Δυο κορυφαίοι της δημοσιογραφίας κρατούν μυστικά δυο εκρηκτικά βιβλία

Πηγή: Eurokinissi

Είναι δυο βιβλία, ήδη ολοκληρωμένα με σελίδες που καίνε- από πλευράς πολιτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Αναμένονται από καιρό -το ένα μάλιστα από χρόνια, αλλά δεν έρχονται. Προφανώς γιατί το επέλεξαν αυτοί που τα υπογράφουν.

Πρόκειται για προσωπικές  επιτυχίες δυο κορυφαίων της δημοσιογραφίας, που εξασφάλισαν τις -ηχογραφημένες-εξομολογήσεις δυο κορυφαίων της πολιτικής-, με τη δέσμευση της μεταθανάτιας δημοσίευσης. Παρόλα αυτά κρατούν ακόμη μυστικό το περιεχόμενο των βιβλίων που έγραψαν με βάση αυτές τις μαρτυρίες.

Ο ένας είναι ο Σταύρος Ψυχάρης– απόμαχος πλέον. Ο βετεράνος δημοσιογράφος, παλαιός διευθυντής του “Βήματος” και  πρώην ιδιοκτήτης του ΔΟΛ  έχει στα χέρια του μια 12ωρη συνομιλία εκ βαθέων με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το βιβλίο είναι έτοιμο από  πολύ καιρό. Αλλά ο συγγραφέας του το κρατάει ακόμη στα συρτάρια του. Ίσως γιατί διστάζει να προκαλέσει τις συνέπειες που θα προκύψουν… Από ό,τι λέγεται ο Καραμανλής μιλάει  σαν… Καραμανλής, ειδικά για τους Παπανδρέου.

Ο άλλος είναι ο Αλέξης Παπαχελάς , εν ενεργεία πάντα και επιτυχημένος διευθυντής της “Καθημερινής”. Σ΄αυτόν ο Κώστας Μητσοτάκης εξέθεσε τον βίο και την πολιτεία του -με τον τρόπο του φυσικά- με τη δέσμευση να δημοσιευθούν όσα είπε μετά θάνατον.

Ο πρώτος τόμος της αφήγησης κυκλοφόρησε ήδη με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια» -από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος -και καλύπτει την περίοδο 1942-1974.  Προκάλεσε πολλά σχόλια για τον απολύτως μητσοτακικό τρόπο με τον οποίο ο Μητσοτάκης έβλεπε τον εαυτό του και τους άλλους: αυτός πάνω οι άλλοι κάτω… 

Αλλά το πιο εκρηκτικό περιεχόμενο τη αφήγησης βρίσκεται στον δεύτερο τόμο, που αφορά την περίοδο μετά την Μεταπολίτευση. Λογικά το βιβλίο είναι έτοιμο. Αλλά ο διακεκριμένος δημοσιογράφος το κρατάει, ίσως αναλογιζόμενος τις εξελίξεις που θα προκαλέσει η αυτοπαρουσίαση του πιο αμφιλεγόμενου πολιτικού των τελευταίων δεκαετιών.