Απλά μαθήματα συνταγματικής τάξης: Η Προεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι μέλος της κυβέρνησης

Του Γ. Λακόπουλου

Σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα της Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται να έχει μειωθεί κατά δέκα μονάδες σε ένα μήνα και να πλησιάζει πλέον στο όριο της μη αποδοχής από την πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση κινείται μακριά από τα ποσοστά γενικής αποδοχής που συγκέντρωναν σταθερά οι τρεις τελευταίοι προκάτοχοι της.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρά την καθημερινή εμφάνισή της στα ΜΜΕ -για την οποία έχει προσλάβει και άμισθη ειδική σύμβουλο, πέραν των αρμοδίων υπηρεσιών της Προεδρίας- δείχνει να μην καταφέρνει -ακόμη τουλάχιστον- να διερμηνεύσει τα αισθήματα του ελληνικού λαού και να εξασφαλίσει την ευρεία συμπάθειά του.

Άλλωστε είναι φανερό ότι τελεί υπό περιορισμό από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και ειδικά τα ελληνοτουρκικά, στα οποία οι αναφορές της χαρακτηρίζονται ως ανούσιες  ή προβληματικές.

Ο βασικότερος λόγος όμως είναι ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρότι νομικός δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν  είναι…. μέλος της κυβέρνησης

Η θεματολογία που επιλέγει και η οπτική γωνία από την οποία θίγει τα θέματα της, ταιριάζει περισσότερο σε υπουργό και όχι σε αρχηγό του κράτους.

Αυτή η εικόνα ενισχύθηκε από ένα εντυπωσιακό περιστατικό. Η πρόεδρος με τον σύντροφο της εμφανίσθηκε σε δείπνο με το ζεύγος Μητσοτάκη.

Για όποιον δεν κατάλαβε: μόλις λίγα 24ωρα μετά την επίσημη συνάντηση τους η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συναντήθηκαν εκ νέου ως… παρέα.

Δεν ξέρουμε αν είναι φίλοι από παλιά, ή έστω αν τώρα αρχίζουν να αναπτύσσουν προσωπικές σχέσεις. Αλλά το θέαμα δεν ήταν καθόλου συμβατό με τους ρόλους τους.

Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος δεν μπορεί να εμφανίζεται σε ιδιωτικού τύπου κοινωνικές εκδηλώσεις με τον Πρωθυπουργό και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

Αν επιλέγει αυτό το μοντέλο επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει το κάνει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δεν νοείται να δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται πιο κοντά στον Πρωθυπουργό και αρχηγό της ΝΔ, παρά στον αρχηγό της  αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ- ή στα άλλα κόμματα.

Η Πρόεδρος δεν μπορεί να επιτρέπει συνειρμούς που τη φέρνουν φιλικά διακείμενη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεν νοείται η δημόσια οικογενειακή οικειότητα, καθώς οι ρόλοι Προέδρου και Πρωθυπουργού είναι επ’ ακριβώς προσδιορισμένοι και υπόκεινται στο πρωτόκολλο που ορίζει τη δημόσια παρουσία τους.

Αν η Σακελλαροπούλου εθίσει την κοινή γνώμη στην ταύτισή της με τον Μητσοτάκη-ή οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό-, θα εκληφθεί ως στοιχείο που δεν συνάδει με το Πολίτευμα και φυσικά θα επιβαρύνει περαιτέρω τη  δημόσια παρουσία της.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να είναι φίλοι. Με τον Πρωθυπουργό όμως ποτέ. Δεν μπορούν να εμφανίζονται ως ανέμελη συντροφιά στις ταβέρνες, δεν μπορούν να κάνουν διακοπές μαζί, δεν μπορούν να ανταλλάσσουν οικογενειακές επισκέψεις.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα προσφέρει κακή υπηρεσία στο αξίωμά της αν δεν προσέξει τους τύπους στο δημόσιο χώρο κατά της  άσκησης των καθηκόντων της.

Το ίδιο ισχύει και στη διεύθυνση των υπηρεσιών της  Προεδρίας. Ήδη εντός του Προεδρικού Μεγάρου -που είναι και η επίσημη κατοικία της-  το κλίμα στους θεσμικούς συνεργάτες της είναι βαρύ,  λόγω κάποιων επιλογών της που επηρεάζουν άνισα την τρέχουσα υπηρεσιακή δραστηριότητα.

Στην πολιτική και στη δημόσια διοίκηση τα μέλη των οικογενειών όσων ασκούν εξουσία μπορούν να μετέχουν μόνο εφόσον έχουν επίσημο και υπεύθυνο ρόλο για τον οποίο και λογοδοτούν.  Στην ηγεσία του κράτους βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η πολιτειακή ιεραρχία στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι ιερή και οι φορείς των αξιωμάτων της πρέπει να μην παραβιάζουν την ουσία των ρόλων τους και να τηρούν με θρησκευτική προσήλωση τους τύπους. Ας μην  επιστρέψουμε στα καλά των Σαρτζετάκηδων.