Ενώ στην Ευρώπη συζητούν την πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες, ο Μητσοτάκης έχει εμμονή με το ανατριχιαστικό «Πιστοποιητικό εμβολιασμού»- που απορρίπτουν όλοι και βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό; Γιατί;

Του Γ. Λακόπουλου

Οι ενημερωμένοι λένε ότι η ιδέα για το «Πιστοποιητικό Εμβολιασμού»  δεν ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά σε ένα γνωστό Γερμανό φίλο του: τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όλοι θυμούνται τις αγάπες τους. Τον είχε φέρει στο Ζάππειο ως σίγουρο πρόεδρο της Κομισιόν-  πλασάροντας ότι ο ίδιος θα έχει άκρες.

Ο Βέμπερ δεν επρόκειτο βεβαίως να γίνει ποτέ αρχικομισσάριος. Λαγός ήταν. Αλλά οι αντιλήψεις  Μητσοτάκη για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες δεν έφταναν ως εκεί. 

Λέγεται ότι ο Βέμπερ-επικεφαλής της ευρω-κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  σήμερα- αναζητούσε κάποιον να πλασάρει -ως «βαποράκι» του- την ιδέα του στο  Συμβούλιο Κορυφής.

Η Μέρκελ δεν ήθελε να ακούσει  γι’ αυτή την ανατριχιαστική ιδέα, ως  προερχομένη από Γερμανό πολιτικό.

Το κατέστησε σαφές άλλωστε όταν  ο φίλος της πρόεδρος της Ρουμανίας  Κλάους Γιοχάνες καταδίκασε εκ των προτέρων την πρόταση Μητσοτάκη: «Δεν είναι καλή ιδέα  να χωρίσουμε την Ευρώπη στα δύο».

 Στη συνέχεια την καταδίκασαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας και το  Συμβούλιο της Ευρώπης, και την απέρριψε η Σύνοδος  κορυφής.

 Παρόλα αυτά ο Μητσοτάκης επιμένει.  Κάποιοι το αποδίδουν στο  «ουκ εά με  καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον». Δεν τον αφήνει να κοιμηθεί ότι όλοι στην Ευρώπη συζητούν για τον Τσίπρα και την πρόταση για τις πατέντες των εμβολίων.  

Προσπαθεί να δείχνει και ο ίδιος παρών και ικανός να παίρνει κι αυτός πρωτοβουλίες ευρωπαϊκής κλίμακας.

Άλλοι, ίσως πιο ενημερωμένοι, υποπτεύονται ότι δεν έχει αίσθηση αυτού που κάνει. Όπως δεν είχε και αίσθηση όταν προσυπέγραφε την ιδέα του Ηλία Μόσιαλου για τις πατέντες-,  για τη χαρακτηριστεί μετά ως «αστεία» . Και να ειρωνεύεται τον Τσίπρα και κατ’ επέκταση και την ευρωπαϊκή  πολιτική τάξη που εξετάζει την κατάργησή τους.

Από μόνη της η ιδέα είναι απαράδεκτη, αντισυνταγματική και ακραία.  Το πιστοποιητικό παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θα χωρίσει κράτη,  κοινωνίες,  ακόμη και τις οικογένειες στη μέση.

Αλλά ειδικά για την Ελλάδα θα είναι καταστροφική. Αυτό «Πιστοποιητικό Εμβολισμού» στην πράξη θα είναι ταξιδιωτικό  διαβατήριο.  

 Αν ψάχνουμε κάτι για να καταστραφεί εντελώς ο ελληνικός τουρισμός  αυτό είναι το πιστοποιητικό Μητσοτάκη. Η Ελλάδα αντί να κάνει τεστ στις εισόδους θα ζητάει… χαρτιά.

 Τι θα γίνει με τους τουρίστες από χώρες που δεν πρόκειται να το θεσπίσουν και θα είναι οι περισσότερες, αν όχι όλες; 

Τι θα γίνει με τους πολίτες άλλων χωρών που για να μπουν στην Ελλάδα θα τους ζητούν τέτοιο πιστοποιητικό το οποίο η μισή  οικογένεια τους δεν θα έχει ή δεν θα θέλει να εκδώσει;

Τι  θα γίνει με όσους  Ευρωπαίους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά θέλουν να έλθουν για διακοπές;

Παρά την απομόνωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιμένει  και όπως γράφουν οι φιλικές του εφημερίδες «αναζητά σύμμαχους» για το πιστοποιητικό του. Τώρα με ένα επιχείρημα τουλάχιστον αστείο: οι κάτοχοί του θα προτεραιότητα στις λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια. 

Εδώ κάτι δεν πάει καλά. Ίσως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι προέρχεται από κάποιον που είχε μιλήσει για εξωγήινους στη Βουλή. Και να βγάλουμε αντίστοιχα συμπεράσματα.