Αντόνιο Κόστα: Υπόδειγμα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Την περασμένη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σε εκδήλωση «προς τιμήν» ενός προκατόχου του από… αντίπαλο κόμμα, του οποίου η θητεία βαρύνεται με το μεγαλύτερο όργιο διαφθοράς στη μεταπολεμική Ελλάδα.

«Όχι» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε αν είχε σκεφθεί την παραίτηση, λόγω του – αναγνωρισμένου και από τον ίδιο – σκανδάλου των υποκλοπών.

Η ελληνική αντικατασκοπεία, της οποίας είχε την εποπτεία, παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους του, υπουργούς του, την ηγεσία του στρατεύματος και δημοσιογράφους.

Αλλά αυτό δεν συνιστά ψόγο για τον ίδιο και λόγο παραίτησης.

Δεν αποτελεί έγκλημα, ώστε να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη, παραιτούμενος – αφού τον αφορά προσωπικά. Αντί να… ερευνά ο ίδιος τον εαυτό του!

Να αρνείται πληροφορίες στο πιο αντιπροσωπευτικό ευρωπαϊκό όργανο, που παρενέβη στην έρευνα

Να εξευτελίζει τη Βουλή και τον πρόεδρό της, όταν – ερωτηθείς ενώπιον ενωπίω, από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί παρακολουθούσε, εκτός από τον Ανδρουλάκη, τον υπουργό Χατζηδάκη και τον στρατηγό Φλώρο -… διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε.

Λίγα χρόνια νωρίτερα στελέχη του – και το κόμμα του στη Βουλή – με την προσωπική του κάλυψη στοχοποίησαν, με ελεεινές συμπεριφορές, την εισαγγελέα Τουλουπάκη, επειδή ερευνούσε καταγγελίες για συμμετοχή πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis.

Την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος Πρωθυπουργός παρέστη σε εκδήλωση «προς τιμήν» ενός προκατόχου του από… αντίπαλο κόμμα, του οποίου η θητεία βαρύνεται με το μεγαλύτερο όργιο διαφθοράς στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Με υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα, υποταγή της πολιτικής στην εξουσία των ΜΜΕ και του χρήματος και την παράδοση διωκόμενου στους διώκτες του.

Με το χειρότερο ιστορικό για Πρωθυπουργό: υπουργοί του μπαινόβγαιναν στις φυλακές και ο αυτουργός ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, έστελνε – αποδεδειγμένα – λεφτά στο κόμμα του.

Ενώ μια μερίδα των ΜΜΕ προσπαθεί αυτές τις μέρες να καθαγιάσει τον απωθητικό άξονα Σημίτη – Μητσοτάκη – που πλαισιώνουν πρόσωπα με ποικίλες επιβαρύνσεις και συμπεριφορές εξαχρείωσης της πολιτικής – ήλθε μια πληροφορία από μια ευρωπαϊκή χώρα, περίπου ισοδύναμης με την Ελλάδα.

-Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, υπέβαλε την παραίτηση του, με λιτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

-«Με εξέπληξε η πληροφορία από το γραφείο του Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ότι έχει ήδη κινηθεί, ή θα κινηθεί, ποινική δίωξη εναντίον μου».

Κανείς στη χώρα του δεν αμφιβάλει ότι δεν γνώριζε πως ο Ντογιάκος της διενεργούσε έρευνα για τον ίδιο προσωπικά.

-«Κατανοώ ότι η αξιοπρέπεια των καθηκόντων του Πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή διαγωγή του και ακόμη λιγότερο με την υποψία διάπραξης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης και υπέβαλα την παραίτησή μου».

Ελλάδα- Πορτογαλία. Μόλις τέσσερις ώρες απόσταση με το αεροπλάνο. Αλλά αιώνες με το μέτρο της πολιτικής ηθικής, της αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου και της λειτουργίας των θεσμών τους.

Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει για τον Κόστα η πορτογαλική Δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο όμως ότι θα το κάνει απρόσκοπτα.

Ακριβώς γιατί η στάση του υπήρξε υποδειγματική.

Πόσοι μπορούν να πουν το ίδιο για την Ελλάδα του Σημίτη και του Μητσοτάκη;

ΥΓ. Για να μην ξεχνιόμαστε: και του Τσίπρα, στην περίπτωση της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του κόμματός του, υπουργού του με δικαστική καταδίκη σε βάρος του.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR