν την συμφωνία.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην συνταγματική αναθεώρηση και αυτό πρόκειται να ολοκληρωθεί, αν πειστεί τελικά το Κοινοβούλιο, τον Ιανουάριο του 2019. Από κει και πέρα η πρωτοβουλία περνά ξανά στην ελληνική πλευρά, όπου θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κύρωσης της συμφωνίας από την Βουλή αλλά και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης, κάτι που είναι πολύ πιθανό, ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα περιπλέκονται στην πολιτική σκακιέρα της Ελλάδος, των Σκοπίων αλλά και των Βαλκανίων ευρύτερα, καθώς αν δεν κυρωθεί η συμφωνία και από τις δύο πλευρές, μένει στον αέρα η ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση τόσο των ΗΠΑ όσο και των Ευρωπαίων εταίρων στο να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός, να προχωρήσει λόγω της πίεσης του ξένου παράγοντα, η ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει κυρωθεί επίσημα η συμφωνία, μέσα από νομικά παράθυρα που επιτρέπουν την διαδικασία της αιρεσιμότητας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ζήσει τους διεθνείς συσχετισμούς μέσα από την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, γνωρίζει ότι ο χρόνος που κερδίζει από την περιορισμένη νομιμοποίηση της συμφωνίας από το δημοψήφισμα, είναι λιγοστός και δεν επιτρέπει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων, αντιθέτως, σέρνει το ζήτημα μέσα στο 2019, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή μετάβαση της χώρας σε μία προεκλογική περίοδο χωρίς εντάσεις στα εθνικά θέματα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί τάχιστα τόσο στο εσωτερικό δημιουργώντας συμμαχίες πέραν των ΑΝΕΛ ή ψήφο ανοχής, όσο και στο εξωτερικό, ώστε να μην φανεί ότι θέλει να πατήσει πάνω σε οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα ώστε να μην προχωρήσει η συμφωνία.

Όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον οι συνθήκες, τα περιθώρια στο να κάνει οποιαδήποτε πλευρά πίσω είναι στενά, εκτός και δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας στα Σκόπια και εκ των πραγμάτων καταστεί ανέφικτη οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση.

Τέλος, η ΝΔ ως εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα, έχοντας εξ’αρχής διαφωνήσει με την συμφωνία, προς το παρόν δικαιώνεται λέγοντας ότι δεν θα έχει την απαραίτητη στήριξη, ενδέχεται όμως η όλη διαφωνία να της γυρίσει μπούμερανγκ, αν τελικά βρεθεί ως κυβέρνηση με ανοιχτό το θέμα και πιεστεί να την επικυρώσει στην Βουλή, κάτω από την ασφυκτική πίεση του διεθνούς παράγοντα.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός