Δημοσίευμα των Financial Times εμπλέκει την Αλεξία Μπακογιάννη σε εξαγορά διυλιστηρίου στην Ιταλία από τον Beny Steinmetz

Δημοσίευμα των Financial Times, εμπλέκει την ανιψιά του πρωθυπουργού Αλεξία Μπακογιάννη σε εξαγορά διυλιστηρίου στη Σικελία από τον Γαλλο-ισραηλινό επιχειρηματία Beny Steinmetz, καταδικασμένου για διαφθορά σε δύο χώρες και με εντάλματα σύλληψης εις βάρος του.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από τον Ρώσο ιδιοκτήτη της έχει δεσμούς με το στέλεχος ορυχείων Beny Steinmetz, καταδικασμένου για διαφθορά.

Ο Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση των συναντήσεων και επικαλούνται οι Financial Times.

Ο Steinmetz συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που μίλησαν στους FT. H Αλεξία Μπακογιάννη, γράφει το δημοσίευμα, είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης σε ακίνητα. Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Ο Steinmetz είπε ότι η δίκη και η ποινή στη Ρουμανία είχαν πολιτικά κίνητρα. Η Ιταλία και η Ελλάδα αρνήθηκαν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Βουκουρεστίου.

Ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για ακόμα μια κατηγορία για δωροδοκία το 2021, από ελβετικό δικαστήριο μετά από υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την απόκτηση κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας. Ο Steinmetz άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με τους FT, η Αλεξία Μπακογιάννη βοήθησε επίσης τον Steinmetz στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας του όταν αγωνιζόταν να ακυρώσει την έκδοσή του στη Ρουμανία, σύμφωνα με ανακοινώσεις που είχαν γίνει σχετικά με την τότε διαδικασία.