Γιορτάζουμε αλήθεια κάτι σήμερα;

Γράφει η Καλυψώ

Υπάρχουν κάποιες γιορτές που με κάνουν πάντα να νοιώθω άβολα. Γιορτή της γυναίκας; Γιορτή των ερωτευμένων;  Έχουμε ανάγκη να μας θυμηθούν μια φορά τον χρόνο; Προσωπικά δεν το βρίσκω καθόλου τιμητικό και κατά συνέπεια δεν με αφορά καθόλου!

Επειδή όμως από μέρες βομβαρδιζόμαστε πάλι με καρδούλες όλων των ειδών, χρωμάτων και γεύσεων είπα να ψάξω να βρω από πού έρχεται η οργή αυτή.

Τον Άγιο Βαλεντίνο τον άκουσα για πρώτη φορά αφού είχα περάσει την δεκαετία των πρώτων –άντα και κατά συνέπεια είχα χάσει την ευκαιρία να δοξάσω αυτόν τον Άγιο στις ηλικίες που όλα επιτρέπονται. Περνώντας τα χρόνια τα απλά δώρα που αντάλλαζαν οι ερωτευμένοι, καρτούλες, λουλούδια και σοκολάτες μετατράπηκαν σε ειδικά δείπνα, ακριβά δώρα , ταξίδια και με το τζίρο να ανέρχεται κάθε χρόνο σε μερικά δις στο δυτικό κόσμο.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο Άγιος που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι προστάτης των εμπόρων;

Στο λατινικό εορτολόγιο και μαρτυρολόγιο έχουμε 7-8 άγιους με το ίδιο όνομα. Παρόλη την ασάφεια των πηγών φαίνεται πως ο Βαλεντίνος των ερωτευμένων χριστιανών αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 269 επί αυτοκρατορίας του Κλαύδιου, επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ, στα ποιήματά του, στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Αργότερα, στον 17ο αιώνα συναντάμε τον Βαλεντίνο στον Άμλετ του Σαίξπηρ. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.  

Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά». Με τη πάροδο του χρόνου ο άγιος Βαλεντίνος θα περάσει από τα παλάτια, τα φεουδαρχικά αρχοντικά, και τις καρδιές των αρχοντοπούλων για να καταλήξει στην αστική τάξη.

Το εμπορικό δαιμόνιο είναι το μοτέρ της ημέρας από τη στιγμή που αποδείχτηκε  ότι ο έρωτας και η αγάπη είναι είδη εμπορεύσιμα. Όπως εμπορεύσιμη είναι και η δυστυχία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει ένα ζευγάρι να προσφέρει ο ένας στον άλλο μια ζεστή στιγμή. Όποια και αν είναι η ηλικία. Όποια και αν είναι η σχέση. Όσο και αν διαρκέσει.