Αλέξης Τσίπρας: “Ο Παπανδρέου είχε έναν αντίπαλο. Τη Δεξιά. Δεν είχε μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις”

«Ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει με ξεκάθαρο τρόπο να πει ότι με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν συνεργάζομαι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN αναφορικά με τον τρόπο που ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί μετεκλογικής συνεργασίας και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το παράδοξο της κληρονομίας του κ. Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου είχε έναν αντίπαλο. Τη Δεξιά. Δεν είχε μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις. Εγώ τείνω χέρι συνεργασίας στον Ανδρουλάκη και στο ΚΚΕ».

Αναλυτικά:

«Θα μας εκπλήξει ευχάριστα η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές. Νομίζω ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη αποχή. Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν θα ψηφίσουν επειδή θα είναι σε άλλες περιοχές για εργασία. Φοβούνται στην ΝΔ ότι δεν θα τους ψηφίσουν.

Η απόφαση του πρωθυπουργού, 10 μέρες μετά την παρουσίαση του προγράμματος, να εξαγγείλει νέα μέτρα δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα. Δεν δείχνει την εικόνα ενός κόμματος που καλπάζει στις δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα των νέων ανθρώπων δεν θα λυθεί με 150 ευρώ. Υπάρχει πρόβλημα στη στέγη, οι δουλειές που βρίσκουν είναι ελαστικής εργασίας. Ξαφνικά θυμήθηκε το επίδομα τέκνου. Εμείς έχουμε συνολικό πρόγραμμα.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Από τη στιγμή που η κ. Κεραμέως το εξήγγειλε εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Έβαλε μια βάση που δεν έχει νόημα και δίνει πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια.

Κόβονται παιδιά που πήγαιναν κυρίως σε περιφερειακές σχολές. Κυρίως από λαϊκές γειτονιές. Υπάρχει ένα τεχνητός φραγμός ακόμα σε παιδιά που έχουν τις δυνατότητες. Αν θα γράψεις 5 ή θα γράψεις 12 έχει να κάνει με τα θέματα των εξετάσεων. Δεν έχω τίποτα με τα παιδιά που πάνε σε ιδιωτικά κολλέγια. Το πρόβλημα είναι με τα παιδιά που δεν έχουν.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Στην Ευρώπη υπάρχει η παράδοση του δημόσιου πανεπιστημίου. Ο κ. Ηλιόπουλος σπούδασε στην Ελλάδα δωρεάν και είχε τα εφόδια να πάει και στο Χάρβαρντ. Εισάγουμε πρακτικές που υπάρχουν και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι μεγάλη συζήτηση. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να αυξηθούν οι δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία. Λέω αυτές τις μέρες ότι πρέπει να γίνουμε Ευρώπη.

Κυβέρνηση συνεργασίας

Όλα τα κόμματα διεκδικούν τον χώρο τους. Τα μικρότερα κόμματα αισθάνονται και μια απειλή και το καταλαβαίνω. Θέλαμε πάντα την απλή αναλογική. Είναι αδιανόητο να θέλουν τα μικρότερα κόμματα την απλή αναλογική, αλλά να λένε όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τα ψέματα τελειώνουν όμως. Οι εκλογές είναι και απλής λογικής. Αυτός που θα κερδίσει θα έχει τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρώτος και ο τρίτος θα έχουν τη δυνατότητα να κάνει κυβέρνηση. Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι έστω και μισή ομάδα πρώτος δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές. Θα βρει τρόπο να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Μπορεί να έχει σχέδιο να πάρει βουλευτές μεμονωμένους. Υπάρχει και μια ιστορία που δείχνει ότι η οικογένεια Μητσοτάκη ξέρει τον τρόπο.

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ελαστικός στο σκάνδαλο των υποκλοπών έχει να κάνει και με τον πατέρα του. Αν πιστεύετε ότι αφού παραιτήθηκε ο κ. Δημητριάδης είναι όλα καλά, εντάξει.

Για να επιστρέψω στην κουβέντα, ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει με ξεκάθαρο τρόπο να πει ότι με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν συνεργάζομαι. Αυτό είναι το παράδοξο της κληρονομίας του κ. Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου είχε έναν αντίπαλο. Εγώ τείνω χέρι συνεργασίας στον Ανδρουλάκη και στο ΚΚΕ.

