Ελένη Χρονοπούλου: Σταυροί

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο σταυρός του μαρτυρίου που ανέλαβε να σηκώσει στις πλάτες της η Ελένη Χρονοπούλου, θα αποδώσει αν οδηγήσει στην κατάργηση των σταυρών για την εκλογή ευρωβουλευτών.

Έτσι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε.

Η Ελένη Χρονόπουλου έπαψε, με πρωτοβουλία της, να είναι το ανώνυμο θύμα της «υπόθεσης Γεωργούλη» – ενώ παντού κυκλοφορούσε το όνομά της.

Διπλασιάζοντας την τόλμη της -όπως το 2020 που κατήγγειλε στις βελγικές αρχές τον ευρωβουλευτή- παρουσίασε η ίδια την καταγγελία της.

Τα νεότερα θα τα περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη του Βελγίου και την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Ως τότε όποιος πρόλαβε να εξασφαλίσει δημοσιότητα από την υπόθεση, πριν μιλήσει η θαρραλέα δικηγόρος, μπορεί να περιμένει στην κάλπη το όφελος.

Η πολιτική αξιοποίηση αυτού του δραματικού περιστατικού, από κόμματα -τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- και ΜΜΕ υπήρξε, όπως πάντα, αξιοθρήνητη.

Αλλά η ανίχνευση της πολιτικής πλευράς του, οδηγεί στον Αντώνη Σαμαρά – με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να τον ακολουθεί εκών-άκων.

Το 2014 αποφάσισαν την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης και ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Έτσι καταργήθηκε αψήφιστα η σοφή επιλογή του νομοθέτη για «αριστίνδην» ευρωβουλευτές, όπως στο εθνικό κοινοβούλιο οι αριστίνδην βουλευτές.

Χάρη σ’ αυτήν τη ρύθμιση, σπουδαίοι Έλληνες σταδιοδρόμησαν στο Ευρωκοινοβούλιο ως εθνικοί εκπρόσωποι.

Με επιλογή των κομματικών ηγεσιών-που αναλάμβαναν την -εθνική- ευθύνη να στείλουν πρόσωπα με πολιτικό βάρος.

Ότι στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταστρατήγησαν αυτό το πλεονέκτημα της χώρας, είναι άλλη υπόθεση.

Από την αλλαγή του 2014, πρώτοι ζημιωμένοι βγήκαν αυτοί που την επέβαλαν.

Η εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ από τότε είναι επιπέδου Ανδρουλάκη και Καϊλή. Καμιά σχέση με τους Τσάτσο, Πλασκοβίτη, Κουλουριάνο, Πεπονή, Κατηφόρη, Σηφουνάκη Ρωμαίο…

Η ΝΔ -που μόλις πρόσφατα αποδοκίμασε τη Μαρία Σπυράκη- εκπροσωπείται με ανεπαρκείς μακράν των Μπούτο, Τζούνη, Ευρυγένη, Χριστοδούλου, Λαμπρία, Πεσμαζόγλου, Γιαννάκου, Μαρίνο, Βαρβιτσιώτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Παπαγιαννάκη και τον Αλαβάνο, εξέπεσε στον Γεωργούλη.

Στις δυο φουρνιές Ελλήνων ευρωβουλευτών του «σταυρού» είναι ζήτημα αν φτάνουν στα δάκτυλα του ενός χεριού όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο.

Οι υπόλοιποι ως δημιουργήματα του σταρ σύστεμ και των κομματικών μηχανισμών και της μιντιακής κυριαρχίας, μένουν κομπάρσοι, που κάνουν μια καλοπληρωμένη θητεία, και αν τους τύχει και δεύτερη φεύγουν με περιουσίες.

Εύστοχα ο ημέτερος Βασ. Σκουρής σημείωσε την υποβάθμιση των ελληνικών ευρωομάδων που προκάλεσε ο σταυρός προτίμησης – που καθιστά ως μόνο κριτήριο εκλογής την αναγνωρισιμότητα.

Ανάμεσα στην άθλια προεκλογική καμπάνια του ο Μητσοτάκης, έριξε μια σωστή ιδέα: την επανεξέταση αυτού του τρόπου εκλογής.

Δεν θα ζημιωθεί ο Αλέξης Τσίπρας αν πρώτος αναλάβει η δέσμευση να επαναφέρει τη λίστα στην εκπροσώπηση των κομμάτων στον μόνο αντιπροσωπευτικό θεσμό της Κοινοτικής Ευρώπης.

Ο σταυρός του μαρτυρίου που ανέλαβε να σηκώσει στις πλάτες της η Ελένη Χρονοπούλου, θα αποδώσει αν οδηγήσει στην κατάργηση των σταυρών την εκλογής ευρωβουλευτών.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR