Αλέξης Τσίπρας: Πλεονέκτημα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η δωρεάν Υγεία και η δωρεάν Παιδεία, υπήρξαν να ζητούμενα των μεταπολεμικών γενεών και με τους αγώνες τους κατακτήθηκαν το 1981.

Η επικαιρότητα κατακλύσθηκε από τα δραματικά περιστατικά τριών ανθρώπων που έχασαν στη ζωή τους, λόγω ελλείψεων στο ΕΚΑΒ.

Προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εγκατάλειψης των κρατικών δομών περίθαλψης – όπως τη βιώνουν καθημερινά όσοι προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Διακρίνοντας τον κίνδυνο να προκύψουν νέα Τέμπη οι σκηνοθέτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον έβαλαν να λέει με στόμφο, από τη Θάσο, ότι αποτελεί «προσωπικό του στοίχημα» η αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Πρώτα το διέλυσε και μετά θα το αναμορφώσει.

Δεν έχει περάσει ούτε απέξω από κρατικό νοσοκομείο, αλλά με κυνισμό, παίζει με τον πόνο των ασθενών.

Εμπαίζει το νοσηλευτικό προσωπικό που πασχίζει να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, από την υποχρέωση του κράτους να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Αν παραμείνει στην πρωθυπουργία θα αποτελειώσει την έννοια της δημόσιας περίθαλψης. Δεν το κρύβει άλλωστε: «Δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό».

Πώς το εννοεί φάνηκε στην πανδημία όταν προστάτευσε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από τον COVID και χρύσωσε τους ιδιοκτήτες τους, με δημόσιο χρήμα.

Έτσι ο ιδιωτικός τομέας συνέχισε να αναπτύσσεται, να προσθέτει υποδομές και τεχνολογία να παρακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις και ήδη απορροφά το 35% των δαπανών για την Υγεία.

Ο δημόσιος έχασε ανταγωνιστικότητα και ανθρώπινο δυναμικό και καταρρέει.

Σ’ αυτό το σημείο ξαναχτύπησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με τον αριστοτεχνικό τρόπο του συνέχισε να «δίνει» τον Μητσοτάκη: «δεν ήταν προτεραιότητά του το ΕΣΥ».

Όταν σε περίοδο πανδημίας δεν είναι προτεραιότητα το σύστημα Υγείας, πότε θα γίνει;

«Έπρεπε να φτιάξει πρώτα την οικονομία», παριστάνει πως τον δικαιολογεί ο Άδωνις.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση που παρέλαβε γεμάτα ταμεία και διαχειρίσιμη οικονομία – με την Ελλάδα εκτός Μνημονίων.

Να δούμε την εικόνα στο σύνολό της: ο Μητσοτάκης, ο Άδωνις, τα θύματα της εγκατάλειψης του ΕΣΥ.

Αν ενώσουμε τις τελείες το βέλος δείχνει το Χαλάνδρι – από όπου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμά του – συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς υπηρεσιών Υγείας.

Με φόντο το βομβαρδισμένο, από τον Μητσοτάκη, τοπίο του ΕΣΥ, η πρόταση του Τσίπρα αποκτά χαρακτήρα επείγουσας εθνικής προτεραιότητας.

Η στήριξη των ανθρώπων του ΕΣΥ, η επαρκής στελέχωσή του, η αναβάθμιση τω υποδομών και της τεχνολογίας του, ο συντονισμός του επιστημονικού δυναμικού του με τις εξελίξεις, διαμορφώνουν αυτό που δεν μπορεί να συναγωνιστεί η Δεξιά των ιδιωτικοποιήσεων: ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, καθολικά προσβάσιμες .

Η δωρεάν Υγεία και η δωρεάν Παιδεία, υπήρξαν να ζητούμενα των μεταπολεμικών γενεών και με τους αγώνες τους κατακτήθηκαν το 1981.

Ο Τσίπρας εκπροσωπεί την επανάκτησή τους και αυτό είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα απέναντι στον Μητσοτάκη.

ΑΠΟ ΤΟ IEDISEIS.GR