Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή: Μα τι συμβαίνει επιτέλους με τον Μητσοτάκη και τον Λιγνάδη; 10+1 ερωτήσεις με τις πιθανότερες απαντήσεις

1.Υπήρξε φίλος του Λιγνάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

-Δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Η Μενδώνη και ο Δημ. Τσιόδρας το  διαψεύδουν. Ο ίδιος δεν έχει απαντήσει προσωπικά σ’ αυτή την ερώτηση- ούτε του υποβλήθηκε από κάποιο ΜΜΕ. 

2.Υπήρξε φιλία με άλλο μέλος της οικογένειας του; 

-Τέτοιο θέμα δεν τέθηκε από κανέναν.

3.Δεν είναι ένδειξη φιλίας ότι έκανε τα αδύνατα δυνατά για να παραστεί στην παράσταση του στην Επίδαυρο;

Καθόλου.  Ελέγχεται μόνο γιατί χρησιμοποίησε  στρατιωτικό ελικόπτερο σαν ταξί, για μια δραστηριότητα που δεν αφορούσε τα καθήκοντά του ως Πρωθυπουργού.

4.Ήταν δική του απόφαση ο διορισμός του Λιγνάδη στο Εθνικό θέατρο;

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για αυτόν τον ισχυρισμό που προβλήθηκε  κατά κόρον, ούτε ρωτήθηκε. Η Μενδώνη που υπέγραψε τον  διορισμό,  άφησε αορίστως νύξεις ότι της επιβλήθηκε, λέγοντας ότι «δικός της φίλος δεν υπήρξε ποτέ».

5.Είχε ο Πρωθυπουργός ενημερωθεί για τις καταγγελίες  περί Λιγνάδη  πριν επέμβει η Δικαιοσύνη;

-Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία γι’ αυτό. Προκύπτει όμως ότι είχε ενημερωθεί τουλάχιστον ο Γεραπετρίτης.

6.Εκδιώχθηκε ή παραιτήθηκε ο Λιγνάδης;

Η Μενδώνη είπε ότι παραιτήθηκε και ο Ταραντίλης πρόσθεσε «για «προσωπικούς λόγους». Αλλά ο Γεραπετρίτης το έθεσε σαν να εκδιώχθηκε, αλλά με το…μαλακό: του ζητήθηκε παραίτηση… χωρίς να τον εκθέσουν.

7. Φέρει ο Πρωθυπουργός ευθύνη για το διορισμό , μετά από όσα αποδίδονται στον Λιγνάδη;

-Ασφαλώς όχι. Αλλά φέρει ευθύνη για μια ακόμη ρουσφετολογική τοποθέτηση, όπως πολλές άλλες.

8.Η Μενδώνη;

Ούτε, αφού λέει ότι δεν γνώριζε και κανείς δεν έχει αποδείξει το αντίθετο. Αλλά ευθύνεται γιατί δεν τον έθεσε διαθεσιμότητα όταν άκουσε για τις καταγγελίες και γιατί δεν ανέλαβε την αντικειμενική ευθύνη όταν ξέσπασε  το θέμα.

9.Ο Πρωθυπουργός γιατί εμπλέκεται στο θέμα της πολιτικής ευθύνης;

-Δεν καταλόγισε στην υπουργό του εμπράκτως την ευθύνη που  της αναλογεί και δεν ανέλαβε ο ίδιος την πολιτική ευθύνη που έτσι μεταφέρεται σ’ αυτόν.

10. Υπήρχε τρόπος να μην επιβαρυνθεί η κυβέρνηση από υπόθεση;

Οι καλοπροαίρετοι τουλάχιστον θα έδειχναν κατανόηση αν η Μενδώνη   έθετε την παραίτηση της στη διάθεση του Πρωθυπουργού -αντί να αποφαίνεται μόνη της ότι δεν έχει ευθύνη -και αν ο πρωθυπουργός  την αποδεχόταν και ζητούσε συγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για μια επιλογή που αποδείχθηκε ατυχής.

Τελευταία ερώτηση:  Πού εμπλέκεται η αντιπολίτευση;

-Πουθενά. Ο Τσίπρας και το κόμμα του είναι μάλλον ήπιοι αν αναλογιστούμε πώς θα ήταν ο Μητσοτάκης και η ΝΔ στη θέση τους.

Α.Π.