Γιάννης Ραγκούσης: O μουσαφίρης ζητάει τα κλειδιά…

Toυ Γ. Λακόπουλου

“Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή, όμως, να μιλάμε για σκευωρία. Για σκευωρία θα μιλήσουμε, στην περίπτωση που χωρίς στοιχεία υπάρξει παραπομπή σε δίκη πολιτικών προσώπων”.

Σωστό. Προφανώς αυτός που το λέει είναι κάποιος  φουνταριστός Συριζαίος, ή έστω κάποιος πολιτικός παρατηρητής. Λάθος. Είναι κάποιος  που ήθελε να γίνει αρχηγός στον νέο κόμμα που στήνεται στη θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν του βγήκε- για την ακρίβεια πάτωσε: ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο πρώην αρχικηπουρός του Γ.  Παπανδρέου -με τον οποίο αργότερα τα έσπασε- δεν το έβαλε κάτω. Έριξε δίχτυα στη Φώφη Γεννηματά – την οποία ως τότε περνούσε γενεές δεκατέσσερις:  “Αυτή έκανε το όνομά της επάγγελμα”.

Δεν τον έβαλαν στο ρετιρέ, αλλά τσίμπησε  θέση  υπευθύνου για τις νέες τεχνολογίες  ή κάτι τέτοιο-ενώ Γιάννης Μανιάτης που αρνήθηκε υποκύψει στις πιέσεις της κυρίας για υποστήριξη στο δεύτερο γύρο δεν πήρε τίποτε. Περιθωριακό,  αλλά του κάνει.

Ο  Ραγκούσης έχει τη νοοτροπία του Κώστα Βουτσά στον “Ατσίδα”: “Μωρέ, ας τρουπώσω εγώ και  μετά…” Το δοκίμασε, επιτυχώς, με την Άννα Διαμαντόπουλου και τον Γ. Φλωρίδη. Αφού ένα “κόμμα” που πήγε να στήσει ο ίδιος δεν είχε πέραση, τρούπωσε στην “Ώρα  αποφάσεων”. Για να μπορεί να απευθυνθεί σε κάπως μεγαλύτερα ακροατήρια  αφού ο ίδιος δεν είχε κανέναν να τον ακούσει. Αλλά  σχεδίαζε  από την αρχή να τους πουλήσει στην κατάλληλη στιγμή.  Το έκανε  παριστάμενος  μόνος του στο “συνέδριο” της Φώφης το περασμένο καλοκαίρι. Εν ψυχρώ.  Ωστόσο η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Οι ψηφοφόροι τον αγνόησαν.

Τώρα προβάλλεται -και είναι -ως στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής μαζί με το παλιό αφεντικό του, που τον πήρε περιφερειακό δήμαρχο και τον έκανε νοματαίο στην Αθήνα.  Και σε κάθε ευκαιρία δείχνει ότι δεν σκοπεύει να μείνει απλό στέλεχος και να παλεύει για μια έδρα στη Β΄Αθήνας , εκεί που  την πρώτη φορά που δοκίμασε απέτυχε. Ότι είδε από τη Βουλή ως σήμερα ήταν με διορισμό στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο Ραγκούσης έχει μεγάλα σχέδια. Σχεδόν μεγαλομανιακά. Τον βλέπουν ως μουσαφίρη, αλλά θα επιδιώξει να τους πάρει τα κλειδιά. Θεωρεί ότι μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Έχει  την  κουλτούρα  επιμονής  της “Ομάδας Παπουτσή” στην οποία ανήκε, προτού τα παρατήσει για  την Πάρο, την οποία εγκατέλειψε όταν διέκρινε ότι στρατευόμενος με το Παπανδρέου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε διάδοχό του…

Είναι ικανός, έχει καλή δημόσια παρουσία και συγκροτημένο και ήπιο λόγο, ως περφόρμερ είναι  χαμογελαστός και συγκροτημένος, μοστράρει ως “καλό παιδί” και πορτ παρόλ και αργότερα ως υπουργός το Γ. Παπανδρέου τα πήγε καλά. Η σκηνική παρουσία έτη φωτός από τον ξύλινο και αλαζονικό λόγο της Γεννηματά.

Επιπλέον, παίρνει αποφάσεις, άλλοτε για “λόγους αρχής”- όπως τότε που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ γιατί “ο Βενιζέλος έκρυβε  τη λίστα Λαγκάρντ” . Και άλλοτε τυχοδιωκτικά – όπως τότε που εγκατέλειψε τη Διαμαντόπουλου και τη Φώφη, την οποία, ως συνυποψήφιά του, την κατήγγειλε ότι ράβεται για υπουργός του Μητσοτάκη.

Είναι ένας πολιτικός με κρύο αίμα: ευπαρουσίαστος, αμοραλιστής  και με στρατηγική. Προσπαθεί πάντα να κάνει καλή εντύπωση και συνήθως τα καταφέρνει. Με αυτά τα προσόντα τι άλλο θέλει για να πιστέψει ότι μπορεί να οργανώσει κάποια στιγμή την έφοδο για την εκπόρθηση του φρουρίου που στήνει για τον εαυτό της η Γεννηματά; Άλλωστε θεωρεί τους άλλους στο μαγαζί κατώτερους του,  και κατά καιρούς έχει πλήξει τον Θεοδωράκη και τον Καμίνη. Ο μόνος ανταγωνιστής του είναι ο Ανδρουλάκης γι’ αυτό του πήγε κόντρα.

Η παρέμβαση του στο  σκάνδαλο είναι σωστή και θαρραλέα. Προπαντός είναι  εύστοχη. Αλλά είναι σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της Φώφης η οποία  βρίσκει  “και σκευωρία και σκάνδαλο”, αλλά από τα συμφραζόμενα των παρεμβάσεων συντονίζεται με τη θεωρία της σκευωρίας. Άλλωστε βάζει πλάτη υπέρ του Λοβέρδου και του Βενιζέλου. Μόνο και μόνο για τον δεύτερο ο Ραγκούσης θα πήγαινε απέναντι.

Η θέση του για σκάνδαλο και όχι σκευωρία είναι  προνομιακή.Του δίνει πόντους σε ένα θέμα που έχει κακή πρόγνωση για τους αναφερομένους στο σκάνδαλο- όποια και αν είναι η εξέλιξή του. Ταυτόχρονα όμως  δείχνει ότι το κόμμα του έχει πλέον δυο γραμμές- ή ότι η γραμμή της επικεφαλής του αμφισβητείται.

“Δεν κάνετε λάθος ερμηνεία” είπε στη Βούλα Κεχαγιά που ζήτησε εύστοχα επιβεβαίωση της διαφοροποίησής του, στην ίδια συζήτηση στην ΕΡΤ.  Με την εμπειρία της η Βούλα διέκρινε ότι η σύγκρουση Γεννηματά-Ραγκούση δεν είναι μακριά. Αυτό όμως επιδιώκει και ο πρώην δήμαρχος και υπουργός. Θέλει να έχει διαφορετική θέση από την επικεφαλής του κόμματος και να φαίνεται. Είναι η παρακαταθήκη του για το μέλλον. Το σκάνδαλο αντιμετωπίζεται από την πλευρά του ως ευκαιρία νέας καριέρας.

Είναι ο τύπος του ανθρώπου που καιροφυλακτεί. Στην πραγματικότητά ποντάρει στην εκδοχή να αποδειχθεί η εμπλοκή κάποιων, είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ.  Η Γεννηματά θα βρεθεί εκτεθειμένη, από τη ώρα που μίλησε απερίσκεπτα για ομοιότητες με το 1989. Και τότε  θα βρεθεί στο έλεος του Ραγκούση.  Ή ο Ραγκούσης στο έλεός της.