Αλλαγή πλεύσης από το Κίνημα Αλλαγής με φόντο εκλογές

Του Μελέτη Ρεντούμη

 Είναι γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής μετά την ανοιχτή ψήφιση αρχηγού και το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προσπαθεί να συσπειρωθεί, να δημιουργήσει μία νέα ταυτότητα η οποία θα δώσει και το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι με τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχει ψηφίσει, την υψηλή ανεργία, την εγκληματικότητα και την πτώση της μεσαίας τάξης, οδεύει σε μία οδυνηρή εκλογική ήττα, όποτε και αν επιλέξει να κάνει τις εκλογές με ορίζοντα το 2019.

Με αυτό το σκεπτικό επιχειρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μία προσέγγιση από την κυβέρνηση υπό την υψηλή εποπτεία του Μαξίμου, με στόχο να υπάρξουν σημεία σύγκλισης με το Κίνημα Αλλαγής αρχής γενομένης από την συνταγματική αναθεώρηση και την προετοιμασία της παρούσας Βουλής ώστε η επόμενη Βουλή να καταστεί επίσημα αναθεωρητική.

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις που πρόκειται να επιβληθούν, δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο συμμαχίας της κυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα ακολουθήσει πλέον μία πιο αυτόνομη αλλά και γόνιμη αντιπολίτευση στην λογική της διεκδίκησης μεριδίου από την εξουσία, παρά να γίνει όπως αρχικά είχε κατηγορηθεί, παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός αυτού με μία σειρά νομοσχεδίων αριστερής προέλευσης κυρίως, όπως η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια,  η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να εγκλωβίσει και να προκαλέσει αρχικά αμηχανία στη ΝΔ και ταυτόχρονα να κερδίσει την συμπάθεια αλλά και την ψήφο του Κινήματος Αλλαγής στις επίμαχες ψηφοφορίες, παιρνόντας το μήνυμα ότι μπορεί να προχωρήσει μία στρατηγική συνεργασία σε θέματα θεσμικά, ώστε να οδηγηθούμε σε μία μεγάλη κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής όμως πάντα τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εκεί λοιπόν που υπήρχαν αρκετές διχογνωμίες στο Κίνημα Αλλαγής για το πώς πρέπει να κινηθούν και τί είδους αντιπολίτευση οφείλουν να ασκήσουν, τελικά φαίνεται ότι έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις και έτσι ο φερόμενος  αραβώνας με την κυβέρνηση λύεται πρόωρα.

Αφορμή για την αλλαγή πλεύσης του Κινήματος Αλλαγής, ήρθε η ξαφνική πρόταση της Φώφης Γεννηματά, η κυβέρνηση να μην προβεί σε καμία συμφωνία με τους δανειστές για την επόμενη μέρα μετά το τρίτο Μνημόνιο και να προκηρύξει άμεσα εκλογές ώστε να υπάρχει μία νωπή λαϊκή εντολή για όποια κυβέρνηση αναλάβει με στόχο να οδηγήσει την χώρα στην επόμενη μέρα της ανάκαμψης.

Η πρόταση αυτή ευλόγως δημιούργησε προβληματισμό στην κυβέρνηση που δεν περίμενε αυτή την αλλαγή στάσης καθώς υπολόγιζε το Κίνημα Αλλαγής ως έναν εν δυνάμει σύμμαχο για τις επερχόμενες εκλογές με στόχο την αποτροπή κατάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ.

Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες της για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο ώστε από τις μεθεπόμενες εκλογές να ισχύσει η απλή αναλογική αναζητώντας συμμαχίες από την αριστερά, κάτι που φαίνεται να μην της βγαίνει όμως στον εκλογικό της σχεδιασμό.

Είναι βέβαιο ότι με αυτές τις εξελίξεις, σταδιακά η κυβέρνηση θα βρεθεί απομονωμένη χωρίς συμμάχους στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς το όποιο σχέδιο για καθαρή έξοδο και σοβαρή ανάκαμψη της οικονομίας πέφτει στο κενό, με την υιοθέτηση αυστηρής εποπτείας από τους δανειστές τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο υπό τον κλοιό αυστηρών μεταρρυθμίσεων.

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις που πρόκειται να επιβληθούν, δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο συμμαχίας της κυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα ακολουθήσει πλέον μία πιο αυτόνομη αλλά και γόνιμη αντιπολίτευση στην λογική της διεκδίκησης μεριδίου από την εξουσία, παρά να γίνει όπως αρχικά είχε κατηγορηθεί, παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, με προοπτική μάλιστα μελλοντικής απορρόφησης του στα πλαίσια ενός μεγάλου συνασπισμού.

Το αν αυτή η αλλαγή στρατηγικής θα φέρει βέβαια το Κίνημα Αλλαγής πιο κοντά στη ΝΔ ή θα προσπαθήσει να τηρήσει αποστάσεις όσο προχωρούμε προς τις εκλογές μένει να φανεί, ενώ σίγουρα οι εσωκομματικές ισορροπίες θα είναι λεπτές μεταξύ Παπανδρεϊκών και Βενιζελικών και εκεί η πρόεδρος και οι συνεργάτες της καλούνται να βρουν την χρυσή τομή της πολυσυλλεκτικότητας για να μην χάσουν πρόωρα δυνάμεις και στελέχη όταν έρθει η ώρα της μάχης.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός