Ανομία και ανοχή στην Ελλάδα

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ένα από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά που έχει υποχρέωση βάσει Συντάγματος, κάθε κυβέρνηση να παρέχει στον Έλληνα πολίτη όπου και αν βρίσκεται στην επικράτεια της χώρας, είναι αυτό της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Πρόκειται ουσιαστικά για το αγαθό της ελευθερίας όσον αφορά την κυκλοφορία των ανθρώπων όπου και αν βρίσκονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, χωρίς το καθεστώς βίας, ανασφάλειας και ανομίας.

Παρ ’όλα αυτά αυτό το αυτονόητο δημόσιο αγαθό, βρίσκεται σε περιδίνηση τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, ιδίως από την έναρξη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ανομία να κυριαρχεί παντού σε όλη την χώρα, πολύ περισσότερο στην πρωτεύουσα είτε αναφερόμαστε στο κέντρο των Αθηνών, είτε σε πιο απομονωμένες περιοχές στις οποίες πλέον οι κάτοικοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.

Η κατάσταση για παράδειγμα στα Εξάρχεια θυμίζει άβατο το οποίο με την ανοχή και συνενοχή της παρούσας κυβέρνησης, έχει πλέον επισημοποιηθεί, καθώς κανείς δεν ασχολείται, όταν καθημερινά καίγονται και βανδαλίζονται τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές περιουσίες.

Να θυμίσουμε την πολλαπλή καταστροφή οχημάτων τρόλεϋ κατά μήκος της οδού Πατησίων σε ώρα αιχμής μάλιστα, καθώς και το συστηματικό κάψιμο αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν κάθε μέρα για όλο το 2016 καιγόταν και καταστρεφόταν τουλάχιστον ένα όχημα συμπολίτη μας.

Επίσης οι συνεχείς κλοπές, ληστείες, επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, ακόμα και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με τις ατελείωτες επιθέσεις με βόμβες μολότωφ από κουκουλοφόρους εναντίον αστυνομικών, είναι μία καθημερινή πραγματικότητα, που με την ανοχή της σημερινής κυβέρνησης γίνεται μία πρακτική που απλά κάποιος την παρατηρεί ανυπεράσπιστος χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Οι επεμβάσεις των γνωστών αγνώστων, σε πολιτικά γραφεία, κόμματα, μέχρι και ξένες πρεσβείες που θεωρούνται με βάση το διεθνές δίκαιο ξένο έδαφος, έχουν ξεχειλίσει εδώ και καιρό το ποτήρι της ανομίας αλλά και της κυβερνητικής ανεπάρκειας που δεν έχει αποδεδειγμένα την πολιτική βούληση να βάλει τάξη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις διαρκείς μαφιόζικες εκτελέσεις και τις απαγωγές που λαμβάνουν χώρα συχνά πυκνά σε όλη την επικράτεια, από την Μακεδονία ως την Κρήτη.

Ένας από τους παράγοντες αύξησης της εγκληματικότητας, πέραν των γνωστών επιχειρημάτων της οικονομικής κρίσης, είναι και τα συγκεκριμένα νομοσχέδια της Δικαιοσύνης, ο περιβόητος νόμος Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών, με τον οποίον εκατοντάδες κακοποιοί έχουν απελευθερωθεί, έχοντας τελέσει στην πορεία σωρεία κακουργηματικών πράξεων, ληστεύοντας και τρομοκρατώντας ανενόχλητοι τους πολίτες.

Εκτός αυτού δεν πρέπει να λησμονούμε την απόσυρση των σχεδίων της κυβέρνησης για τις φυλακές τύπου Γ δηλαδή υψίστης ασφαλείας όσον αφορά πολύ επικίνδυνους κακοποιούς και εγκληματίες αλλά και την κατάργηση της ομάδας Δέλτα που θα συνεισέφερε τα μέγιστα όσον αφορά την περιφρούρηση αλλά και την προάσπιση της έννομης τάξης, καθώς αντιμετώπιζε αποτελεσματικά από το 2009 σημαντικά θέματα παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τους πολίτες και τις περιουσίες τους και να κατανοήσει ότι μία οργανωμένη κοινωνία λειτουργεί με κανόνες και σεβασμό στις ελευθερίες του καθενός, χωρίς βία και επιθέσεις.

Διαφορετικά, καταλήγουμε σε μία κοινωνία που διακατέχεται από μίσος, εντάσεις, έλλειψη αλληλεγγύης και απώλεια της αίσθησης του μέτρου προς πάσα κατεύθυνση που δεν προάγει μία ευνομούμενη πολιτεία.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός