Απλά μαθήματα πολιτικής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γράφει ο  Σχολαστικός

Από λάθος σε λάθος προχωράει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Μετά την ανεξήγητη στροφή του προς το αίτημα των άμεσων εκλογών  καταφεύγει σε μια ανεξήγητη για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης  ρητορική. Π.χ.  η φράση ‘αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό’  που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη που έδωσε εκτός της χώρας.

Κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι για τους πολιτικούς που κινούνται στο επίπεδο που ορίζει η ιδιότητα του υπάρχουν κάποιοι απαραβίαστοι κανόνες. Για παράδειγμα μπορεί να είναι όσο σκληρός θέλει  απέναντι στην κυβέρνηση, μπορεί να ζητάει εκλογές  να ασκεί  οποιαδήποτε κριτική. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ορολογία που δεν αρμόζει το  ρόλο του.

Τη χώρα δεν την κυβερνήσει καμιά ‘παρέα’. Την κυβερνάει ένα κόμμα που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές οι οποίες έγιναν με όλες τις  δημοκρατικές εγγυήσεις.  Αν κατά τη  γνώμη του η κυβέρνηση που σχημάτιζε αυτό το κόμμα απέτυχε και πρέπει να προσφύγει  εκ νέου σε εκλογές είναι  άλλο θέμα και προφανώς είναι δικαίωμα του να το ζητάει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν  μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλεί την κυβέρνηση ‘παρέα που κυβερνάει’.

Είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Όπως νόμιμη κυβέρνηση και όχι  παρέα θα είναι και η δική του αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ένας πολίτης ή ένας δημοσιογράφος  μπορεί να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο και πολλοί το κάνουν. Ο αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος όμως δεν  μπορεί. Οφείλει να τηρεί κάποια προσχήματα  που διασφαλίζουν ότι το πολιτικό σύστημα θα λειτουργεί με κανόνες, ανεξάρτητα από τον κύκλο εναλλαγής κομμάτων στην εξουσία.