Αντέχει η κυβέρνηση την εξυγίανση του ποδοσφαίρου;

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλάκις την κοινή γνώμη αλλά και πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν, είναι η διαχείριση του αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου στην χώρα μας, που αποτελεί την κορυφή των κοινωνικών και ομαδικών αθλημάτων παγκοσμίως.

Δυστυχώς η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολυεπίπεδη και υπαρκτή εδώ και δεκαετίες, χωρίς όμως να έχουν γίνει τα αποφασιστικά βήματα μέχρι στιγμής προς την εξυγίανση του αθλήματος.

Η ΝΔ ως νέα κυβέρνηση, έχει βάλει υποτίθεται ψηλά τον πήχη και είχε διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα ανομίας, καθώς ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η δημοκρατία εκβιάζεται.

Η πρόσφατη όμως απόφαση της κυβέρνησης μέσω μίας έκτακτης νομοθετικής πρωτοβουλίας, δημιούργησε αρκετό προβληματισμό, τόσο σε αρκετούς πολίτες όσο και στους ίδιους τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έρευνα της Επιτροπής Ποδοσφαίρου, βρέθηκε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δια του μεγαλομετόχου του, σχετίζεται μετοχικά και με την ομάδα της Ξάνθης παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία περί πολυιδιοκτησίας.

Έτσι η αθλητική δικαιοσύνη,αποφάσισε, ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που ισχύει και να υπάρξει υποβιβασμός των ομάδων που παρανόμησαν, αφαιρώντας τους το σχετικό πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος καθώς και τις έντονες αντιδράσεις που θα προκαλούσε η απόφαση στην Βόρεια Ελλάδα και τους οπαδούς της ιστορικής ομάδας του ΠΑΟΚ, θέλησε να μετριάσει τις αντιδράσεις και να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία που μεταβάλλει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και αλλάζει τις ποινές των ομάδων που παρανομούν.

Πρόκειται σίγουρα για μία σύνθετη κατάσταση που θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ισορροπήσει, ανάμεσα σε μία πολύ άσχημη συνέπεια και στο μη χείρον βέλτιστο όσον αφορά την τελική απόφαση.

Πέραν όμως από τις όποιες αντιδράσεις και τον όποιο διχασμό μπορεί να προκαλέσει μία απόφαση της δικαιοσύνης σε ένα άθλημα, δεν παύει να ισχύει η ανεξαρτησία του θεσμού που δεν επιδέχεται έξωθεν παρεμβάσεις και αλλαγή του όποιου νομικού ποινικού κώδικα.

Αν σε κάθε απόφαση της δικαιοσύνης, μεταβάλλονται οι ποινές λόγω των αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων, τότε σταδιακά στην χώρα και όχι μόνο στον αθλητισμό, θα εφαρμοστεί ο νόμος της ζούγκλας και του ισχυρού, καθώς θα φροντίζει από πριν ο έχων συγκεκριμένα συμφέροντα, να έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη με εμπρηστικές δηλώσεις, ώστε να αναγκάσει τους κυβερνώντες να επέμβουν συμβιβαστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο νόμος είναι νόμος και οφείλει να εφαρμόζεται από όλους, από όποια κοινωνική τάξη και αν προέρχονται, πολύ περισσότερο αν ανήκουν στον χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, που οφείλει η πολιτεία να δείχνει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία, στα απαιτούμενα μέτρα εξυγίανσης του αθλήματος, από την μάστιγα του παραγοντισμού και της ανομίας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός