Ανασχηματισμός: «Δεν τον έχει» ο Μητσοτάκης!

Toυ Βασίλη Σκουρή

Η διαρροή για προσπάθεια επηρεασμού από εξωθεσμικά κέντρα θα έχει σημαδεύσει τις αλλαγές που θα γίνουν! Έγιναν όσα ακριβώς …δεν έπρεπε να γίνουν σε ένα ανασχηματισμό!

«Δεν μπορεί το παιδί» είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ίδιο θα έλεγε και σήμερα αν ζούσε και ρωτούνταν για τον Κυριάκο και τον ανασχηματισμό!

Πρώτον, η εμπλοκή εξωθεσμικών κέντρων προκειμένου να παραμείνουν ή όχι στην κυβέρνηση ή να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένα πόστα συγκεκριμένα πρόσωπα, θα σημαδεύσει το συγκεκεριμένο ανασχηματισμό, μετά και τη διαρροή από το μέγαρο Μαξίμου περί «στρατηγικής αναμονής»! Συγκεκριμένα στελέχη φέρονται να έχουν αξιοποιήσει εξωθεσμικά κέντρα να πιέσουν για την παραμονή τους σε συγκεκριμένα υπουργεία ή τη μετάθεσή τους σε συγκεκριμένα άλλα, γεγονός που δυσκολεύει τις κινήσεις του πρωθυπουργού.

Δεύτερον, αποτελεί αξίωμα της πολιτικής πως οι κυβερνητικές αλλαγές δεν προαναγγέλλονται. «Πρόωρες εκλογές, ανασχηματισμός και υποτίμηση της δραχμής δεν προαναγγέλλονται», έλεγαν οι παλιοί δημοσιογράφοι, συμπυκνώνοντας το αξίωμα αυτό που φρόντιζαν να τηρούν οι παλαιοί πολιτικοί. Και το έκαναν ακριβώς προκειμένου να μην υπάρχει χρόνος για πιέσεις από εξωθεσμικά κέντρα και τους ίδιους τους πολιτικούς, αλλά και προκειμένου ο ανασχηματισμός να μην ξεφτίζει από τα σενάρια που κυκλοφορούν όσες ημέρες σέρνεται δημοσίως η συζήτηση. Το δόγμα ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται δεν τηρήθηκε ούτε αυτή τη φορά, αν και θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να είχε μάθει! Το είχε, άλλωστε,πράξει δυο φορές: Την πρώτη φορά προαναγγέλλοντας ανασχηματισμό από το Ισραήλ, αλλά τον πραγματοποίησε μήνες μετά, στις 4 Αυγούστου του 2020 και τη δεύτερη εβδομάδες πριν τελικά τον πραγματοποιήσει στις 4 Ιανουαρίου 2021! Αποτέλεσμα; Οι υπουργοί να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, να δημιουργούνται προσδοκίες και τελικά όλοι να αναφωνούν «άνθρακες ο …ανασχηματισμός»!

Τρίτον, αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός όχι απλώς προαναγγέλθηκε, αλλά και έγινε σε …συνέχειες! Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε έστω και θολά σε απόδοση ευθυνών εν μέσω των πυρκαγιών που κατέκαψαν τη χώρα, αλλά προχώρησε σε ανασχηματισμό στο μέγαρο Μαξίμου στις 13 Αυγούστου, με ελπίδα να προχωρήσει σε αλλαγές στο …κυρίως κυβερνητικό σχήμα στα τέλη της χρονιάς, ώστε να έχει περιθώριο ελιγμών! Η οργή όμως των πολιτών είναι τέτοια που διαπιστώθηκε πως οι αλλαγές δεν μπορεί παρά να γίνουν τώρα! Έτσι είχαμε για πρώτη φορά στην ιστορία των ανασχηματισμών τη …σαλαμοποίηση των κυβερνητικών αλλαγών, την …τεμαχιοποίηση του ανασχηματισμού, έναν ανασχηματισμό σε …συνέχειες!

Τέταρτον, αποτελεί ιλαροτραγωδία και θα μείνει επίσης στην ιστορία των ανασχηματισμών ως αρνητικό παράδειγμα, να συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός (δες πρωτοσέλιδο «Πρώτου Θέματος» την Κυριακή), έχει προαναγγείλει την …αλλαγή του! Δεν ξέρουμε βεβαίως τι τελικά θα γίνει την Τρίτη, όταν όμως γράφονται αυτές οι γραμμές είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει ένα υπουργικό συμβούλιο που ακόμα και κάποια από τα μέλη του που θα εισηγηθούν δεν ξέρουν αν θα μείνουν αύριο στη θέση τους!

Πέμπτον –αυτό, ίσως, που δεν κατάλαβε ο πρωθυπουργός- είναι ότι η δική του εικόνα υφίσταται (περαιτέρω)πλήγμα, καθώς εμφανίζεται να μην μπορεί να κάνει …ανασχηματισμό! Η εικόνα του «ισχυρού πρωθυπουργού»!

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR