Γιάννης Ραγκούσης: Μαθήματα

Του Γ. Λακόπουλου

 Απέφερε κάτι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του το  εγχείρημα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ; Ναι. Πέντε- έξι  από το πρώην ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή τέσσερις. Μεταξύ μας τώρα: τρεις. Για είμαστε ειλικρινείς: Δύο. Τελικά τον εξής έναν: Τον Γιάννη Ραγκούση.

Ο παλιός ΠΑΣΠίτης που έγινε απροσδόκητα υπουργός του Γ. Παπανδρέου έφυγε από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας τον  πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο για τη «Λίστα Λαγκάρντ». Για την οποία πλήρωσε τελικά μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τελικά βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και προσαρμόσθηκε σύντομα στο νέο κομματικό περιβάλλον: βγήκε με άνεση βουλευτής και ανέλαβε τομεάρχης στη Βουλή.

Πρωτίστως αυτό που κέρδισε με τον Ραγκούση ο Τσίπρας είναι ότι βρήκε «εκπαιδευτή» για τους βουλευτές του. Προερχόμενος από την Μεγάλη του Γένους Σχολή της πολιτικής- το ΠΑΣΟΚ- δείχνει στους  άπειρους Συριζαίους πώς γίνεται η  κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. 

Άρθρο πρώτον: ποτέ δεν παρατάμε ένα θέμα που εμείς αναδείξαμε.

Η πρακτική των περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- είναι παιδαριώδης. Όταν προκύψει μια υπόθεση που «σηκώνει αντιπολίτευση»  κάνουν μια ερώτηση στη Βουλή, άντε και καμία δήλωση και μετά την ξεχνούν.

Μοιραίο είναι να τη ξεχάσουν και τα  ΜΜΕ- άλλο που δεν θέλουν τα περισσότερα- και κυρίως  κοινή γνώμη. Οι παλιοί όπως ξέρουν ότι χωρίς «follow up» δεν γίνεται αντιπολίτευση.

 Ο Ραγκούσης τους δείχνει πώς παίζεται το παιχνίδι, έχοντας απέναντί του έναν  μπαρουτοκαπνισμένο παλαιό «Πασόκο» – τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Από το ίδιο υπουργικό συμβούλιο.

Αλλάξαν και οι δυο κόμμα, αλλά το πού πήγε ο καθένας τους διαχωρίζει στην ουσία. Πάντως με καλύτερη σκηνική παρουσία και πιο οργανωμένο λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει μονίμως από πάνω.

Τώρα πήρε την «Υπόθεση Μιχαλακοπούλου»- όπως προηγουμένως την Υπόθεση Ινδαρέ- ως  μάθημα -κλειδί για τους υπόλοιπους.

Δεν απάντησε η κυβέρνηση την πρώτη φορά ποιος ήταν στο μαύρο αυτοκίνητο που συνόδευαν τα παλικάρια που σάπισαν στον ξύλο έναν ανύποπτο περαστικό που δεν έδειξε σεβασμό όταν πήγαν να τον παρασύρουν;

Τόσο το καλύτερο. Ο Ραγκούσης ξαναφέρνει το θέμα στη δημοσιότητα,  υποκινώντας στη Βουλή ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητείται η αποκάλυψη του δευτέρου παλικαρά, τον οποίον από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση έχει λόγο  να προστατεύει.

Στην πραγματικότητα αναζητείται εκείνη η ρημάδα η εισαγγελική έρευνα- την οποία ο ο Χρυσοχοΐδης είχε υποσχεθεί να δώσει στη δημοσιότητα- για το σκοτεινό περιστατικό, που έφτασε να μπλέκει ως φήμη τον «προσωπάρχη» του Μαξίμου. Εκεί χτυπάει η ερώτηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα το είχαν ξεχάσει, αν Ραγκούσης δεν έμπαινε μπροστά με νέο ερώτημα:  «Ποιον θέλει να προστατεύει η κυβέρνηση»;.  Έλα, ντε…

Προφανώς δεν περιμένει απάντηση. Αλλά κρατάει το θέμα στην επικαιρότητα. Ακόμη και αν δεν αποσπάσει κάποια αξιόπιστη αντίδραση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κέρδος.

Για την ακρίβεια θα συμπληρώσει το φάκελο που θα στείλει στον καθηγητή Αλιβιζάτο, που καιροφυλακτεί υποτίθεται για να μην πλακώνουν στο ξύλο όποιον βρίσκουν μπροστά τους οι αστυνομικοί.

Αυτό είναι το δεύτερο μάθημα αντιπολίτευσης.