Γιαννίτσης: Είμαστε η χώρα με το 3ο υψηλότερο χρέος- Φοροδιαφυγή και παραοικονομία δεν έχουν αντιμετωπιστεί

O πρώην Υπουργός και καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, Τάσος Γιαννίτσης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Υπάρχει μια συνήθεια, ότι ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση να λύσει τα πάντα, όλα τα προβλήματα με επιδοτήσεις, διευκολύνσεις, ασχέτως της κατάστασης της οικονομίας και οι κυβερνήσεις δεν τολμούν να πουν την πραγματική αλήθεια στον κόσμο και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο γιατί η κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη. Όλοι πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά» τόνισε αρχικά ο Τάσος Γιαννίτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας το μέγεθος της φοροδιαφυγής. «Αυτό που πρέπει να απαντήσουμε είναι το ζήτημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα ποτέ, η τεράστια φοροδιαφυγή και παραοικονομία. Όταν οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα ολόκληρο μιλάει για φοροδιαφυγή και το αφήνουν επί δεκαετίες, επί μισό αιώνα, έναν αιώνα να ανθεί και να διογκώνεται, το κόστος είναι το τίμημα που έχουμε για να μπορεί να ανθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, να μην κάνουμε τίποτα στα δημοσιονομικά και στα άλλα και επειδή πρέπει να αντιμετωπιστούν και κοινωνικά προβλήματα, καταστάσεις και οι επενδύσεις, περιορισμένες που έχουμε τώρα, καταφεύγουμε στον δανεισμό. Αν δεν αλλάξουμε αντίληψη για το τι χρειαζόμαστε στην χώρα, πού πάμε, τι πρέπει να γίνει, τι κάνουμε στραβά, τότε θα προχωράμε έτσι με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι η οικονομία μας έχει το πρόβλημα ότι δεν μπορεί να πετύχει εδώ και πολλά χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Πρέπει «να φάμε μια μπουνιά» όπως με τον covid το 2020 να πάμε 8% κάτω, για να πούμε την επόμενη χρονιά την επόμενη χρονιά ότι ανεβαίνουμε 3%-4% επάνω, αλλά αυτά στην ουσία δεν είναι σοβαροί ρυθμοί μεγέθυνσης».

«Σίγουρα δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αυξάνει το χρέος της, αλλά είναι διαφορετικό να είσαι πρωταθλητής, με την χώρα μας να είναι στην τρίτη θέση και είναι διαφορετικό να είσαι στην 80η. Τα περιθώρια που έχεις να προχωρήσεις με νέο χρέος και νέο δανεισμό είναι πολύ διαφορετικά πολύ περισσότερο όταν είσαι όπως η Ελλάδα τώρα, κάτω από την εποπτεία ενός συστήματος» συνέχισε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο δανεισμός μας αυξήθηκε από το 160% του ΑΕΠ το 2014, στο πλέον του 200% και πλέον σήμερα, είμαστε η χώρα με το τρίτο υψηλότερο χρέος στον κόσμο.