Iχσάν Αλή: Ένας μεγάλος Κύπριος

Του  Γιαννάκη Λ. Ομήρου*                                              

Σαράντα ένα χρόνια από το θάνατο του. Είναι χρέος όλων των Κυπρίων να θυμούνται τον Ιχσάν Αλή και να τιμούν την μνήμη του. Γιατί ήταν από τους λίγους Κύπριους που συνειδητοποίησε  έγκαιρα, ότι η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού προβλήματος δεν ήταν η πεπλανημένη ή και υποβολιμαία άποψη ότι εντοπιζόταν και οφειλόταν στην ύπαρξη διακοινοτικών διαφορών, αλλά σε υποδαύλιση τους από ξένα κέντρα, με στόχο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα οποία χωρίς κανένα δισταγμό, αναστολή και φόβο, κατονόμαζε. Τουρκία, Βρετανία και Ελλάδα μετά την εγκαθίδρυση της ξενοκίνητης χούντας των Αθηνών. Με ονομαστική αναφορά στον ολέθριο ρόλο κυπριακών παραγόντων. ΤΜΤ και ΕΟΚΑ Β.

Ξεπερνώντας εθνικιστικά σύνδρομα φυλετικής καταγωγής, καταδείκνυε την Άγκυρα, ως πηγή της συνωμοσίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και θλιβερό συνήγορο της την Βρετανία, της πάγιας δόλιας πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε».

Αλλά και την απεχθή χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, η οποία με τη συνεχή υπονόμευση του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού της Κύπρου και με την προδοσία του πραξικοπήματος, διαμόρφωσε τις συνθήκες για την τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Τί ήταν τελικά ο Ιχσάν Αλή; Ένας ρομαντικός πολιτικός, ένας ονειροπόλος κήρυκας της ειρηνικής συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ; Ένας αθεράπευτα ιδεαλιστής που πίστευε ατεκμηρίωτα, σε ένα ενωμένο κυπριακό λαό και κράτος;

Τίποτα από όλα αυτά. Ο Ιχσάν Αλή ήταν στην πραγματικότητα ένας ρεαλιστής πολιτικός, που πίστευε σε αρχές και αξίες. Που ανέλυε με σοφία τα ξένα συμφέροντα που απειλούσαν την Κύπρο. Παθιασμένος στην υπόθεση διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επικράτηση της ειρήνης, την αρμονική συμβίωση των κατοίκων της, μακριά από κηδεμονίες, ξένες εξαρτήσεις και επεμβάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε τολμούσε να αποκρούει και να απορρίπτει τη σύγχυση, ανάμεσα σε παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκύπριους και υποχωρήσεις προς την κατοχή.  Ακριβώς γιατί πίστευε ότι η αποδοχή των απαιτήσεων της κατοχικής Τουρκίας και της μόνιμης επικυριαρχίας της επί της Κύπρου, θα μονιμοποιούσαν και θα νομιμοποιούσαν μια οιονεί και διαρκή  κατοχική παρουσία και θα εξουδετέρωναν οριστικά το ρόλο κ αι την υπόσταση των Τουρκοκυπρίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα και μίσος από την Τουρκία και τα εξτρεμιστικά στοιχεία της Τ/Κ  κοινότητας αλλά και την καχυποψία των εθνικιστικών κύκλων στην Ε/Κ κοινότητα.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, μπορούμε να πιστοποιήσουμε τη μεγάλη αλήθεια. Ο Ιχσάν Αλή υπήρξε ένας μεγάλος Κύπριος πατριώτης που είχε την ικανότητα αλλά και την τόλμη να ξεπερνά φυλετικές προκαταλήψεις και σύνδρομα σωβινισμού και άρρωστου εθνικισμού και να οραματίζεται ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για το  σύνολο του Κυπριακού λαού.

Σημ: Σημείωση: Ο Ιχσάν Αλή, Τουρκοκύπριος πολιτικός και Σύμβουλος του Προέδρου Μακαρίου, πέθανε στις 7.11.1978

* Τέως Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων