FRESH

ΑΟΖ Κύπρου: Τα γεωτρύπανα μαζί με φυσικό αέριο θα βγάλουν και αίμα;

Του Νίκου Γαλάτη

«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Ο διάλογος του καπετάνιου του ιταλικού γεωτρύπανου SAIPEM 12000 με τον καπετάνιο του τουρκικού πολεμικού πλοίου το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, όταν παρολίγο να συγκρουστούν, τέλειωσε με τη φράση του «εντάξει αλλάζω τη ρότα μου». Το γεωτρύπανο απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο  για να προστατεύσει το Saipem 12000 να φτάσει στον στόχο «Σουπιά» καθώς σχημάτισαν τείχος. Μερικά χιλιόμετρα από τη Σουπιά «η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» έχει αδειοδοτήσει οικόπεδο στο οποίο θα πραγματοποιήσει γεώτρηση σύντομα η τουρκική εταιρεία TPAO».

Από το 2009 όταν η Noble άρχισε να δραστηριοποιείται στο οικόπεδο 12 και στο κοίτασμα Αφροδίτη, πότε με το Barbaros πότε με φρεγάτες κι αντιτορπιλικά, η Τουρκία αμφισβητεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει ΑΟΖ. Θεωρεί ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επικρατεί καθεστώς ανοικτής θάλασσας και αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα ελεύθερης πλεύσης.

Την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL στο στόχο «Καλυψώ» του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Μίλησε για «εκτεταμένη ποσότητα… εξαιρετικής ποιότητας φυσικού αερίου», με την ΕΝΙ να κάνει από την πλευρά της λόγο για έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ή και περισσότερα. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας βρέθηκαν «ξαφνικά» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας από τουρκικά σκάφη αλλά και του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά τον Ιανουάριο ξεπέρασαν τις  353, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016. Ήταν η ώρα για ένα διεμβολισμό πλοίου στα Ίμια και για σκληρές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας:

«Ό,τι είναι για την Τουρκία το Άφριν, το ίδιο είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος” δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Η  δική τους παλικαριά είναι μέχρι να δουν τον τον τουρκικό στρατό”.  Να μην νομίζουν ότι διαφεύγει της προσοχής μας η έρευνα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις βραχονησίδες του Αιγαίου. Προειδοποιούμε από εδώ αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος λογαριασμούς. Όπως χαλάσαμε με την Επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη και τώρα με την Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας τα σχέδια εκείνων που κάνουν λάθος λογαριασμούς στα νότια σύνορά μας θα χαλάσουμε και τα σχέδια εκείνων. “Συνιστούμε στις ξένες εταιρείες που κάνουν δραστηριότητες στα ανοιχτά της Κύπρου να μην γίνονται εργαλείο της σε υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια και τη δύναμή τους».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι εταιρείες πρέπει να μιλήσουν και με τους Τουρκοκυπρίους» δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», Κουντρέτ Οζερσάι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους και θα πρέπει να μιλήσει και μαζί τους για το διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.  Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες. Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους, είτε σε περίπτωση που επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό είτε όχι».

Στο μεταξύ η ελληνική πλευρά φαίνεται να ενισχύσει την κυπριακή άμυνα. Η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή» στις περιοχές του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, έγινε καθώς την παρακολουθούσε διακριτικά η τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός»που προσέγγισε αρκετά κοντά στον Κάβο Ντόρο, αλλά πηγές του Πενταγώνου και του Πολεμικού Ναυτικού τόνιζαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικό πλοίο παρακολουθεί ελληνική άσκηση, ούτε η πρώτη φορά που περνά σε κοντινή απόσταση από τον Κάβο Ντόρο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έτοιμος να επιστρέψει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα με δυο προϋποθέσεις: τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών ενεργειών και την απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Κυπριακή Δημοκρατία στην κρίση που προκαλεί η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δημιουργεί νέα θετικά δεδομένα στις σχέσεις των δυο χωρών, γεγονός που θα φανεί προσεχώς. Οι παρεμβάσεις του Παρισιού, όπως και η αποφασιστικότητά του, έχουν διασφαλίσει εν πρώτοις ότι η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 πραγματοποιήθηκε χωρίς η Τουρκία να αντιδράσει όπως έπραξε με το τεμάχιο 3».

Η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne» πέρασε  ανεμπόδιστα από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι περιορίστηκαν σε διαμαρτυρία. Την ίδια στιγμή, και ενώ το γεωτρύπανο της ENI αποχωρούσε από την Κυπριακή ΑΟΖ οι Ειδικές Δυνάμεις της Κύπρου ετοιμάζονταν για όλα τα ενδεχόμενα σε μία άσκηση που έγινε με αφορμή την τελετή απονομής του Πράσινου Μπερέ σε Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς της 2017Β΄ ΕΣΣΟ και στις πρώτες γυναίκες Συμβασιούχους Οπλίτες των Δυνάμεων Καταδρομών.

 Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο  προσπαθεί μέσα από ένα πολύπλοκο πανέξυπνο σχέδιο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) να «σύρει» στην κυριολεξία την Κύπρο  στο τραπέζι των συνομιλιών,  «νομιμοποιώντας» αρχικά τις τουρκικές προκλήσεις διεθνώς και στην συνέχεια εφόσον επιδειχθεί « χαλαρή στάση» από την ελληνοκυπριακή πλευρά  να οδηγηθούμε  σε νέα τετελεσμένα ακόμη και στρατιωτικού τύπου μετά από κάποιο σκηνοθετημένο «επεισόδιο».

Στο μεταξύ στο θαλάσσιο τεμάχιο 8, πραγματοποιούνται την ίδια περίοδο  εξειδικευμένες γεωλογικές έρευνες από τα ειδικά επιστημονικά σκάφη DP Cirrus με σημαία Ιταλίας και Topaz Resolve με σημαία Ρωσίας . Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης θα μιλήσει για κάποιες ενέργειες και τακτικές Λευκωσίας και Αθηνών οι οποίες πλέον θέλουν αναθεώρηση καθώς δεν αποδίδουν πλέον τα ανεμενόμενα, αναφορικά με την διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας κατά την διεξαγωγή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Φαίνεται πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί, όπως είπε, δεν γίνονται αυθαίρετα, με αποκλειστικό στόχο να μπλοκάρουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, αλλά αντιθέτως, σχετίζονται με την πρόθεση αποκλεισμού των διαδρομών έλευσης του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο,κίνηση που εξυπηρετεί βέβαια στο μέγιστο και τα ρωσικά συμφέροντα, που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δει την Ε.Ε. να απεξαρτάται από τον ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για μια περιοχή σε πεδίο ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας (στην Πάφο μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης), όπως αναφέρει η «Μιλλιέτ». Δεύτερη NAVTEX εκδόθηκε σε ένα πεδίο 25 χμ νοτίως της Κρήτης. Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος «Maria S. Merian» που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας ζήτησε άδεια από …Τουρκία για να κάνει έρευνα σε αυτή την περιοχή.

Χθες ο υπερκινητικός Αμερικάνος πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία των ναυτικών της δυνάμεων για την παρενόχληση της Κύπρου στην εξερεύνηση των ενεργειών της κοιτασμάτων κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ελληνίδες που ασχολούνται στον χώρο της ενέργειας. Αναφέρθηκε  στον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ, ο οποίος συνίσταται, όπως είπε, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, που δίνει ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης, ο κ. Πάιατ εξήρε την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διαδραματίσει η Ελλάδα σταθεροποιητικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια, κάνοντας ειδική αναφορά στους αγωγούς TAP και IBG.

Φαίνεται πως οι διερευνητικές επισκέψεις Αμερικανών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας, έχουν ολοκληρωθεί αφότου ο Αμερικανός πρέσβης άρχισε να μιλά για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή». Στο μεταξύ αναμένεται να φθάσουν στη Λεμεσό δύο ερευνητικά σκάφη, που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για την συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, θα επιλέξουν δυο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το φθινόπωρο.

«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και η ανάγκη δεν είναι άμεση. Βρισκόμαστε λίγο πριν μια νέα ανάσταση. Αφού συσκεφθούμε με τη στρατιωτική ηγεσία και κληθεί ο λαός με φύλλα πορείας, θα σπεύσουμε με πρώτο εμένα» θα δηλώσει ο Ερντογάν. Ανέβασε στην εξέδρα ένα εξάχρονο κοριτσάκι, που το είχαν ντύσει με στρατιωτική στολή και τον μπορντό μπερέ των ειδικών δυνάμεων.

Το παιδί έβαλε τα κλάματα. «Αυτοί που φορούν μπορντό μπερέ δεν κλαίνε!» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Έχει τη σημαία στην τσέπη της. Πρώτα ο θεός, θα καλυφθεί με τη σημαία όταν γίνει μάρτυρας. Είναι έτοιμη για όλα, δεν είναι;».