Γιάννης Σγουρός: “Ο κ. Πατούλη δημοπρατεί διαγωνισμό για την αντιπυρική προστασία αφού ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος”

Κοντά στις πληγείσες από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής βρέθηκε χθες το βράδυ ο Γιάννης Σγουρός, που πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι από αξιωματικούς της πυροσβεστικής για την εξέλιξή της και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών. Παράλληλα ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης μέλη της παράταξης πρόσφεραν τρόφιμα και νερό στους άνδρες της πυροσβεστικής.

Ο Γιάννης Σγουρός κατήγγειλε ότι από τη συνολική διαχείριση του φαινομένου αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η τραγική ανεπάρκεια, οργάνωση και η έλλειψη συντονισμού της Πολιτείας και της Περιφέρειας Αττικής, αφού :

  • Διατάχθηκε η εκκένωση οικισμών με χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες χωρίς να έχει υπάρξει η στοιχειώδης οργάνωση και προετοιμασία με αποτέλεσμα να προκληθεί μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και οι πολίτες, ανάμεσά τους και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία
  • Από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχε οργανωθεί η τροφοδοσία των ανθρώπων της πρώτης γραμμής με τα στοιχειώδη
  • Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα απρονοησίας και έλλειψης στοιχειώδους οργάνωσης καταγγέλλεται το γεγονός ότι  ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο τη «Μίσθωση μηχανημάτων έργου και οχημάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων αντιπυρικής περιόδου 2023 και 2024 στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής» δημοπρατήθηκε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, μόλις στις 15/7/23 και το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει στις 20/7, χωρίς να μπορεί κανείς εκ των προτέρων με ασφάλεια να προβλέψει πότε και εάν θα υπογραφεί σύμβαση (αφού μπορεί να γίνουν προδικαστικές και δικαστικές προσφυγές κλπ).

Η Περιφέρεια Αττικής γνωρίζοντας όσα έχει περάσει η πολύπαθη Αττική τα τελευταία χρόνια όφειλε να έχει μεριμνήσει να ξεκινήσει τον διαγωνισμό πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει ανάδοχος πριν την 1/5/2023 οπότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος που ολοκληρώνεται στις 31/10 κάθε έτους.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι «Η καταστροφή είναι για μία ακόμη φορά τεράστια. Και το ερώτημα είναι, σήμερα, με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, αν είναι τόσο ανέφικτο να μην ζούμε κάθε καλοκαίρι αυτόν εφιάλτη.  Έχει άραγε προσπαθήσει η Πολιτεία να φτιάξει τους δασικούς δρόμους, τις αντιπυρικές ζώνες, να βάλει υδατοδεξαμενές, συστήματα πυρανίχνευσης, να προβλέψει έκτακτες περιπολίες, να καθαρίσει τα οικόπεδα από τη ξερή φυτική ύλη, να υπογειοποιήσει καλώδια της ΔΕΗ; Αν είχαν γίνει όλα αυτά και πάλι είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές, τότε ναι, θα λέγαμε ότι πρόκειται για “φυσική καταστροφή” και για επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τώρα όμως, που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα προαπαιτούμενα, δεν μπορούμε να επικαλούμαστε διαρκώς την κλιματική κρίση – που είναι ασφαλώς ένα υπαρκτό φαινόμενο – σαν άλλοθι.

Το αντιπαράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής του κ. Πατούλη που δημοπρατεί διαγωνισμό για την αντιπυρική προστασία αφού ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και εμφανίστηκαν οι πρώτες πυρκαγιές είναι το πιο χαρακτηριστικό για το ποια είναι τα όρια των ευθυνών ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τον ανθρώπινο παράγοντα».