Αλέξης Τσίπρας: Σιωπή

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Καραμανλής είπε πρόσφατα ότι η «υποχωρητικότητα – της κυβέρνησης εννοούσε – δεν διασφαλίζει την ειρήνη». Ούτε η σιωπή της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την τρέχουσα ειδησεογραφία μαθαίνουμε για την επίσκεψη του ολόφρεσκου Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Καλοδεχούμενος. Εθιμοτυπική – ή και με ουσία η συνάντηση – αρκεί να μην εξελιχθεί α λα Πάιατ.

Που έλεγε από εδώ και από εκεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον διαβεβαίωνε, κατ’ ιδίαν, ότι δεν ήταν αντίθετος με τη συμφωνία «Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας» – που δεν ψήφιζε.

Δεν το διέψευσε όταν ο Μητσοτάκης το έφερε στη Βουλή ως τεκμήριο αναξιοπιστίας του Τσίπρα – σαν να πήρε τη «βοήθεια από την κουρτίνα», στην αναμέτρησή τους.

Καμιά έκπληξη. Δεν κρύβει την πρόθεση να λειτουργεί ως δορυφόρος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα – και ανταμείφθηκε γι’ αυτό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Μόνο που από εκείνη τη στιγμή τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Αιγαίο.

Η Τουρκία υπερβαίνει όλο και πιο επιθετικά τα εσκαμμένα και για πρώτη φορά αμφισβητεί, όχι απλώς κυριαρχικά δικαιώματα την Ελλάδας αλλά, την κυριαρχία της σε συγκεκριμένα εδάφη.

Περιέργως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν χαλάει τον κόσμο. Ο Τσίπρας απλώς έκανε μια αιχμηρή δήλωση για τη «ΙΧ διπλωματία» του Πρωθυπουργού.

Η κριτική του, ως τώρα, για την εξωτερική πολιτική – και ειδικά τα ελληνοτουρκικά – αρχίζει και τελειώνει στη… σύγκριση με τη δική του κυβέρνηση, στη Βουλή.

Συν κάποιες δηλώσεις των τομεαρχών Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Τσίπρα.

Είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πιέζει στο πεδίο των σχέσεων με την Τουρκία – παρ’ ότι η κυβέρνηση την αγνοεί επιδεικτικά.

Σαν τον Σαμαρά που δεν έκρινε τον Τσίπρα ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άξιο του έθνους – που εκπροσωπούσε ο ίδιος – και δεν τον συνάντησε ποτέ ως Πρωθυπουργός.

Υπάρχει κενό ανάμεσα στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στα μέσα Μαρτίου – όταν συναντήθηκε, κατ’ ιδίαν, με τον Ερντογάν.

Για το περιεχόμενο της συζήτησής τους δεν ενημερώθηκαν, όπως λέγεται, ούτε οι – άβουλοι – υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός δοξολόγησε, τότε, τη συνάντηση ως «νέα αρχή». Αλλά ο Ερντογάν του προσάπτει σήμερα ότι αθετεί συμφωνία μεταξύ τους, να λύσουν «διαφορές» χωρίς «ανάμειξη τρίτων».

Δεν θα τον βάλουμε κριτή. Αλλά επειδή ο Μητσοτάκης δεν έχει προβεί ακόμη σε κατηγορηματική διάψευση και από αυτή τη συνάντηση παράγονται επικίνδυνες εξελίξεις, υπάρχει θέμα.

Με τον θεσμικό ρόλο του, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε ήδη να έχει μιλήσει γι’ αυτό – ζητώντας και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για ενημέρωση.

Η εξωτερική πολιτική δεν είναι φέουδο ενός ανδρός.

Ο Καραμανλής είπε πρόσφατα ότι η «υποχωρητικότητα – της κυβέρνησης εννοούσε – δεν διασφαλίζει την ειρήνη». Ούτε η σιωπή της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR