Αντιπολίτευση και εκλογές

"Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς", τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά".
Του Μελέτη Ρεντούμη

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ και η αντίστοιχη συνέντευξη τύπου, σηματοδότησαν την λήξη της φετινής έκθεσης καθώς και την ανάδειξη της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, για όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Οι τοποθετήσεις βέβαια της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, θύμιζαν άλλες εποχές, όπου ο κάθε πολιτικός επισκεπτόταν την ΔΕΘ για να πλειοδοτήσει σε μέτρα και παροχές έναντι των υπολοίπων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να ζητήσει εκλογές, γιατί αν προκηρυχθούν θα τις χάσει με διαφορά με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οπότε αρέσκεται να επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι απλά προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού, προκαλώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα τολμήσει η κυβέρνηση να το πράξει.

Άρα ακόμη και όταν βρίσκεται πολύ πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ από το κυβερνόν κόμμα, η στρατηγική του παραμένει θολή, καθώς δεν έχει καταφέρει ούτε να συσπειρώσει επαρκώς το κόμμα, αλλά ούτε και να δώσει τα απαραίτητα επιχειρήματα στην αγορά ότι μπορεί κάτι να αλλάξει σε περίπτωση δικής του διακυβέρνησης.

Η στείρα κριτική που είδαμε στην συνέντευξη τύπου, τόσο για τις γονικές παροχές και μεταβιβάσεις, για τον κατώτατο μισθό, για τις ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως για τα στοιχεία της πανδημίας, δημιουργούν περισσότερο ασάφεια για το στίγμα του κόμματος, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε θέσεις του ΚΚΕ για τον κρατικό παρεμβατισμό και την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, παρά μία σίγουρη στάση για την αντιπολιτευτική τακτική που πρέπει να τηρεί ένα κόμμα, που επιδιώκει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας.

Είναι δεδομένο, πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την εξάντληση της τετραετίας με βάση την συνταγματική εντολή που έχει λάβει, κάτι που φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιλά διαρκώς για διπλές εκλογές.

Το μόνο μέλημα λοιπόν αυτή την στιγμή της αντιπολίτευσης, είναι πως θα εμποδίσει την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας και πώς θα καταφέρει βάσει της απλής αναλογικής να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση όπως το αναφέρει, χωρίς μάλιστα να αποκλείει επί της ουσίας κανένα κόμμα, αρκεί αυτά να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να φράξουν τον δρόμο της ΝΔ προς την εξουσία.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως ενώ η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αναχαίτισης της πανδημίας και ανάκαμψης της οικονομίας, αντί η αντιπολίτευση να κάνει γόνιμες προτάσεις που θα δίνουν βιώσιμες και κοστολογημένες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, αυτό που επικρατεί τελικά είναι ο τακτικισμός, ο καιροσκοπισμός και η έλλειψη προοπτικής, με μόνο στόχο την κατάκτηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. 

Είναι καιρός λοιπόν να υπάρξει μία ευρεία συναίνεση στα μείζονα ζητήματα του τόπου, για να βρεθούν άμεσα λύσεις σε θέματα όπως η ανάπτυξη, η ανεργία και το σύστημα υγείας στην χώρα μας, ενώ τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τα μικρότερα κόμματα, οφείλουν να κατανοήσουν τον συνταγματικό τους ρόλο, που είναι πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των Ελλήνων πολιτών από την παρατεταμένη κρίση που ζούμε.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός