Ανδρέας Λοβέρδος: Στασίδι

Toυ Γ. Λακόπουλου

Στο πολυθρύλητο ΚΙΝΑΛ άρχισαν τα όργανα.

Σαν την ταινία του Δαλιανίδη στην οποία Βουτσάς, Ηλιόπουλος, Χατζηχρήστος και Μάρθα Καραγιάννη κληρονομούν ένα μοδιστράδικο και γίνεται μύλος.

Ο Γ. Παπανδρέου σνομπάρει τους υπόλοιπους , αξιώνοντας debate που θα αναδεικνύουν ότι δεν είναι όλο ίσια κι όμοιοι.

Επικαλούμενος την ουσία της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης , απομακρύνεται από την ουσία της ενδοκομματικής αναμέτρησης.

Σαν να είναι το ζητούμενο αν θα συζητήσουν καθιστοί ή όρθιοι, σε στούντιο ή από τα σπίτια τους, για τις κοσμογονικές παρεμβάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ή για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, τη διάλυσή του και το Μνημόνιο που την προκάλεσε.

Ενδεχομένως διαμορφώνει προϋποθέσεις να αποσυρθεί, αν δει ότι δεν κρίνεται κατάλληλος να «ξανακάνει μεγάλη την παράταξη», που ο ίδιος ανατίναξε.

Όλα τα λεφτά όμως είναι στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, που υπόσχεται να επανιδρύσει το ΠΑΣΟΚ με τα εξής εφόδια.

Πρώτο. Δεν υπήρξε ποτέ οργανωτικό στέλεχός του, αλλά προέκυψε … 22 χρόνια από την ίδρυσή του ως κυβερνητικός παράγοντας – και σε πρώτη ευκαιρία το .. διέσπασε, όσο τον έπαιρνε.

Δεύτερο. Δεν είχε ποτέ κανένα σοβαρό κομματικό αξίωμα, αλλά θητείες σε μνημονιακές κυβερνήσεις.

Τρίτο. Δεν κρατιέται να συμπράξει με τη ΝΔ, αφού το δικό του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σαν του Ανδρέα Παπανδρέου και του Σημίτη.

Έτσι στο νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα ενώ είναι υποψήφιος στο ΚΙΝΑΛ, ψήφισε σαν βουλευτής της ΝΔ

Πιάνει στασίδι από τώρα; Όχι ακριβώς. Το έχει από τότε που κυκλοφορεί αγκαζέ με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η όταν συνέπραττε στη Βουλή με τον Πλεύρη – πίσω από την πλάτη της Γεννηματά, της οποίας ήταν υποτίθεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Αυτό που ξεχωρίζει τον Λοβέρδο από τους άλλους υποψήφιους είναι ότι έχει στην καμπούρα του ποινική δίωξη για «δωροληψία κατ’ εξακολούθηση»- στο σκάνδαλο Νοβάρτις.

Από τον Νοέμβριο του 2019. Ήτοι σε χρόνο που δεν κυβερνούσε ο «αρχισυμμορίτης Τσίπρας».

Κάποια στιγμή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας θα ζητήσει εξηγήσεις για την μη εφαρμογή του νόμου στην περίπτωσή του- και το Δικαστικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για τα περαιτέρω.

Αν ως τότε έχει εκλεγεί πρόεδρος-λέμε τώρα- ε ρε κάτι στράκες, που θα έλεγε η μακαρίτισσα Γεωργία Βασιλειάδου.

Είτε θα κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο, είτε θα κριθεί ότι η πράξη για την οποία διώκεται συνέβη «κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του», οπότε το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Και στις δυο περιπτώσεις θα είναι καλός λόγος για τη διάλυση του κόμματος.

Αν δεν έχει διαλυθεί ήδη, αφού σε περίπτωση εκλογής του οι υπόλοιποι θα πάνε να κόψουν ρόδα μυρωμένα κρίνους, ανθούς και πασχαλιές…

Δύσκολοι καιροί για τον Άδωνι- που περιμένει απόφαση για τη Νοβάρτις- αλλά πιο δύσκολοι για τον «μεγαλύτερο αδελφό» του.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR