Επέτειος 1821: Η Γιάννα έκανε τη δουλειά της και η κοινωνία ανταποκρίθηκε. Η κυβέρνηση τι κάνει; Ποιος κρατάει σε χαμηλή πτήση τον εορτασμό;

Του Γ. Λακόπουλου

Η χήρα των «Δέκα Μικρών Μήτσων» θα έλεγε: «αν υποψιαστώ….». Ποιο πράγμα;  Ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλουπώσει τη 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, στη «λογική  του κατευνασμού» που διακρίνει τους διπλωματικούς χειρισμούς της έναντι  της Τουρκίας.

Δεν  εξηγείται αλλιώς η φανερή επικοινωνιακή υποβάθμιση που κάνει στη σπουδαία προετοιμασία της  Επιτροπής «Ελλάδα 2021», εντός και εκτός της χωράς για την επέτειο.

Ουσιαστικά αποφεύγει να αναδείξει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε δική της προτεραιότητα.. Έτσι όμως δεν παίζει ούτε το «μεγάλο χαρτί» του εορτασμού:  τη Γιάννα Αγγελοπούλου,  που η ίδια επιστράτευσε.

Καθώς τρέχει πλέον ο τρίτος μήνας του επετειακού έτους, οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής  τρέχουν.   

Αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει να προσέχει ότι ήδη εξελίσσονται: εκθέσεις, εκδόσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις ιστορικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού χαρακτήρα κλπ.

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπης-https://www.greece2021.gr/-  καταγράφεται  η δουλειά που έκανε η Γιάννα και τα μέλη της Επιτροπής – σε συνθήκες πανδημίας.

Το άρτιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τις οργανώσεις της κοινωνίας  -με  το σλάλομ που έκανε η  Αγγελοπούλου και οι συνεργάτες της στα σημεία της επικράτειας που συνδέονται με την επανάσταση.

Οι προτάσεις συμμετοχής ανέδειξαν το ενδιαφέρον του ελληνισμού για την επέτειο: υποβλήθηκαν 1827 μικρά και μεγαλύτερα προγράμματα και μεταξύ τους 386 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και 319 από την Ομογένεια σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Άθλος.

Έτσι καταρτίσθηκε ένα περιεκτικό πρόγραμμα αντάξιο της 200ετηριδας, δρομολογήθηκαν δράσεις και  τεχνικές προβολής, άνοιξαν γραμμές επικοινωνίας με συμμετέχοντες στον εορτασμό όπου Γης, διαμορφωθήκαν προϋποθέσεις ώστε να μείνουν πίσω χειροπιαστά αποτυπώματα του εορτασμού, μαζί με τη άυλη κληρονομιά του– όπως είναι η ανάδειξη τα κουλτούρας σχεδιασμού του μέλλοντος και το πνεύμα ομοψυχίας.

 Είμαστε ήδη στις παρυφές του κορυφαίου συμβολισμού της Εξέγερσης και η κυβέρνηση αντί για ενδιαφέρον και κινητοποίηση μηχανισμών προβολής, εν όψει της 25ης Μαρτίου, έχει να παρουσιάσει γκάφες  πρωτοκόλλου στην πρόσκληση ξένων ηγετών και αφωνία των στελεχών της.

Υπήρξαν ακόμα και περίεργες λειτουργίες. Όπως η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση του Αμερικανού πρέσβη,  χωρίς την παρουσία της προέδρου της Επιτροπής, που προκάλεσε  αυτές τις εκδηλώσεις.

Εντός του 2021 δεν υπάρχει ούτε μια εκδήλωση της Βουλής, και ούτε μια  προτρεπτική αναφορά του Πρωθυπουργού  για την επέτειο. Εκτός από την από κοινού με τη Γιάννα Αγγελοπούλου παρουσίαση των  θεσμικών φορέων για το Forum «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώνει η Επιτροπή τον προσεχή Οκτώβριο.

Το επετειακό 2021 δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού χρηματοδοτείται από το χορηγικό πρόγραμμα και τα εμπορικά έσοδα της  Επιτροπής. Η οποία επιπλέον ενίσχυσε από τον δικό της προϋπολογισμό  το ΕΣΥ με την δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ και ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα.

Από τις αρχές του χρόνου οι τηλεθεατές βλέπουν στις οθόνες τους τα επετειακά μηνύματα με το λογότυπο της Επιτροπής, αλλά δεν βλέπουν κυβερνητικό ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που συνεχίζονται. Χωρίς κρατική συμβολή στην ανάδειξή τους.

Όπως δεν υπάρχει συνδρομή για την ενίσχυση των εσόδων από το Νομισματικό Πρόγραμμα και τα «Ελλάδα 2021» και τα συναφή επετειακά προϊόντα με το σήμα «Ελλάδα 2021».

Σε  πρόσφατο άρθρο της στην «Καθημερινή» η Γιάννα Αγγελοπούλου χαρακτήρισε το 2021 «χρονιά της αυτοπεποίθησης» και ευκαιρία «να συνομιλήσει η ιστορία μας με  σημερινές προκλήσεις».

Αλλά όσο η κυβέρνηση αδρανεί στην επικοινωνιακή ανάδειξη προγράμματος που φέρει τη σφραγίδα της Γιάννας, προκαλούνται συνειρμοί με μια άλλη απογοητευτική ιστορία: την άρνηση της πολιτικής τάξης να αξιοποιήσει την κληρονομιά Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μετά το θρίαμβο που δημιούργησε για τη χώρα η σημερινή πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Οι λίγοι στους οποίους μπορεί να αποδοθεί σημερινή η χαμηλή πτήση της επετείου από κυβερνητικής πλευράς, πιθανολογούνται από πολλούς, αλλά ο σχολιασμός τους δεν είναι του παρόντος.

Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αναδειχθεί η επέτειος σε καθολικό ορόσημο στην πορεία της χώρας -όπως άλλωστε σχεδιάσθηκε από την Αγγελοπούλου και τα μέλη της Επιτροπής. Με κόπο και με έμπνευση -το αδίκησε την προετοιμασία, αλλά και την εκτέλεση του προγράμματος η, αξιόλογη, βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου όταν είπε πως δεν αναδείχθηκαν μηνύματα. 

Η Επιτροπή και η Γιάννα έκαναν τη δουλειά τους και η κοινωνία ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό. Κάποιος όμως πρέπει να πατήσει το κουμπί για κορύφωση της επικοινωνιακής ανάδειξης του εορταστικού προγράμματος. Αν δεν το κάνει η κυβέρνηση, ας αναλάβει η Βουλή την πρωτοβουλία.