Αυτοδύναμη κυβέρνηση Τσίπρα; Ένα αρκετά σοβαρό ενδεχόμενο

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Για τους ψύχραιμους πολιτικούς παρατηρητές, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό από πολλές πλευρές. Οσο ενδεχόμενο είναι στις 21 Μαΐου να πάρει την πρώτη θέση η ΝΔ, άλλο τόσο είναι να την πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα από τις, σοβαρές ή όχι, προσπάθειες πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος, με δημοσκοπικά και άλλα στοιχεία, η κάλπη εξακολουθεί να είναι «γκαστρωμένη», όπως έλεγαν παλιά: κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πόσα κόμματα θα βρίσκονται τελικά στη Βουλή, πόσους βουλευτές θα έχουν και με ποια σειρά εκλογής.

Οσοι μάλιστα σπεύδουν να προεξοφλήσουν ποιο θα είναι το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα -ακόμη και ποιο θα είναι το τρίτο ή το τέταρτο- με βάση τις δημοσκοπικές ανακοινώσεις μάλλον βιάζονται.

Ηδη αυτού του είδους οι προβλέψεις βρίσκονται σε πορεία ανατροπής, αν συγκριθούν με τον περασμένο χρόνο. Εκεί που έβρισκαν –με τον τρόπο τους– διαφορές 15 μονάδων, τώρα πλέον βρίσκουν μόλις τέσσερις ή λιγότερες. Και οι ενδείξεις για επιστροφή στον Μάιο του 2012 δεν λείπουν.

Η τραγωδία των Τεμπών – της οποίας ο απόηχος δεν έχει σβήσει, όπως νομίζουν μερικοί, επειδή τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την ξέχασαν- άνοιξε το καπάκι και φάνηκε ότι στο καζάνι τα πράγματα βράζουν με τον δικό τους ρυθμό.

Αυτό δεν σταμάτησε επειδή η «ακομμάτιστη» επιτροπή του Μητσοτάκη έβγαλε ένα ανώδυνο πόρισμα, ο Ντογιάκος ξέχασε το επείγον της έρευνας -όπως και της έρευνας για τις υποκλοπές- και ο Καραμανλής του Αχιλλέα, έκλεισε την περίοδο «ανάληψης της ευθύνης» και θέλει να ξαναβγεί βουλευτής.

Για τους ψύχραιμους πολιτικούς παρατηρητές, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό από πολλές πλευρές. Οσο ενδεχόμενο είναι στις 21 Μαΐου να πάρει την πρώτη θέση η ΝΔ, άλλο τόσο είναι να την πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης έχει το μειονέκτημα της κυβερνητικής φθοράς και την ιδιαιτερότητα ότι είναι αρχηγός του κόμματός του, αλλά δεν θεωρείται και ηγέτης της παράταξης. Αντίθετα ο Τσίπρας μετέχει στις εκλογές ως φυσικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, που συσπειρώνεται στον άξονα Αριστερά- Κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στα μειονεκτήματά του απλώς πολιτικά λάθη και πάντως το κόμμα του δεν έκλεβε. Ο αντίπαλος του βαρύνεται με σκάνδαλα και είναι εκτεθειμένος σε πολλά μέτωπα.

Οσο πλησιάζουμε προς την κάλπη οι δημόσιες εμφανίσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, τα προγράμματά τους και το πολιτικό προσωπικό που τους περιβάλει κάνουν την πλάστιγγα γέρνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο η σύγκριση μεταξύ τους σε προσωπικό επίπεδο, είναι καταλυτική υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την παρεμβολή του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στους δυο μονομάχους, είναι φανερό ότι η ρητορική του Ν. Ανδρουλάκη για «τρίτο πρόσωπο» στην πρωθυπουργία -και τα λοιπά ανέκδοτα με τα οποία διανθίζει την αλαλούμ προεκλογική παρουσία του- αποδυναμώνεται και μετεκλογικά δεν θα υπάρχει. Ιδίως αν το ποσοστό του ανοίξει την όρεξη στον Γ. Παπανδρέου και τον Λοβέρδο να ξαναμοιραστεί η τράπουλα.

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την πρώτη θέση, η αδυναμία του να συνεννοηθεί με το ΠΑΣΟΚ μάλλον διευκολύνει τον Τσίπρα. Η άμεση προσφυγή στις επόμενες εκλογές, με την δυναμική του πρώτου κόμματος πλέον, και με το μπόι όλων των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής μετρημένο, θα δίνει σε νέες συνθήκες με τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος εντελώς διαφορετικές.

Κάποιοι -μεταξύ τους και ο Μητσοτάκης- κάνουν το λάθος να προβάλουν τις δεύτερες εκλογές ως συνέχεια των πρώτων. Προφανώς δεν είναι. Πρόκειται για νέες εκλογές, με εκ νέου προκήρυξη και όλα πλέον μπορούν επαναδιατυπωθούν εξ αρχής. Από τα ψηφοδέλτια, ως των αριθμό των κόμματων που θα μετέχουν.

Μπορεί ακόμη και να αλλάξει η ηγεσία τους και αυτό αποκτά ενδιαφέρον στην περίπτωση της ΝΔ. Το μέγεθος της ήττας του Μητσοτάκη- ακόμη και μια πολύ χαμηλή επίδοση, ακόμη και αν είναι πρώτο κόμμα-, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια αυτό που ήδη διακινείται στα κομματικά παρασκήνια: να πάει η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές με άλλον επικεφαλής.

Ηδη έκαναν την εμφάνιση τους οι ενδιαφερόμενοι: ο Νίκος Δένδιας και Αδωνις Γεωργιάδης, παρότι το διαψεύδει. Σ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολέψει, καθώς ο νέος αντίπαλος δεν θα έχει τις αμαρτίες του προηγουμένου. Αλλά μπορεί και να διευκολυνθεί εφόσον – όπως δείχνει να προετοιμάζεται- ο ηττημένος Μητσοτάκης θα διασπάσει τη ΝΔ, αν του πάρουν την ηγεσία.

Είναι σημαντικό ότι τις δεύτερες εκλογές θα διενεργήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό λειτουργό, και μέλη της πρόσωπα που δεν θα έχουν τη φαύλη συμπεριφορά των σημερινών υπουργών. Για τη ΝΔ , αυτό είναι ήδη εφιάλτης – μη ή χωρίς τον Μητσοτάκη.

Σ αυτό το πλαίσιο και το νέο εκλογικό σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ ως νικητής των πρώτων εκλογών, μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ακριβώς για τους ίδιους λογούς που ισχυρίζεται ο Μητσοτάκης ότι την επιδιώκει- ή και θα την πετύχει. Και τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τον Τσίπρα.

Όλα αυτά είναι εξελίξεις που μπορούν να πιθανολογηθούν στον ένα η στον άλλο βαθμό. Ο πρώτος που το γνωρίζει και το τρέμει είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι αυτό σε κάθε δημόσια εμφάνιση του λέει ότι γι αυτόν οι εκλογές που έχουν σημασία είναι αυτές που θα γίνουν τις 21 Μάιου με την απλή αναλογική, επειδή «θα δείξουν ποιος θα κυβερνήσει». Είναι από τις λίγες φορές που έχει δίκιο.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR