Αντ. Κοτσακάς: “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ”

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδάκη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να “ΠΑΣΟΚοποιηθεί”, η προσπάθεια που γίνεται είναι να “ΣΥΡΙΖοποιηθεί” η βάση του ΚΙΝΑΛ», δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εύκολο δεν είναι, είναι σύνθετο εγχείρημα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ, γιατί αν γίνει ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένα από τα κλασικά κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που έχει καταρρεύσει. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», εξήγησε ο κ. Κοτσακάς.

«Όχι με οργανωτικούς όρους η συγκρότηση του μετώπου»

Διευκρίνισε, δε, ότι «οι όροι δεν μπορεί να είναι οργανωτικοί, γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι ΣΥΡΙΖΑ», και «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αυτή την προσπάθεια για να εγγράψει μέλη, για να εντάξει πολίτες οργανικά στις τάξεις του». «Το βασικό», συνέχισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι εάν συμφωνούμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μεγάλου προοδευτικού δημοκρατικού αριστερού κοινωνικού μετώπου και όχι πολιτικού μετώπου» και «σε ένα τέτοιο μέτωπο που έχει ως βασικό πρόγραμμα και στόχευση να ανακόψει τη συντηρητική παλινόρθωση, έχουν θέση πολλοί -μέχρι και της παρυφές της Δεξιάς- εφόσον ασπάζονται αυτή τη στόχευση».

«Οδηγούμαστε σε έναν νέο κοινωνικό διπολισμό»

Σχετικά με το ιδεολογικό διακύβευμα της προσπάθειας για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου σημείωσε: «Πιστεύω βαθιά ότι η χώρα μας -όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Ευρώπη- θα οδηγηθεί πάρα πολύ σύντομα από τον πολιτικό δικομματισμό που ζήσαμε τις περασμένες δεκαετίες σε έναν νέο κοινωνικό διπολισμό, δηλαδή θα συσπειρωθούν οι κοινωνικές δυνάμεις και όχι τα κόμματα, σε δύο λογικές: Η μία λογική είναι να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος, να διευρύνουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, μία λογική που είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική και αξιακή. Και θα υπάρχει και ένας άλλος πόλος με τα γνωστά “αφήστε την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα και μην παρεμβαίνετε”, νεοφιλελευθερισμός σκληρός, με αποχρώσεις άκρας Δεξιάς».

«Βασικός πυλώνας του εγχειρήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Η προσπάθεια αυτή», συνέχισε ο κ. Κοτσακάς, «στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον βασικό πυλώνα, δεν έχει στόχευση στο ηγετικό επίπεδο, έχει στόχευση στο μεσαίο και χαμηλό στελεχιακό δυναμικό, έχει στόχευση κυρίως στους ενεργούς δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες» και «πράγματι υπάρχει μεγάλη διάθεση σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι λένε “ δεν θέλω να ενταχθώ στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να γίνω μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ”, όμως σε ένα κοινωνικό μέτωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά, για να ανακόψουμε την ακροδεξιά επέλαση, να προασπίσουμε το κοινωνικό κράτος, σε μια τέτοια πρωτοβουλία είναι μέσα, αυτό υπάρχει».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διεργασία», εξήγησε και υπενθύμισε: «Έγινε μια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής σχετικά πρόσφατα, μία αντίστοιχη εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης, μια αντίστοιχη στην Πάτρα, όπου εκεί φαίνεται ότι κάποιοι πολίτες, που δεν είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνουν μια πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση προοδευτικού κοινωνικού μετώπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται πουθενά και σε αυτές τις συγκεντρώσεις υπάρχει κοσμοπλημμύρα. Αυτή η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει διεργασίες βάσης».

«Προγραμματικά χαρακτηριστικά στον νέο προοδευτικό κοινωνικό πόλο»

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την πορεία έχουμε χαράξει και βέβαια η διεύρυνση αυτή δεν είναι μονοσήμαντη προς την Κεντροαριστερά, γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες -για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες- οι οποίοι μπορεί να είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυο-τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά σήμερα, ενώ δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη Δεξιά, δεν είναι -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- ακόμη έτοιμοι να ξαναψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αυτός ο πόλος που πάει να διαμορφωθεί, αυτό το ευρύ κοινωνικό δημοκρατικό μέτωπο, πρέπει να έχει προγραμματικά χαρακτηριστικά. Εμείς δεν θα πάμε με κραυγές και τυμπανοκρουσίες να πλειοδοτήσουμε σε λογικές πόλωσης, απλώς στους προγραμματικούς άξονες που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν οι πολίτες να τοποθετηθούν», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, τόσο από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε η υπουργοποίηση των κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα, ως σηματοδότηση της προσπάθειας δημιουργίας ευρύτερου προοδευτικού μετώπου ο κ. Κοτσακάς παρατήρησε ότι για το κυβερνητικό σχήμα «οι επιλογές είναι συνταγματικά δικαίωμα του πρωθυπουργού». «Έχω ζήσει εκατοντάδες ανασχηματισμούς, δεν θυμάμαι κανέναν ανασχηματισμό, όταν πρόκειται να κάνεις επιλογές προσώπων, που να μην έχει και παρενέργειες και αρνητικές κριτικές. Πάντα όταν επιλέγεις ανθρώπους, θα υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν συμμερίζονται την άποψή σου».

Σχετικά με την κριτική που είχαν ασκήσει πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ τα προερχόμενα από το ΚΙΝΑΛ νέα μέλη της κυβέρνησης σημείωσε: «Όταν είσαι στέλεχος -και μάλιστα προβεβλημένο- ενός κόμματος είσαι υποχρεωμένος να υπηρετείς τη γραμμή του κόμματος […] Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι άσκησαν κριτική στο πρόσφατο παρελθόν, αυτή τη στιγμή μετακινούνται οι ίδιοι προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τι να κάνουμε τώρα; Όλοι στη διαδρομή μας έχουμε κάνει και λάθη, αλλά όταν είσαι στέλεχος ενός κόμματος δεν μπορείς παρά να υπηρετείς την πολιτική γραμμή αυτού του κόμματος. Ήταν στελέχη του ΚΙΝΑΛ, υπηρέτησαν σε κάποια φάση τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ».

ΑΠΕ ΜΠΕ