Αλλάζει στρατόπεδο -α λα Μανιαδάκη- ο Καμμένος; Τι χουνέρι ετοιμάζει στον Τσίπρα, αν δεν το προλάβει;

Του Γ. Λακόπουλου

Ο ρόλος είναι γνωστός από παλιά και αυτές τις μέρες τον ενσαρκώνει από κανάλι σε κανάλι ο γνωστός πια Μανιαδάκης: άλλαξε στρατόπεδο όταν προέκυψε ότι ως προστατευόμενος μάρτυρας δεν προστατεύεται αρκούντως.  Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτόν το ρόλο προβάρει πλέον ο Πάνος Καμμένος.

Η πιο ισχυρή  προκύπτει από  το ρεπορτάζ του εγκύρου Βασίλη Σκουρή  στο News247.gr : ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να αναβάλει τις συνεδριάσεις στο κομμό του , για να μην θολώσουν την επίσκεψη Μέρκελ οι κεκράκτες της αντιπολίτευσης, και αρνήθηκε. Ο σκορπιός ετοιμάζεται….

Δεν είναι ώρα για γκρίνιες, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λάθος στο χειρισμό αυτού του θέματος. Αν τον είχε απομακρύνει από την κυβέρνηση αμέσως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο- καθώς είναι αδιανόητο υπουργός να διαφωνεί με τον Πρωθυπουργό και να τον απειλεί κιόλας και να μένει  στη θέση του- τα πράγματα θα ήταν αλλιώς σήμερα.  Ακόμη και αν έπρεπε να πάει αμέσως σε εκλογές, ωφελημένος θα έβγαινε.

Δεν θα πήγαινε όμως. Υπήρχαν οι προϋποθέσεις να βρεθεί μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή, απολύτως δημοκρατική και  να ανοίξει ο δρόμος για την μεγάλη αντιδεξιά συμπόρευση.

Δεν το έκανε,  αλλά προλαβαίνει. Ακόμη υπάρχουν. Αρκεί να κινηθεί αποφασιστικά. Όσο καθυστερεί ο Καμμένος, του ετοιμάζει χουνέρια. Πολλοί βλέπουν ότι θα αλλάξει στρατόπεδο και θα στραφεί ευθέως εναντίον του. Και άντε να εξηγεί μετά γιατί δεν είναι ελέφαντας.

Ο -ακόμη- υπουργός Άμυνας παραμένει ο ίδιος πολιτικός, που γνωρίζουν όλοι από τότε που πρωτομπήκε  στην πολιτική. Τώρα που βρίσκεται σε απελπισία  δεν έχει δισταγμούς. Το θέατρο με τον Σγουρίδη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Το πώς και το γιατί της σύμπραξης  της Αριστεράς μαζί του ας το αφήσουμε για τους ιστορικούς. Ο,τι έγινε, έγινε. Το ζήτημα τώρα είναι να προλάβει ο Πρωθυπουργός. Είναι φανερό ότι ο Καμμένος έκοψε την αλυσίδα από τότε που ο Πρωθυπουργός θυσίασε τον  Νίκο Κοτζιά  για να τον καλοπιάσει.

Άλλο λάθος. Του δημιούργησε την αίσθηση ότι μπορεί να επηρεάζει την πολιτική κατάσταση- και ας μην τον ακολουθούν οι βουλευτές του. Ουσιαστικά πρόκειται για εκβιασμό που έχει αρχίσει από το καλοκαίρι- αν όχι νωρίτερα. Αλλά πρωθυπουργός εκβιαζόμενος δεν νοείται.

Μόλις τελειώσει η επίσκεψη Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τον αποπέμψει από την κυβέρνησή του. Και αν είναι να πέσει, ας πέσει- που δεν θα πέσει. Χίλιες φορές από το θέαμα της τελευταίας περιόδου.

Ο Πρωθυπουργός κλείνοντας αυτόν τον λογαριασμό δεν θα χρειαστεί να απολογηθεί για την ετερόκλιτη σύμπραξη τους- όλοι μπορούν να καταλάβουν. Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν θέλουν εξηγήσεις γιατί τον έκανε εταίρο. Θέλουν να τελειώνει μαζί του. Και να το κάνει με πρωτοβουλία του- όχι κατά το σχέδιο του Καμμένου.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Τσίπρας έχουν κάθε λόγο να κλείσουν  αυτό το  κεφάλαιο. Η προσδοκία ότι θα κλείσει βελούδινα εξανεμίσθηκε. Υπάρχουν σημάδια ότι ο Καμμένος οργανώνεται για να δαγκώσει. Και ο πρωθυπουργός πρέπει να προλάβει. Αλλιώς δεν θα μπορεί να  δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τότε θα καταλάβει με ποιον έμπλεξε.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Αυτά που είπε ο Καμμένος αναφερόμενος στον Νίκο Κοτζιά τα είπε για να τα ακούσει ο Πρωθυπουργός και δείχνουν πού το πάει. Αν ο Τσίπρας αφήσει αυτή την ευκαιρία  χωρίς να ασκήσει τα προνόμιά του,  ως φορέας της λαϊκής εντολής, θα  χτυπάει το κεφάλι του. Όποιος θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει…