Δημήτρης Κουτσούμπας: Σταθερότητα

Του Γ. Λακόπουλου

Θεωρείται επιτυχημένος γιατί σταθεροποίησε την ταυτότητα του ΚΚΕ σε καιρούς αστάθειας.

Είναι 66 ετών, έχει οκτώ χρόνια στην ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά μακριά από τα 22 που είχαν σε αυτό το αξίωμα ο Ζαχαριάδης και η – ακμαία πάντα- Αλέκα Παπαρήγα.

Εκλεγόμενος για μια Τρίτη θητεία θα χρειαστεί και μια τέταρτη για να πλησιάσει έστω, τα 17 χρόνια του Καλογιάννη και του Χαρίλαου Φλωράκη.

Ωστόσο η επανεκλογή του συνεχίζει την παράδοση των κομμουνιστικών κομμάτων από τον 20οαιώνα, να αλλάζουν ηγεσία σε πολύ αραιά διαστήματα και έχει τον συμβολισμό της.

Αποτυπώνει την «επαρκή ακινησία» εντός των τειχών του Περισσού. Εκφράζει την επιλογή να κρατηθούν αναλλοίωτες οι θεμελιώδεις αρχές ενός κόμματος που μοιάζει να ξέμεινε στο αιώνα που διανύουμε, από καπρίτσιο της Ιστορίας.

Το περίεργο με το ΚΚΕ είναι ότι μετά από ένα χαμένο εμφύλιο και μακρά περίοδο ανθρωποβόρας παρανομίας και σκληρού αντικομουνισμού που γέννησε μια δικτατορία ,η νομιμοποίησή του στην Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία σημαδεύτηκε με μια αντίφαση:

Χαμηλά ποσοστά εκλογικής επιρροής, αλλά σχετικά υψηλή λαϊκή συμπάθεια προς τους επικεφαλής του.

Ακόμη και ο Χαρ. Φλωράκης, για τον οποίο το όνομα καπετάν -Γιώτης που παρέπεμπε στον εμφύλιο δεν έλειψε από τη ρητορική της Δεξιάς, υπήρξε πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.

Η Αλέκα Παπαρήγα σχεδόν «λατρεύτηκε», πέρα από τα όρια του ΚΚΕ, με την ψύχραιμη διαχείριση της μετάβασης από τον υπαρκτό σοσιαλισμό στην περίοδο του ενός πόλου- που δεν ήταν ο δικός του.

Εκεί που δεν τα κατάφερε ο – επίσης συμπαθής- κατ εξοχήν γραμματέας της μετάβασης, Γρηγόρης Φαράκος.

Με τον Κουτσούμπα, το ΚΚΕ σταθεροποίησε το ποσοστό του πάνω από το 5% .

Μακριά από τις επιδόσεις κοντά στο 10% της περιόδου Φλωράκη ή το 7-8% της Παπαρήγα-που έπεσε και κάτω από το 5%.

Σε περιόδους θεωρητικά προνομιούχες για το ίδιο, το ΚΚΕ έχανε το τρένο της εκτίναξης σε μεγάλη πολιτική δύναμη, για λόγους που δεν αφορούσαν μόνο την ηττημένη ιδεολογία του.

Κυρίως γιατί η Ιστορία έστελνε κάποιον χαρισματικό να γοητεύσει τις κοινωνικές ομάδες της στενής ταξικής αναφοράς του.

Το 1974 που άλλαζε η Ελλάδα και το 1989 που άλλαζε ο κόσμος, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το 2015 που ρήμαζε η Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κουτσούμπας, ευπρεπής άνθρωπος, πολιτικός με σταθερή γραμμή, συγκροτημένο λόγο και ήπιους τόνους, συνέχισε την παράδοση της Παπαρήγα για έντιμες σχέσεις με τα υπόλοιπα κόμματα..

Δεν είναι ο σκληροπυρηνικός που νοσταλγεί τον σταλινισμό, ούτε και ο μεταρρυθμιστής που μέσα του κρύβει ανομολόγητη συμπάθεια προς τον Γκορμπατσώφ.

Θεωρείται επιτυχημένος γιατί σταθεροποίησε την ταυτότητα του ΚΚΕ σε καιρούς αστάθειας.

Τα ποσοστά του δεν είναι υπολογίσιμα , ούτε θα εμπλακεί ποτέ σε διεργασίες κυβερνητικής συγκρότησης…

Ως κόμμα όμως , είναι πάντα υπολογίσιμο από όλους.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR