«Εμφύλιος» στην ΝΔ για τα μάτια των βασιλοφρόνων!

Γράφει ο Θάνος Κάλλης

 

«Φωτιές» βάζει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ο τέως Βασιλιάς ως ιδιώτης και να πάει κόντρα στην επιθυμία της οικογένειας του Κωνσταντίνου αλλά και σε πολλά φιλοβασιλικά «γαλάζια» στελέχη, που επιθυμούσαν να γίνει η κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους και να τεθεί η σορός σε λαϊκό προσκύνημα.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και επικρατούσε έντονο κλίμα αμηχανίας και ανησυχίας στο Μέγαρο Μαξίμου, διότι διανύουμε εκλογική περίοδο και υπήρχε ο φόβος αντιδράσεων, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο ενδεχόμενο ο τέως να ταφεί με τιμές και μεγαλοπρεπή τελετή.

Στην ζυγαριά μπήκαν οι κεντρώοι ψηφοφόροι που το 2019 χάρισαν την νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια μερίδα πολιτών που βλέπουν θετικά το θεσμό της Μοναρχίας και αποτελούν αναμφίβολα μια μικρή μειοψηφία του εκλογικού σώματος. Με βάση την λογική προτιμήθηκαν οι πρώτοι και η σύγκλιση του διυπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε ήταν προσχηματική και είχε ως σκοπό να εκτονώσει τις ακροδεξιές και φιλοβασιλικές πιέσεις μέσα στο κόμμα.

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική απόφαση θα ήταν διαφορετική, αν η χώρα δε βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και οι κρυφές δημοσκοπήσεις δεν έδειχναν πραγματικό ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί, ότι παρόλο που οι επικοινωνιολόγοι του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρούν να ενισχύσουν το «κεντρώο» του προφίλ και ο ίδιος το περασμένο Μάϊο τόνιζε ότι «οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο», δίνοντας ένα σαφές στίγμα της στρατηγικής με την οποία ήθελε να φτάσει στις κάλπες, το σκάνδαλο των υποκλοπών με τελευταίο επεισόδιο την γνωμοδότηση-έκτρωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βάζει «ταφόπλακα» στις συγκεκριμένες πολιτικές προσδοκίες.

Όλες οι έρευνες κοινής γνώμης, φανερές και κυρίως μυστικές, δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υφίστανται ραγδαία πολιτική φθορά, χάνοντας σε αποδοχή και αξιοπιστία. Κατά τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ χάνει κυρίως ψηφοφόρους του κεντρώου-φιλελευθέρου χώρου, οι οποίοι στρέφονται κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για να επανέλθουμε στις «γαλάζιες» αντιδράσεις για την ταφή του Κωνσταντίνου, φαίνεται να δημιουργείται ένα ρήγμα στα ενδότερα του κυβερνώντος κόμματος και το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να ακολουθήσει και «πολιτικός σεισμός»!

Ειδικότερα, απόψεις που απηχούν φιλοβασιλικά «αισθήματα» και έρχονται σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου είναι -μεταξύ άλλων- κορυφαίων υπουργών όπως του Θάνου Πλεύρη που δήλωσε ότι: «ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας επέλεξε να πεθάνει στη Πατρίδα του», του Στέλιου Πέτσα που δήλωσε: «τέλος εποχής. Υπήρξε ολυμπιονίκης, αξιωματικός, βασιλιάς, πάντα Έλληνας».

Επίσης, η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών (Μαυρουδή Βορίδη) και αρμόδιο για την προετοιμασία και την διενέργεια των εθνικών εκλογών του 2023 προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση: «Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και ο θάνατος του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα  ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Τέλος, ακολούθησε η «πυρηνική βόμβα» που «πυροδότησε» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που σε μακροσκελή ανακοίνωση του για το θάνατο του τέως βασιλιά και με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο, τάσσεται κατά της απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου να ταφεί ως απλός ιδιώτης.

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση και για την παρουσία υπουργών, βουλευτών και στελεχών που ενδεχομένως να θελήσουν να δώσουν παρών στην Εξόδιο Ακολουθία του τέως στην Μητρόπολη Αθηνών και αναμφίβολα αν υπάρξει πλήθος από «γαλάζια» στελέχη, θα δημιουργήσει μείζον πολιτικό πρόβλημα στην κυβερνώσα παράταξη.