Αντιμέτωπη με την προεκλογική ρητορεία της στο προσφυγικό βρίσκεται η κυβέρνηση

Του Γ. Λακόπουλου

Η πολιτική μετεγκατάστασης προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι σωστή.  Το πρόβλημα της είναι ότι  η ΝΔ είχε  ξεχάσει να την συμπεριλάβει στον προεκλογικό λόγο της.

Αντίθετα για άλλα πράγματα έκλειναν το μάτι και ο επικεφαλής της και οι πολιτευτές του. Και τώρα βρίσκουν απέναντί τους όσους τους ψηφίσαν. Έστιν ουν δίκης οφθαλμός.

Το περίεργο είναι ότι ενώ οι αντιδράσεις είναι εμφανώς αντικυβερνητικές έχουν την υποστήριξη, ή  την ανοχή, ορισμένων παραγόντων της ΝΔ, ακόμη και υπουργών, και μερίδας των φιλικών της ΜΜΕ.

Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση -αφού δεν μπορεί πλέον να επιστρατεύσει την προεκλογική ρητορεία της κατά του Σύριζα. Τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε ένα πρόβλημα που είναι από τη φύση του δύσκολο, αλλά όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ το αξιοποιούσε  ανεύθυνα για ψηφοθηρία.

Οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση προσφύγων εντείνονται και είναι προφανές ότι αυτοί που αντιδρούν μόνο οπαδοί της  προηγουμένης κυβέρνησης δεν είναι.

Από κουλτούρα και πολιτική αντίληψη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κάνουν αντιπολίτευση επί του θέματος, αλλά προσφέρονται να βοηθήσουν τις αρχές στην αποσυμφόρησης των νησιών. Αλλά το τέρας που εξέθρεψε η ΝΔ βγάζει δόντια σε πολλές περιοχές της χώρας και δαγκώνει την ίδια.

Τοπικοί  παράγοντες, δήμαρχοι που αναδείχθηκαν με τη σημαία της ΝΔ, πολιτευτές και βουλευτές της – αλλά και κυβερνητικά στελέχη -εξωθούν με το δημόσιο λόγο τους σ’ αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν φυσικά με την αστυνομία.

Η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να το αντιληφθεί και περιορίζεται σε αμήχανες παρεμβάσεις. Ο  υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος λέει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων» και  υπόσχεται πως «αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα».

Κουβέντες στο κενό.  Κανείς δεν μπορεί να ορίσει πόσοι  θα φτάσουν στην Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και  μετανάστες είναι αφελής, αν όχι επικίνδυνος. Ποια  θα είναι τα «επιπρόσθετα μέτρα» και πότε θα «χρειαστούν»;  Ούτε ο υπουργός ούτε κανείς άλλος έχει την απάντηση.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει  στην αλλαγή πορείας της κυβέρνησης και αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Οι αντιλήψεις με τις οποίες εμφανίσθηκε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση για το άσυλο, δεν οδηγούν σε λύση. Η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση είναι αυτοχειρία.

Συνιστά αστειότητα να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα δεν καταλαβαίνει και δεν κάνει η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο όταν δεν το κάνει γιατί θέλει να καλοπιάνει ακόμη τα μισαλλόδοξα ακροατήρια που η ίδια διαμόρφωσε προεκλογικά.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ενστερνίζεται και εφαρμόζει το δόγμα που διακήρυττε ο Άδωνις Γεωργιάδης ως αντιπρόεδρος της ΝΔ – δίκην αντίλαλου του Σαλβίνι: «Αν τους δυσκολέψουμε τη ζωή θα φύγουν».

Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο το ασπάζεται, αλλά και το προεκτείνει: αν τους στείλουμε μήνυμα ότι δεν τους δεχόμαστε, δεν θα έλθουν και αν έλθουν θα τους επαναπροωθήσουμε.

Προφανώς δεν μελέτησε την ευρωτουρκική συμφωνία που επικαλείται, η οποία δεν επιτρέπει αυτά που υπόσχεται να κάνει η κυβέρνηση κατ’ εφαρμογή της.

Παραβλέπει το διεθνές δίκαιο όταν ισχυρίζεται ότι θα παρεμποδίζει την είσοδο της με… περιπολίες στη θάλασσα, ή όσα υπονοεί ο Πέτσας.

Όταν ο Τσίπρας είπε «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα», υπονοώντας ότι δεν μπορεί να βάλεις φράχτη στη θάλασσα,όπως στη στεριά,  ο Μητσοτάκης το χλεύασε. Τώρα ας πάει να τα βάλει ο ίδιος.

Στο προσφυγικό η κυβέρνηση πληρώνει τα επίχειρα της πολιτικής της -παρά την κωλοτουμπα της, αφού της αρέσει ο όρος.