Γρ. Ψαριανός: Πικραμένος

Του Γ. Λακόπουλου

Από την αρχή μια από τις -πολλές- απορίες γι’ αυτή την κυβέρνηση ήταν: τι ακριβώς κάνει ο 75χρονος αντιπρόεδρος Πικραμένος.

Γιατί έγινε αντιπρόεδρος το αποκάλυψε ο ίδιος: είναι παλιός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη.  

Ήτοι μιας οικογένειας που δεν κάνει φίλους, αν δεν έχουν να της προσφέρουν κάτι. Αλλά πάντα ανταποδίδει σε όσους της έχουν προσφέρει.

 Αντικείμενο εμφανούς απασχόλησης όμως δεν υπήρξε. Απλώς καταλάμβανε στο οβάλ τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου μια θέση εκ δεξιών του   Μητσοτάκη. Ωθώντας τον Άδωνι πιο μακριά- και πιο δεξιά.

 Θα ήταν αστείο να σκεφθεί κανείς ότι απλώς περιμένει και προετοιμάζεται μήπως και χρειαστεί να αντικαταστήσει τον Πρωθυπουργό- ως πρώην κι αυτός.

Άρα ήταν ένας άεργος αντιπρόεδρος. Πως θα λέγαμε “πεταμένα λεφτά”; Η μόνη αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα  Πικραμένου ως τώρα -πέρα από τη συγκινησιακή ομιλία του στη Βουλή για το σκάνδαλο Νοβάρτις- ήταν ότι τον έστειλαν δυο χρονιές στην Ακρόπολη να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση  στην επέτειο αποχώρησης των Γερμανών.

Γιατί ολόκληρο αντιπρόεδρο σ’ αυτή την εκδήλωση, αυτοί που τον έστειλαν ξέρουν.

Κάποια στιγμή όμως βρέθηκε αντικείμενο απασχόλησης: αφεντικό του Γρηγόρη Ψαριανού, με τ’ όνομα.

Ντυμένος αντικομφορμιστής που ανοίγει το στόμα και κοκκινίζουν και στο λιμάνι. Αθυρόστομος, σεξιστής, ασυνάρτητος και γυρολόγος:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη και από εκεί μετακόμισε στο Ποτάμι του Σταύρου, για να τον πουλήσει κι αυτόν και να βρεθεί στα ψηφοδέλτια του Μητσοτάκη. Με Άδωνι, Κυρανάκη, Μπογδάνο και τ’ άλλα τα παιδιά.

Άνεργος, από τότε που τον μαύρισαν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι. Κάτι ακούστηκε για ΕΡΤ κάποια στιγμή, αλλά υπάρχουν και σώφρονες Νεοδημοκράτες. 

Ωστόσο κανείς δεν χάνεται. Ψάξε από εδώ ψάξει από εκεί, τον βόλεψαν ως μετακλητό του αντιπροέδρου. Δυο σε ένα. Και ο Πικραμένος βρήκε συνεργάτη- άλλωστε έχει ιδιαίτερο γραφείο όμως μάθαμε τώρα- και ο  Ψαριανός δουλειά.

Τι ακριβώς θα κάνει δεν είναι σαφές. Ούτε καν γιατί θα το κάνει. Το πώς δεν συζητείται.

Διορίσθηκε στο γραφείο του Πικραμένου, ως πικραμένος και αυτός;  Αργομισθία μυρίζει. Το ζήτησε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος και ως τι;  Για να του βάζει δίσκους; Να συζητούν για την ΑΕΚ;

Μήπως για να του λέει σκανδαλιάρικα ανέκδοτα; Να σχολιάζουν στη Βουλή  «το γκομενάκι, την Αχτσιόγλου»; Να κάνουν κολλάζ στο μπούστο της Ραλλίας; Ή να βρουν μαζί πως αλλάζουν οι καιροί και ξεχνούν οι άνθρωποι;

 Ο άνεργος κι ο άεργος. Ίσως είναι η συνεργασία της χρονιάς. Να είμαστε από μια μεριά να τη δούμε, στην εξέλιξή της.

Όπως είναι παλαιόθεν γνωστό, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί μια συνεργασία με τον Ψαριανό. Είτε μιλαμε για πολιτική, είτε για τηλεοπτική εμφάνιση. «Να μην έρχεσαι στην τηλεόραση όταν πίνεις” του είπε κάποτε στον αέρα ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.

 Είναι πάντως από τις σπάνιες φορές που προϊστάμενος και υπάλληλος  διολισθαίνουν αμοιβαία. Αλλιώς πώς θα μπορούσαν να συναντηθούν τόσο χαμηλά;