Δημοσκόπηση Κapa Research για το «Βήμα»: Το περιβόλι του τρελού  

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

 

Αν υπάρχει ένα συμπέρασμα από τη δημοσκόπηση που παρήγγειλε το «Βήμα» και διενήργησε η Κapa Research -μια από τις  παλαιότερες εταιρίες ερευνών – αυτό είναι ότι το «αφεντικό  τρελάθηκε». Οι πολίτες έχουν χάσει το μπούσουλα  για να μην πούμε ότι  η συλλογική συνείδηση “είναι για τα σίδερα”.

Από όσα απαντούν οι ερωτώμενοι στη συγκεκριμένη  έρευνα δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα. Τζάμπα οι πανηγυρισμοί των οπαδών του “ Νέου φορέα της Κεντροαριστεράς”- που … δεν υπάρχει- για την “άνοδό” του στο 10%.  Ίσως αυτό να είναι και παρηγοριά για τη ΝΔ που βλέπει να διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει κάτω από τις εφτά μονάδες.

Η προσεκτική μελέτη των ευρημάτων  αποδεικνύει ότι όσοι πήραν μέρος στην δημοσκόπηση  απαντούν χωρίς συνοχή – όπως κάνουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όταν δέχονται να συμμετάσχουν. Και αφού το κάνουν για μια γνωστή και μεγάλη εταιρία σαν την Κapa Research, μπορεί να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει με τις άσημες ή νεόκοπες εταιρίες που εμφανίσθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι αντιφατικές απαντήσεις, οι συγκρουόμενες αντιλήψεις και  οι προσθαφαιρετικές διαθέσεις  οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δημοσκόποι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι απαντήσεις που παίρνουν στα ερωτηματολόγια τους δεν συμμαζεύονται. Οι  δημοσκοπήσεις είναι  σαν “το περιβόλι του τρελού”, που θα έλεγε ο Σαββόπουλος. Ένα σύνολο  αντιφατικών  αντιδράσεων κατά περίπτωση, χωρίς ειρμό, και αξιοπιστία, άρα και χωρίς πολιτική αξία. Πάει ο καιρός που  μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία  ανάλυσης της  συγκυρίας. Από φωτογραφία της στιγμής έγιναν φωτογραφία της παραφροσύνης και τα στοιχεία που προκύπτουν  συνηγορούν.

Η έρευνα της  ΚΑΠΑ RESEARCH έγινε  με  δείγμα  1215 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας, στο διάστημα   7 –11 Σεπτεμβρίου 2017- με τον Μακρόν στην Αθήνα και τοn Τσίπρα στη ΔΕΘ εν συνεχεία- με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και  βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.  Αλλά τα συμπεράσματα δεν υπακούουν σε καμία λογική.

Το 26,2%  περιγράφει τη ζωή του ως ευχάριστη και μάλλον ευχάριστη, μόνο το 36% ως δυσάρεστη  και μάλλον δυσάρεστη ενώ το 35% λέει: ούτε ευχάριστη, ούτε δυσάρεστη. Μια χαρά  δηλαδή. Αλλά στη συνέχεια το 73,5% λέει ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση. Κι όμως το 47%  προκρίνει να  δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση, παρότι μόνο το 23%  θεωρεί κατάλληλο πρωθυπουργό τον  Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της  οικονομίας με τις απαντήσεις κόβεις φλέβες. Το 47% βρίσκει ότι χειροτερεύει, αλλά το 58% πιστεύει ότι  χώρα μπορεί να βγει από τη κρίση. Ενώ μόλις 22,5% δηλώνει ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, το 28% βλέπει “σημάδια βελτίωσης” και το  29,5 % διαπιστώνει απλώς…. στασιμότητα. 

Όποιος κατάλαβε τις ακριβώς πιστεύουν, αυτοί που μετείχαν στη δημοσκόπηση τουλάχιστον, κερδίζει χρυσούν ωρολογιον. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλλον οι πεποιθήσεις   αναποδογυρίζουν τα ιστορικά δεδομένα. Π.χ. σε ό,τι αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς από την έρευνα προκύπτει ότι είναι περισσότεροι (24,5 % ) όσοι εκτιμούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης ωφέλησε τη χώρα περισσότερο από τον Κ. Σημίτη (22,5%).  Τι ακριβώς ωφέλιμο έγινε στην περίοδο 1990-93;  Άντε βγάλε άκρη…

Το 85%  όσων ψήφισαν “Όχι”  στο Δημοψήφισμα του 2015  θα το ξανάκαναν, αλλά μόλις το 19,5 %  θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ, παρότι λένε σε ποσοστό  69,5% ότι οι Ευρωπαίοι κράτησαν  σκληρή η εκδικητική στάση  στην κρίση έναντι της Ελλάδας.  Αυτά υποδηλώνουν φιλική διάθεση προς την Ευρώπη ή το αντίθετο;

Όταν αυτό το δείγμα καλείται να εκφράσει και τις πολιτικές προτιμήσεις του χάνεται η μπάλα. Στην πρόθεση ψήφου, αν υπήρχε κάλπη την επόμενη Κυριακή- δηλαδή στις 10 η στις 17 Σεπτεμβρίου-η διαφορά μεταξύ  ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 22,7%  έναντι 16,6%. Η  ΔΗΣΥ θα έπαιρνε 6,9% και το Ποτάμι παίρνει 1,5% – με αδιευκρίνιστη ψήφο 26,6%.

Αλλά όταν η ΔΗΣΥ βαφτίζεται “νέος φορέας της Κεντροαριστεράς “ – για τις ίδιες εκλογές ακριβώς- το άθροισμα ΔΗΣΥ και Ποτάμι γίνεται… 10,4%, ενώ  ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ και αδιευκρίνιστη ψήφος μένουν μένουν σχεδόν αμετάβλητα. Συμβάλουν από λίγο …οι υπόλοιποι από την Κωνσταντοπούλου ως τον Τζήμερο.

Οι ερωτώμενοι μεγαλώνουν το ποσοστό του “φορέα”, αλλά κατά 50,5% πιστεύουν ότι το χώρο της  Κεντροαριστεράς τον καλύπτει ο Τσίπρας  και κατά το  57,5%  ότι αυτός ο χώρος ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Από το  δείγμα που μεγαλώνει το ποσοστό του φορέα, το 86,5%  δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν για αρχηγό. Γι’ αυτό ενδεχομένως με τις στρογγυλοποιήσεις του 0,5% που κάνει η εταιρία και στις δυο “ψηφοφορίες” το άθροισμα φτάνει στο 102%. !