Ο κ. Ανδρουλάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι μια στάση που θα κριθεί. Την επόμενη μέρα των εκλογών ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του. Είναι προβληματικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο τα πρόσωπα. Είναι πρωτοφανές το τρίτο κόμμα να θέλει να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Θα πάρει την ευθύνη αν επιμείνει. Δεν έχω το δικαίωμα να δεχτώ αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Καταθέσαμε το «συμβόλαιο για την αλλαγή». Σε ποιο από τα 11 σημεία διαφωνούν τα προοδευτικά κόμματα; Κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Τελειώνουν τα ψέματα. Δεν ζητάμε να βγούμε πρώτοι για κομματικούς λόγους, αλλά επειδή ο πρώτος θα καθορίσει τις εξελίξεις. Αν ο κ. Ανδρουλάκης έχει 2 διαφορετικές γραμμές στο κόμμα του, πιστεύω ότι η βάση του κόσμου όμως θέλει μια αλλαγή.

Ο κόσμος θέλει να μάθει αν θα συγκρατηθούν οι τιμές. Αυτός που έχει ένα δάνειο θέλει να δει αν μπορεί να το ρυθμίσει. Ένας ηλικιωμένος ανάπηρος βγήκε από το σπίτι του επειδή ήταν εγγυητής. Αυτά θα τα βλέπουμε καθημερινά. Θα γίνει τσουνάμι πλειστηριασμών.

Πλειστηριασμοί

Δεν προτείνουμε διαγραφή χρεών. Βάζουμε έναν νόμο που εξαναγκάζει σε ρυθμίσεις τα funds. Είναι 800 χιλιάδες κατοικίες. Θα υπάρχει μια πλατφόρμα ρύθμισης. Καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τόσους πλειστηριασμούς. Δεν θα χάνει ο κόσμος το σπίτι του. Τα δικαστήρια έδιναν μια μεγάλη προστασία.

Πρόγραμμα διακυβέρνησης

Όταν βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράφουμε το 4ο μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα χρεωκοπήσουμε τη χώρα. Πώς είναι δυνατόν το ίδιο πρόγραμμα να το έχουν κοστολογήσει 23 δις και μετά έλεγαν 70 και 85 δις.

Debate

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να έρθει σε έναν ανοιχτό διάλογο. Φοβάται έναν ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο. Θέλει τις προκάτ συζητήσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε debate, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δίνει την ίδια στιγμή συνέντευξη σε άλλο κανάλι.

Κόμμα Κασιδιάρη και άλλα κόμματα που έμειναν εκτός εκλογών

Αν εγώ διαφωνώ μαζί σας, δεν μπορώ να απαιτήσω να μείνετε εκτός. Εδώ βρήκαν παπά να θάψουνε 5-6. Η τροπολογία που προτείναμε ήταν απλή και δεν θα έδινε τη δυνατότητα να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος. Ο κ. Τζανερίκος τα κατήγγειλε. Η δικαιοσύνη στον τόπο μας είναι ένα μεγάλο θέμα. Ένας επενδυτής πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα για να βάλει τα χρήματά του. Η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών είναι έντιμοι άνθρωποι.

Νομίζω ότι τη συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή όλων. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην εξουσία ως ένας άνθρωπος που σέβεται τους θεσμούς και πλέον τη χώρα τη δείχνουν με το δάχτυλο. Είμαστε στην 107η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Δεν μας αξίζει η εικόνα που έχουμε σήμερα.

Για τη δέσμευση Μητσοτάκη ότι θα συμμετάσχει σε διμερές debate πριν τις δεύτερες εκλογές

Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Δεν τον πιστεύω. Όποιος είναι πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δημοσκοπήσεις

Υπάρχει μια διαχρονική υστέρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε το 2015, το είδαμε και το 2019. Τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγους. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό ζήτησα τα αστάθμητα. 5 στους 7 δεν απαντάνε. Είμαστε στην εποχή του Predator. Όλος ο κόσμος φοβάται. Γιατί να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία. Δεν εξηγείται γιατί δεν απαντάνε. Από το 32% βρίσκουν το 12%. Υπάρχει ένα πρόβλημα στο εργαλείο αυτό. Δεν λέω ότι είναι στημένοι. Βγάζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ με εκτιμήσεις. Μπορώ να ξέρω ποια είναι η συσπείρωση του κόμματος. Δεν βρήκα έναν να μου πει «σε ψήφισα το 2019, αλλά τώρα δεν θα σε ψηφίσω».

Η ΝΔ έκανε επιτυχίες; Τι έταξε ο κ. Μητσοτάκης και τι έκανε; Που είναι τα αναδρομικά; Που είναι οι καλύτερες δουλειές;

Τέμπη

Το επιτελικό κράτος κατέρρευσε με ένα τραγικό δυστύχημα. Ένας ανεκπαίδευτος χειριζόταν τη ζωή τόσων ανθρώπων. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα βγάλει κάποιο πόρισμα για τα όσα έγιναν. Εμείς θα σεβαστούμε τις αποφάσεις. Αν έρθουν στη Βουλή φάκελοι που αναφέρουν ποινικές ευθύνες δεν θα κρύψουμε την τραγωδία».